用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊個小學網/中學網好? 同埋其實升中派位係點嫁? ...
go

邊個小學網/中學網好? 同埋其實升中派位係點嫁?   [複製鏈接]

成日都有人話邊個小學網/中學網好D, 邊個網男/女仔著數D, 其實點知?

大家一定見過以下類似既報導:

按照上表睇, 一定係中西區升中最好, 但事實是否如此呢?

如果對此一類報導自己沒有再去細心分析就信到十足十,結果可能會好慘烈。舉一個例子吧!

中西區, 一向被譽為全港英中學位比例最多既一區, 咁理論上所有B1生一定派到B1學位啦! 但實際呢?

中西區既英中, 其中一間男校聖類斯, 成績早已下跌至只有B2水平, 加上中西區有過半數既英中, 如聖若瑟, 高主教, 聖士提反女子, 聖嘉勒, 其實全部都有直屬小學, 大部份學位其實都已預留.

另外, 部份英中如聖若瑟和高主教, 相關直屬小學既學生並非屬於中西區既小學, 所以其實所謂中西區既英中學額, 不少實際係用咗去灣仔區, 所以中西區英中學額足夠, 其實只係表像, 並非實際情況.

咁, 應該點計?

以下以下係根據教育局發佈既2014/2016年度中一統一派位學額資料, 升中版khmama既各區升中人數資料, 以及由18區B1中學於第二屆至第四屆DSE成績表對後再重新定義既B1中學資料, 整理出嚟既統計, 詳情可參考此帖: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241251

中學網

小學網

B1男生派入B1中學機會

B1女生派入B1中學機會

HK1

11(99)

56.23%

170.97%

HK2

382.79%

275.43%

HK3

14,16

80.72%

119.02%

HK4

30.61%

22.21%

KL1

31,32(34)

121.69%

73.56%

KL2

78.50%

97.44%

KL3

34,35,41(43)

110.85%

108.15%

KL4

43,45

62.24%

88.26%

KL5

46,48

74.21%

75.51%

NT1

64,65,66

66.77%

104.69%

NT2

62(64)

56.03%

56.68%

NT3

70,71

63.79%

63.79%

NT4

72,73,74

47.98%

47.98%

NT5

80,81,83

76.52%

76.52%

NT6

88.00%

88.00%

NT7

88,89,91

113.54%

116.16%

NT8

74.03%

73.13%

NT9

97,98,99

10.11%

8.48%

假設:
1. 估計自行/直資離場比例: 30%
2. B1男生比例: 40%
3. 直屬位離場B1生(假設以直屬位升中既學生B1比例): 55%

備注:
* NT3, NT4 和 NT5的實際派入B1中學機會可能會更低, 因為教育局由2008年開始, 已經與深圳部份小學合作, 在深圳推行港人子女學校或開辦港人子女班別, 目前至少有9間深圳小學有開辦"港人子女班".
呢一班學生會依照香港其它小學一樣, 進行呈分, 學生亦係可以透過中一派位取得香港官津中學既學位, 而佢地所屬既派位校網, 係北區, 元朗同屯門三區之一, 至於有幾多人, 同點樣分區我就唔知啦!

教育局資料: 深圳港人子女學校
立法會文件: 在內地出生港人子女升學問題
關於係深圳港人子女學校既新聞報導: http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20131126/00176_013.html

18區B1中學名單可見#2, 詳情請參考 (以下各區B1中學名單, 係包括呢個帖入面定義既B1中學, 以及B2A-B1C中學):
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241251&fromuid=1389083

以上計算只供參考, 實際機會可能會高D或低D, 完全取決於多項無資料可計算既因素:
1. 各區於自行已收或直資錄取既B1學生人數
2. 各區B1男女比例
3. 各直屬中學, 龍校直上中學部B1生比例
4. 有幾多人申請轉網派位
5. 幾多人甲部中咗唔駛等乙部派位
   474    0    6    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

樓主你好,如果有仔有女,得15分,係咪都係九龍塘41校網好過屯門70校網?

