用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有前輩可以分享,如果打好底上高小? ...
樓主: jadenhayden
go

有沒有前輩可以分享,如果打好底上高小?   [複製鏈接]

回覆 Yanamami 的帖子

確實, 重中輕英.我仔就不喜看英文書,只喜歡talk, 唔喜歡寫. 永遠得B.
如果中學仲係咁, 有計劃扔他去美國姑姐處幾個暑假, 上一些暑假課程.不知是否有效?

200904  有這個資源當然要早些運用。去一個真正的語言環境比我們說一千句都有效。   發表於 16-10-6 09:58
Yanamami  越早做越好~  發表於 16-10-4 19:42

若有興趣去暸解吓中英文水平...去参考吓某些中學分班/分組如何如何...比空談靠想像更實際
語境係唯一分別因素??...咁即係話講廣東/普通話既人....中文程度唔會差

babywoman 發表於 16-10-4 19:04
回覆 Yanamami 的帖子

確實, 重中輕英.我仔就不喜看英文書,只喜歡talk, 唔喜歡寫. 永遠得B.

分享下: 1. 我所講既朋友想當年係咁安排...係有好處既...2. 另一同學仔係混血...中好過英(PS..好過=/=唔得呀)...番去祖家一個暑假...係學校無朋友...少講野...所以都要睇小朋友既性格 ~~~

回覆:有沒有前輩可以分享,如果打好底上高小?

英文中學出來而英文不濟的学生比比皆是,以為英小出來的英文就代表好,豈不可笑?

英文中學學生 = 英文小學學生 ????
英強中弱...代表英文好 ??...深層次D既講法...英強中弱 意思係英文好過中文而已...諗多次先笑啦

回覆 mcl203 的帖子

我仔在校好多朋友,高低年級的都有.
平時見"鬼" 也不怕講. 社交能力算ok , 但如果當自己去到外地, 是異類時, 就不知了.

babywoman 發表於 16-10-4 19:34

我仔在校好多朋友,高低年級的都有.
肯放胆去玩...若係公民身份...走去讀local school...校園生活体驗....效果更佳....唔只係英文會有得著

引用:+本帖最後由+mcl203+於+16-10-4+19:28+編輯

原帖由 mcl203 於 16-10-04 發表

英文中學學生 = 英文小學學生 ????
《英強中弱...代表英文好 ??...深層次D既講法...英強中弱 意思係英文好過中文而已》  英強不代表英文好?咁英強中強係咪等同於英弱中弱??咁既表達方式,不算可笑又算什麼?😂😂

Yanamami  越早做越好~  

我仔自理能力 差, 怕黑怕鬼(講緊真鬼)仲好似BB咁 ,實在不放心他自己去兩個月, 我有工作不會去,所以暫時計劃是中學先.

我仔做英文卷 ,我估呈分試前谷下,可能---有機會---上A呱 ,佢listening ,speaking都有90,100的, 但英作就難了,終究不肯睇書, 仲佔20%

睇唔明就算....反正....將所有別人論點用自己諗法去理解...對自己永遠是對的

強弱....某學生英文98分...中文85分....英強中弱....即係中文非常唔好
強弱....某學生英文65分...中文30分....英強中弱....即係英文非常好

學懂了......受教受教

引用:+本帖最後由+mcl203+於+16-10-4+20:22+編輯

睇唔明就算....反正....將所有別人論點用自己諗法去理解...對 ...
英文65叫自己做英强?70满分乎??領教了!谢谢!如果100先係满分,我只会話自己係英弱中更弱,否則人地唔笑我自己都面红

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-10-04+發表本帖

原帖由 longlokma 於 16-10-04 發表
英文65叫自己做英强?70满分乎??領教了!谢谢!如果100先係满分,我只会話自己係英弱中更弱,否則人地唔 ...
仲未請教,咁英1分中0分係咪英強中弱,英0分中0分係咪英強中強,英100分中100分係咪英弱中弱???

longlokma 發表於 16-10-4 20:31
英文65叫自己做英强?70满分乎??領教了!谢谢!如果100先係满分,我只会話自己係英弱中更弱,否則人地唔 ...
討論到此為止....你永遠是對的

babywoman 發表於 16-10-4 19:59
Yanamami  越早做越好~  

但英作就難了,終究不肯睇書, 仲佔20%...

如果係津官校,小學英作要求並不高啊,—般作文格式正確,GRAMMAR無出大錯, 文章內容豐富已可取唔少分,如果識得運用1,2個深字入篇文,老師就更加喜歡,我覺得攞分最主要都係睇文章內容充唔充實,呢d唔一定要睇好多英文書先作到出來既,不過要識一些基本字,先寫到文。

babywoman  就係好多字唔識寫,串錯   發表於 16-10-4 21:26

引用:Quote:longlokma+發表於+16-10-4+20:31+英

討論到此為止....你永遠是對的
非也非也。对與錯跟強與弱也是相对的,依你邏輯,孰对孰错单憑你自身衡量便可,所以你才永遠是对的!👍👍👍

longlokma 發表於 16-10-4 21:08
非也非也。对與錯跟強與弱也是相对的,依你邏輯,孰对孰错单憑你自身衡量便可,所以你才永遠是对的!Ԁ ...

多謝多謝....我都係咁諗....所以我無話我是錯的...終於溝通到

因為我兩個女分別就讀不同的小學,一個讀英小,一個讀中小,所以我基本上認同就讀英小的小朋友中文比較弱,原因是除了中文科,其他學科都用英文教,even music 都是用英文書的,可能使用中文相對少,中文方面會比較弱,我留意到我女(讀英小那個)學校中文科的average mean 一直都是低過英文科的。當然家長不會放棄中文科,所以都好努力幫助小朋友去學好中文,不過,畢竟平時主要用英文,所以平日書寫丶溝通都會習慣用英文
至於另一個讀中小的,因為她就讀的是一間谷的私小,課程比較谷,如果單以成績去看中英文程度,我覺得是平均的,但因為平日學習主要用中文,呢個平日書寫丶溝通都會習慣用中文

其實在EK 呢度,啲小朋友及家長都勁的情況下,我想無論是讀英小或中小,小朋友的中英文都是叻的。

monsterparentss 發表於 16-10-3 01:09
我仔仔小四無補習下全級5名內,成績還可以。

佢愛看數學,科學,推理鑼輯嘅書,中英文小說都睇。佢小一成 ...
我同意做完功課就要讓小朋友的腦放空下。這樣有助於長期記憶。我記得一篇研究説過,一定要讓大腦充分休息,有緩衝時間,才可讓記憶更深層。
‹ 上一主題|下一主題