用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請分享14網成功派首志願的學校
go

請分享14網成功派首志願的學校 [複製鏈接]

請分享14網成功派首志願的學校

如題

Re: 請分享14網成功派首志願的學校

Hi, 各位,

我也是今年十月選校的, 請比d 意見作為資料啦, 多謝回應.   

咁梗係問第二第三第四派到咩啦......  
Twinscatma 寫道:
Hi, 各位,

我也是今年十月選校的, 請比d 意見作為資料啦, 多謝回應.   

Twinscatma

你有心儀學校未? 可否講下頭三位你會點排?

Hello,  GeorgiHo

我對 14 網不太了解, 所以常到 bk 搜集資料, 我女的校長意見是, 其實本區d 學校沒有太特出的選擇, 比較平均, 間間也不錯, (有d比她考起),  

而我的意向是返女校, 但本區沒有, cannossa 是唯一選擇, 另外想在初小時讀半日斑, 本區有 衛理 及循道, 最重要是想小女開心及少點壓力, 綜合以上各點, 真是好不容易呢, 我也想跨區去 12 網d 女校, 但是只有最少分數 (15), 所以在此想有高人教下我,      真是好大壓力.  謝謝.

Hi,

我都是今年9月揀學校.我已上了BK成年,但到依家仍不知點好.
我都覺得14區没有特别出名的小學,但勝在大部份都吾差.衛理 及循道都是我想揀的學校之一,因為聽好多人講小朋友讀得好開心,派位幾好.不過校舍細又舊. 另外滬江,太古,北官我知有人讀得好辛苦.cannossa都好,不過我小朋友係囝囝升中冇女仔咁好,還有北米.差不多數完,所以話幾少CHOICES.再諗吾掂唯有捱貴學費讀蘇浙.

Twinscatma & Siubo117,

請知悉Cannossa小學是男女校, 到中學才女校.

14網小學已經不多, 而且返全日就更少(因我要返工). 但跨區機會很渺茫. 區內心儀小學都系cannossa.

我媽在12網, 想問如報我媽的地址, 要轉我名多久才可以用我媽的地址報自行分配學位? 請指教.

SIUBO117 寫道:
我都覺得14區没有特别出名的小學,但勝在大部份都吾差.衛理 及循道都是我想揀的學校之一,因為聽好多人講小朋友讀得好開心,派位幾好.不過校舍細又舊.

Pick NP Methodist Primary School (衛理). I don't understand your criticism on the campus (minor point), if the teachers and Principal are excellent and the secondary school allocation results are good and Band 1 student 65%, students are happy.  Why bother???

My son enjoyed 6 years in 衛理.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

GeorgiHo 寫道:
Twinscatma & Siubo117,

請知悉Cannossa小學是男女校, 到中學才女校.

14網小學已經不多, 而且返全日就更少(因我要返工). 但跨區機會很渺茫. 區內心儀小學都系cannossa.

我媽在12網, 想問如報我媽的地址, 要轉我名多久才可以用我媽的地址報自行分配學位? 請指教.

Hi GeorgiHo,

For the Discretionary Places Admisson, address is not considered.

At the Central Allocation, you just show the relevant document (e.g. your Birth cert.) to validate you and your mother relationship.  That's OK.  It is not necessary to change the property ownership.

LingChiBaBa

ANChan59,

I agreed with you 衛理&循道is good result on 中一派位. Some private tuitor said 衛理's english grammar is better than many schools. The teachers in 衛理&循道are very kind, they have patient on children, so it is my target. In some "Wanchai名校", just a few % student can get into it's secondary school, but how about the others, where do they go?

LingChiBaBa,

Thanks for your information.

Hello,

小兒剛派了衛理上校,(first choice) 開心得不得了。
很喜歡這所學校和粱校長。

CircleOne,

衛理上校, 地址系邊度, 好多人都話好. 想知點解?
會否轉全日?

