用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學 傾下升中選校
樓主: teresayc
go

傾下升中選校 [複製鏈接]

好像38、39、35、35,約147人

醒目開學勳章 王國長老

引用:應該大約120人 +

原帖由 teresayc 於 12-10-16 發表
應該大約120人
學校資料 115,咁用實數計

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

引用:應該大約120人 +

原帖由 teresayc 於 12-10-16 發表
應該大約120人
學校資料 115,咁用實數計

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

引用:好像38、39、35、35,約147人

原帖由 cychan39 於 12-10-16 發表
呢個係對上一屆

cychan39  就係剛剛畢業個屆  發表於 12-10-16 16:52

teresayc

...

阿囡有報沙田培英的"小六趣味英語日營"嗎?

回覆:cychan39 的帖子

沒有啊!她已很忙,抽不出時間呢!

teresayc 發表於 12-10-16 17:31
沒有啊!她已很忙,抽不出時間呢!

都被升中害的

cychan39 發表於 12-10-16 10:57
荃基幾時有10個8個入荃官?N年前的事吧?現在荃官好難入了,上屆得3個。
係播,睇錯咗sorry。10個8個係入何傳耀非荃官

醒目開學勳章 王國長老

cychan39 發表於 12-10-16 16:25
問到喇 ~~~ 148

引用:Quote:teresayc+發表於+12-10-16+17:31+沒

原帖由 cychan39 於 12-10-16 發表
都被升中害的
一半半啦!星期六還要學琴和結他,阿女不想錯過。

teresayc 發表於 12-10-16 23:29
一半半啦!星期六還要學琴和結他,阿女不想錯過。

厲害!我囡僅學一樣小提琴就已經焦頭爛額了.想請教:其實學樂器對升中選校到底有否幫助?

回覆:cychan39 的帖子

我當年堅持佢學琴純粹為了訓練她手腦協調,想不到她不是很有天份但卻非常有興趣,而結他則是她要求學的,我想是潮流吧?!我認為小朋友識多幾樣野,自信心都大D。但對升中,我想幫助是不大的,除非可練到香港xx代表、xx冠軍……

cychan39  Thx  發表於 12-10-17 18:37

醒目開學勳章 王國長老

cychan39 發表於 12-10-17 09:23
厲害!我囡僅學一樣小提琴就已經焦頭爛額了.想請教:其實學樂器對升中選校到底有否幫助? ...
講真而家大把學生升中前考完五級琴同五級樂理, 你諗下中學仲會唔會睇???

引用:Quote:cychan39+發表於+12-10-17+09:23+厲

原帖由 miriam 於 12-10-18 發表
講真而家大把學生升中前考完五級琴同五級樂理, 你諗下中學仲會唔會睇???
好似話某些中學,鋼琴未達8級以上,面試時不用通知學校妳識彈琴及小提琴,學miriam話:因太多人有5級以上。所以學校不會理。

eric1029 發表於 12-10-18 08:17
好似話某些中學,鋼琴未達8級以上,面試時不用通知學校妳識彈琴及小提琴,學miriam話:因太多人有5級以上。 ...

係咪我太無大志呢???

我真係唔明點解要為咗升中而要小朋友學咁多嘢,樂器乜唔係應該係小朋友既興趣嚟架咩?我唔明白點解個社會扭曲咗咁=___="

我俾個女學琴,其實只係因為佢今年話想學咋,我又無諗過要佢考到幾級,總之佢彈得開心,有興趣咪繼續囉!

我係咪太放鬆個囡呢????

放鬆是應該的,只不過升中時蝕底些,同樣成績有樂器優先

karina1217 發表於 12-10-25 10:47
係咪我太無大志呢???

我真係唔明點解要為咗升中而要小朋友學咁多嘢,樂器乜唔係應該係小朋友既興趣嚟架咩? ...

我都好認同你, 現今D小朋友返學 好似幫學校打工咁, D學生最好十項全能, 運動, 音樂, 學業樣樣精, 不過最緊要多D出去比賽, 代表學校攞多D奬!    好多學校好想家長俾多D唔同興趣個細佬學下, 話發掘下佢地D興趣, 其實講真咪又係想個小朋友可以代表學校出去比賽攞多D奬……

成日話怪獸家長, 不如話怪獸學校好過啦!  

醒目開學勳章 王國長老

有時只好面對現實, 慶幸跆拳道係我囡囡興趣, 佢係努力成為教練同裁判, 既然佢有呢個目標, 所以我有諗住同佢報體藝, 等佢可以專項訓練.

我都想佢學琴同小提琴, 但見到佢完全無興趣, 即時將兩個小提琴畀返親戚.

依家佢鍾意畫畫, 咁由佢繼續畫, 總之時間安排到, 全部都係佢有興趣既野先會學.

miriam 發表於 12-10-25 19:16
有時只好面對現實, 慶幸跆拳道係我囡囡興趣, 佢係努力成為教練同裁判, 既然佢有呢個目標, 所以我有諗住同佢 ...

早知個琴畀我囡啦,花著我好多銀子

引用:放鬆是應該的,只不過升中時蝕底些,同樣成績

原帖由 cychan39 於 12-10-25 發表
放鬆是應該的,只不過升中時蝕底些,同樣成績有樂器優先
講真,其實都明有啲病態,好多家長就係唔想蝕底(包括我)。所以希望早啲俾佢學/玩下,等佢自己有興趣,學上去唔駛太辛苦(自我安慰+自欺欺人 )。

‹ 上一主題|下一主題