用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 收到SPN 聖保祿幼兒園面試消息的媽咪請到這裡報喜 ...
樓主: queenie_law3
go

收到SPN 聖保祿幼兒園面試消息的媽咪請到這裡報喜 [複製鏈接]

smilefish
君匯港新開一間 victoria 呀, 你不如問下佢地仲招唔招生, or 幾時招生, 聽聞佢地要10 月11月先開到, 所以可能仲有機會架.

原文章由 bobochin 於 08-5-16 16:47 發表
smilefish
君匯港新開一間 victoria 呀, 你不如問下佢地仲招唔招生, or 幾時招生, 聽聞佢地要10 月11月先開到, 所以可能仲有機會架.

我都有報victoria,又係waiting呀,所以我呢家見到waiting都驚....不過唔考慮君匯,因為十分不方便我....算啦...woo woo woo

回覆 #1 smilefish 的文章

I hv already received the acceptance letter today la !!

[ 本文章最後由 rowenayip 於 08-5-16 23:11 編輯 ]

spn唔收我囡囡,只是'waiting list'...我太太好傷心.

想問一下各位在interview時個主任有無同你o地講會有可能分批入學,把細b遲幾個月才入學呀,個主任不知是不是唔想收我囡囡先昨個藉口.......會唔會在註冊日先同大家講??

我個囡囡係細b佢o地唔收,收到'waiting list'各位的仔仔囡囡係咪同我個囡囡一樣係細b.

cherrycherryb
主任無講會咁樣安排, 而我囡囡同joe 個囡囡都係二月出世 的bb.

你囡囡邊個月出世架?

原文章由 rowenayip 於 08-5-16 23:08 發表
I hv already received the acceptance letter today la !!

恭喜晒呀...我唯有10月try spk...

貢獻勳章

原文章由 cherrycherryb 於 08-5-17 06:07 發表
spn唔收我囡囡,只是'waiting list'...我太太好傷心.

想問一下各位在interview時個主任有無同你o地講會有可能分批入學,把細b遲幾個月才入學呀,個主任不知是不是唔想收我囡囡先昨個藉口....... ...

以往確實有年紀較細o既小朋友,要遲幾個月(翌年一月至二月)才入學,主任並沒有作個藉口給你 .....

Try your best,Good luck !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

cherrycherryb, smilefish
聽kaiheibaba咁講, 你囡囡都仲有機會架, never give up.

[ 本文章最後由 bobochin 於 08-5-18 08:49 編輯 ]

Smilefish<br />U still hv chance never give up ar! God will guide ur girl to the right school gar, be confident!!

[ 本文章最後由 rowenayip 於 08-5-17 21:25 編輯 ]

聽聞SPN是沒有reject這用詞的,
唔收的小朋友全都是wait list,
亦有聽聞一旦收到wait list通知的
家長, 十萬火急補上一封求情信,
最後成功,
有心人可以一試!

我個囡囡係7月出世呀,不過佢一個星期返兩日playgroup都好唔覺同d大個佢半年分別好大丫.

咁如果係遲幾個月才返學會唔會在註冊日跟家長講??

唔係呀,封"wait list"信入邊有話係"reject"o架,只係將你放在"wait list"考慮.

我知道有人放棄左冇去注冊ar!
原文章由 cherrycherryb 於 08-5-18 23:44 發表
我個囡囡係7月出世呀,不過佢一個星期返兩日playgroup都好唔覺同d大個佢半年分別好大丫.

咁如果係遲幾個月才返學會唔會在註冊日跟家長講??

唔係呀,封"wait list"信入邊有話係"reject"o架,只係將你放在"wait list"考 ...
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/671602/ef1.jpg[/img]

baby951104
你有朋友無去註冊呀, 有d 想知係咩原因,可否相告. 當日家長會張簽到紙, 我數到係唔夠60人架, 所以佢應該仲有位可以收生.

我朋友決定比小朋友讀出年考SPK!佢地唔捨得小朋友咁細就讀全日,爭扎左好耐至有此決定。另外,我有朋友既仔女讀緊spn,佢話開學時一定冇60人架!約得48-52人,因為小朋友太細,好難照顧,所以有幾個收左都會等1-2月至入學。
原文章由 bobochin 於 08-5-25 17:35 發表
baby951104
你有朋友無去註冊呀, 有d 想知係咩原因,可否相告. 當日家長會張簽到紙, 我數到係唔夠60人架, 所以佢應該仲有位可以收生.
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/671602/ef1.jpg[/img]

原文章由 baby951104 於 08-5-25 19:55 發表
我朋友決定比小朋友讀出年考SPK!佢地唔捨得小朋友咁細就讀全日,爭扎左好耐至有此決定。另外,我有朋友既仔女讀緊spn,佢話開學時一定冇60人架!約得48-52人,因為小朋友太細,好難照顧,所以有幾個收左都會等1-2月至入學。 ...

即係話,雖然有人放棄,但都唔等如waiting list有人可以補上,我都想知邊個係waiting list,而最後可以入到...

請收到2008/09SPN(N1)收錄的家長,大家認識認識:

e.g. name - sex / District / Class / Catholic
1)  rowenayip (Kyle) - Boy / Ho Man Tin / N1B / Yes

你們會否安排小朋友 搭校車呢??

[ 本文章最後由 rowenayip 於 08-5-30 11:16 編輯 ]

其實全部野已經定晒, 仲做統計黎做咩野呢? 除非個統計turn out係睇到個收生pattern啦!

Hi SPN mummy

I would strongly recommend that you accompany your little boy to school each morning. You miss out on so much if you let him take the school bus.

原文章由 rowenayip 於 08-5-30 09:25 發表
請收到2008/09SPN(N1)收錄的家長,大家認識認識:

e.g. name - sex / District / Class / Catholic
1)  rowenayip (Kyle) - Boy / Ho Man Tin / N1B / Yes

...

貢獻勳章

原文章由 MARSHMELLOW 於 08-5-30 20:47 發表
Hi SPN mummy

I would strongly recommend that you accompany your little boy to school each morning. You miss out on so much if you let him take the school bus.

支持 !!

不過希望你o地唔好好似我咁:咁怕熱 !!

[ 本文章最後由 KaHeiBaBa 於 08-5-30 23:13 編輯 ]
[img]http://forum.baby-kingdom.

Hello, 我個囡"Christy"入到SPN到依家我同老公都仲好開心呀! 我都有諗過比唔比佢搭校車, 不過覺得佢真係仲好細個, 而且係家長日, 校長都有提我家長要考慮埋呢一點, 所以我諗都係程願辛苦, 早一個鐘頭起身, 送囡囡返學先, 然後先返工, 一黎可以親子, 二來仲可以同老師傾囡囡進度, 同埋有機會同其他家長交流下心得, 最重要係安心, 你話你唔係?

原文章由 rowenayip 於 08-5-30 09:25 發表

1)  rowenayip (Kyle)    - Boy / Ho Man Tin / N1B / Yes
2)  bangbang (Christy) - Girl / Yau Tong    / N1A / No

...
‹ 上一主題|下一主題