謝謝樓主,好有心機。可能我問早咗啲,但係而家要報幼稚園,幼稚園又同報小學有關。請問如果係女,2021年先入小一,計埋人口變化同埋港華搬去東區。最好校網係咪灣仔>中西?第3選擇係邊區? 如果可以,請分別列出女校和男女校。謝謝

依家先睇得明,原來南區機會咁差,學校又少。

COSTA 發表於 17-3-27 05:31
請問男仔,邊個校網派位非天地網,派位比較平均?中西區,油尖旺嗎?
其實我唔係好明點解你睇完都仲會問11網男你好唔好, 睇埋呢個帖吧!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3400854
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請問男仔,邊個校網派位非天地網,派位比較平均?中西區,油尖旺嗎?

lemontea222 發表於 17-3-16 23:33
hkpapa,
唔好意思, 我想問問, 若果b1尾男生, 九龍城還是油尖旺區較有利呢?
如果肯定三呈後可以保持係B1, 又心儀油尖旺區既中學, 留係油尖旺區會好D

hkpapa,
唔好意思, 我想問問, 若果b1尾男生, 九龍城還是油尖旺區較有利呢?

johnwooo 發表於 17-3-9 11:22
樓主, 你意思係聖家書院不會比沙田band 1差?

聖家係直屬,唔係聯繫,坊間評係Band 1C。 成績中上,真係要諗清楚轉區決定,直屬始終有79個位提供俾2間小學。要試下轉回沙田住址,咪用自行2個位去摶吓囉,呢個係讀直小既一般做法 ~

樓主, 你意思係聖家書院不會比沙田band 1差?

回覆 johnwooo 的帖子

deleted

謝謝樓主

女女讀緊九龍塘聖家, 成績中上, 由於有聯繫中學, 到五六年級, 為防叻個批報其他仲勁的中學, 要保持自己B1 地位, 佢地唔會有排名, 但會講你約在什麼程度, 如想以家中地址報沙田網, 搏得過嗎?

hkpapa852  無需要轉去沙田  發表於 17-3-9 11:12

吾好意思想問男仔,九龍城定葵青區較好?謝

hkpapa852  中學網一定係九龍城, 小學網大家都係天地網  發表於 17-3-8 13:27

hkpapa852 發表於 17-3-1 08:58
其實如果係東區B1/B2邊緣人, 中基係一個唔錯既選擇.

當然明白做父母都希望可搏高一級, 但始終要考慮一點,  ...

中基是否b1中學?

hkpapa852  算係B1尾直資中學  發表於 17-3-1 09:13

hkpapa852 發表於 17-3-1 08:58

當然明白做父母都希望可搏高一級, 但始終要考慮一點,  ...
謝謝樓主的回覆!🙏🙏🙏

rita1208 發表於 17-3-1 02:29
感謝樓主及其他資料提供者的努力!!
我爬完晒9大版仍然有些迷惘(自認好怕睇數據)
想請敎吓樓主/過來人,阿 ...

當然明白做父母都希望可搏高一級, 但始終要考慮一點, 搏到更高一級既學校, 對小朋友又是否一件好事呢?

東區男仔既B1位, 今年估計仍然足夠

感謝樓主及其他資料提供者的努力!!
我爬完晒9大版仍然有些迷惘(自認好怕睇數據)
想請敎吓樓主/過來人,阿仔在東區讀小六,成績算邊緣人,自行胆粗粗報筲官及聖馬可,也in了中華基金亦剛有offer了。但中基要三天回覆及交留位費,我哋還未自行階段面試便要放棄阿仔有D唔甘心,而且呈三還未考。現正苦惱中。想請問吓東區B1位是否也幾足夠呢?應如何是好呢?先謝謝!!!

hkpapa852, 你好!想麻煩你給點建議,方便回覆pm嗎?謝謝!

回覆:邊個小學網/中學網好

Hi hkpapa, 多謝提點。但德雅今年開始脱龍,如果到時小女成績達不到B1, 德雅中學是否會收B2學生?

Chling2010 發表於 17-2-9 15:01
Hi hkpapa, 想請教如果家住深水埗區,小女有九龍城區培道小學及深水埗德雅offer, 本來想選德雅放培小,但見 ...
深水埗要加派, 但九龍城35網都要加派..... 當然深水埗整體小一學額會加多D.

坦白講, 培道既B1比例不高, 唔值得為佢放棄德雅
‹ 上一主題|下一主題