你系幾多分入

長康街,近保壘街,校舍很舊,眼見不會喜歡,不過如果一間學校,不起眼, 卻很多人喜歡﹐一定有它的理由。
暫政府沒有地給衛理發展,校長不想外遷。我倒喜歡半日。

Hello咁多位 ,

我女剛剛派左循道上午(3rd priority)。半日 我都唔知點算好,我無人手可帶佢出去額外學習, 聽聞讀呢y 成績會咁
好主因係佢地半日, 家長可多d 時間安排小朋友學習
課外知識 ...

尋日同女考左灣仔聖雅各小學, 收左, 而家可以
係呢兩間二揀一, 想請問吓你地既意見呢 ?兩者你地
會點揀 ?

早前有位媽咪話婆婆地址係net 12 , 其實唔駛
轉你個名架, 只要你1st round submit 時帶婆婆名
既address, 帶你自己既出世紙 (唔係小朋友係大人)
證明到你同婆婆係母女關係, 再話日間係婆婆照顧or
會stay 係婆婆home 咁就得架喇, 轉地址if 抽查起
上嚟, 小朋友穿煲架,無謂教小朋友講大話丫, 婆婆
既關係係鐵定架麻。

[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

Hi, ANChan59

我十分高興您兒在衛理的六年, 我也極度渴望我d女入此校, 但以我們沒有宗教分, 沒有父母及兄姐就讀, 上下午只有四斑, 加上有衛理堂的幼稚園及幼兒園畢業生,  等等因素下, 入此校相信是本區最難及競爭最大的, 而可能比起 12 區的marymount 之爭不是更大嗎 ?  (有點誇張     .

請大家支持我, 回應多d, 等我收多d 風啦,     因為時間無多了,     , 在此謝過.

emiluihk 寫道:
Hello咁多位 ,

我女剛剛派左循道上午(3rd priority)。半日 我都唔知點算好,我無人手可帶佢出去額外學習, 聽聞讀呢y 成績會咁
課外知識 ...

會點揀 ?

轉你個名架, 只要你1st round submit 時帶婆婆名
會stay 係婆婆home 咁就得架喇, 轉地址if 抽查起
既關係係鐵定架麻。

好多家長選net 12 的小學, 佢地有好的聯系中學.(邊幾間大家都知)聖雅各雖然係一間好的小學, 但佢沒有聯系中學back up,到你小朋友要入中學時, 想選一些好中學, 但有部份中學已收番自己小學部的學生, 多出作派位的應唔會好多.
到時你唔係好多好的中學可以作選擇.

但net 14 起碼有幾間好的中學, 沒有聯系小學, 實際你的選擇會多些.

這個是我自己的分析, 唔知你是可會認同.

升中學時,可以跨返自己區既啫,灣仔區帶分落東區,應該有賺
tunafish 寫道:
[quote]
emiluihk 寫道:
Hello咁多位 ,

課外知識 ...

會點揀 ?

既關係係鐵定架麻。

好多家長選net 12 的小學, 佢地有好的聯系中學.(邊幾間大家都知)聖雅各雖然係一間好的小學, 但佢沒有聯系中學back up,到你小朋友要入中學時, 想選一些好中學, 但有部份中學已收番自己小學部的學生, 多出作派位的應唔會好多.
到時你唔係好多好的中學可以作選擇.

但net 14 起碼有幾間好的中學, 沒有聯系小學, 實際你的選擇會多些.

這個是我自己的分析, 唔知你是可會認同.

[/quote]

真係好多謝大家既分析呀, 對於我嚟講
呢個point 又係要consider 既因素 ...
      好再比d 時間等埋其他兩間既機會來臨。

thx ... 但我依然會爭取幫囡囡入天堂 ..
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

如果係想讀 net 12小學, 僅係想唸麻 net 12 中學,
如果係跨番黎 net 14, 不如索性讀 '循道' , 兩間成
績都係差唔多, 又唔駛去到灣仔咁遠.
‹ 上一主題|下一主題