用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校 2007小一生家長大家認識下!
go

2007小一生家長大家認識下! [複製鏈接]

2007小一生家長大家認識下!

九龍城聖家呢個topic好似好靜,有無來年小一生家長入來傾下?

Re: 2007小一生家長大家認識下!

Hi!我囡囡都係入咗呢間小一,我尋日收到入學信喇,你呢?係呢你係自行收生定係統一派位嫁?

wahchiman:

我都收到信了,我囡是第一輪入的,因我自己是舊生。本來想揀九龍塘聖家的,可惜我當年讀下午校,搬去九龍塘的是上午校,所以無分。

7月5日做校服你去到嗎?我個囡仲要返學,因佢讀全日的,當日去唔到了,第日要帶佢去到北角做。都唔明點解揀間校服商响對面海。

係喎你唔講我都唔記得亞囡要返學添,不過我諗會同佢請假多,其實我喺九龍城都見到有聖家校服賣嫁,咁咪唔使去北角買囉!
而我囡囡就係自行收生入的,重要只得15分,嗰時不知幾驚,瞓得好差,我都有個表妹讀緊九龍塘四年班,不過無諗過而家D小學會用電子繳費.
你有幾多個小朋友呀,我個囡幼稚園同班嗰度都有一個一齊入聖家,我個囡不知幾開心,你個囡使唔使搭校車呀?我個囡就要呀,我都驚緊初初返學唔慣,因為佢讀緊下午班嘅幼稚園,係呢你囡囡讀緊邊間幼稚園呀?

wahchiman:

你囡囡15分入到真好彩。我得一個小朋友咋,唔會再生了。我現住沙田,但為咗個囡返學會搬出九龍城,因唔想搭校車。佢現在讀啓思的,我自己讀過都知聖家中小學都係傳統既津校,我其實心儀個D活動教學的學校,可惜呢類學校唔係直資就係私校,十幾年學費加埋都唔少,所以都係揀番津校。我自己係聖家出品,相信呢間學校出黎既人都唔差得去邊。

Hi, 我囡囡都係派到聖家, 其實我都有d擔心小朋友適應問題, 如上全日課時間問題, 午飯, 如廁(比較注重洗手暑衛生問題)........ 我想問下可唔可以自己帶飯返學食?如果ok又可唔可以lunch hr由家長送到學校?

yeeyee27:

歡迎你,你既問題我都想問,我諗25/8家長日會有解答。我知好多幼稚園高班學期尾已開始模擬小一既生活,如半日班可安排下午額外再上D興趣班,唔知你個間有無。

我囡囡都係而家開始適應小一,要寫手冊,默書等;其實呢間小學係band幾?會唔會好嚴呢?

小學既banding就唔知,不過直屬中學都應該係band 1英中,雖然band 1學校都可以再分頭、中、尾。始終係天主教學校,校風點都嚴D,以前修女做校長更加唔在講,依家校長雖然唔係修女,但聽聞都幾嚴下。

Dear 1314, wahchiman

你們好, 我的小朋友是大抽獎時跨區派到的, 我很開心可以派到,因我完全沒有諗過跨區都可以派到的, 在自行分配時我填了九龍塘那間唔得, 後來聽囡囡老師說聯合道那間好D, 而且聖家的學姐們每年學期尾都有去囡囡間幼稚園探訪D小朋友, 所以後來大抽獎時便試試
買校服和訂校車不是在4/7??
30/6你們會不會去綜藝會?

wahchiman,
我的囡囡也是要寫手冊,默書, 也是返下午班的, 會唔會是同一間..? 在聖家的格鄰街..

聖家做校服係7月5日,星期四喎.你個讀邊間幼稚園呀?我都係喺附近喎!

30/6綜藝會?什麼來的?

Dear 1314, wahchiman,

Very good morning!  My daughter will join to the P1 class this Sept., she is also the PM student of MS Kinder (just next to Holy Family).

Can anyone advise me except school bus, any other alternative of transport from Lam Tin to Kowloon City and what is the price?  

Many thanks,

Dear all

我的女兒也是來年的小一生, 她二十分自行收生時收的學生。 她的幼稚園也聖家附近的迦南。

她是貓頭鷹, 很坦心她怎起身反學  

zoe
LamLam mama

ccsze11:

藍田有無巴士到九龍城就唔清楚,不過地鐵可到樂富站再行10分鐘左右,如果唔搭校車真係幾麻煩。

ccsze11:

藍田有無巴士到九龍城就唔清楚,不過地鐵可到樂富站再行10分鐘左右,如果唔搭校車真係幾麻煩。

綜藝晚會是在註冊日時老師派的通告, 好似係家教會攪的
老師要我即場填去唔去, 在荃灣大會堂舉行

大家有冇參加30/6的綜藝晚會呀?
你地收到門票未,點解學校仲未寄門票比我

paulasl 寫道:
綜藝晚會是在註冊日時老師派的通告, 好似係家教會攪的
老師要我即場填去唔去, 在荃灣大會堂舉行

大家有冇參加30/6的綜藝晚會呀?
你地收到門票未,點解學校仲未寄門票比我

唔怪得之啦,因我是去年11月註冊的,所以唔知道。

hi, 我都係上年派位,我都只係收到做校服同家長曾通告, 唔知你們仲有冇其他, 4�7 我曾同女女一同去認識一下
‹ 上一主題|下一主題