用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁書院
樓主: Nickie09
go

皇仁書院   [複製鏈接]

回覆:lunhome 的帖子

公道啲講(1)只能說QC好大機會收了最頂尖的數百人之中的數十人。叻學生唔一定會選QC的,特別是女仔。(2)QC學生升讀海外大學的其實唔多,絕對唔係大部份。(3)成績好的學生無規定要讀醫的。

王家爸爸  女仔?你係唔係講緊QE?  發表於 16-2-3 14:39

引用:公道啲講(1)只能說QC好大機會收了最頂尖的

原帖由 BBKDWLAM 於 16-02-03 發表
公道啲講(1)只能說QC好大機會收了最頂尖的數百人之中的數十人。叻學生唔一定會選QC的,特別是女仔。(2)QC學 ...
女仔我好肯定一定唔會揀入QC

王家爸爸    發表於 16-2-3 14:38

BBKDWLAM 發表於 16-2-3 12:04
公道啲講(1)只能說QC好大機會收了最頂尖的數百人之中的數十人。叻學生唔一定會選QC的,特別是女仔。(2)QC學 ...
(2)QC學生升讀海外大學的其實唔多,絕對唔係大部份 <== True too.   

However, I am talking about those with top results... say in my year we have ~10 students with HKCE 8As or above
, only 2-3 of them studied in Us in HK.

lunhome 發表於 16-2-3 11:06
You over-simplified the calculation.
Every year a big portion of top HKCEE/ DSE QC boys will go abr ...
Every year a big portion of top HKCEE/ DSE QC boys will go abroad for overseas studies

點一定係錯, 校務報告有得睇, 近3年每年都係10%以內, 算唔算big portion?

QC今年有100人入3大, ~70%(約120人)升讀8大UGC degree course, 當中只有24讀Medic, 唔通其餘都係讀Law?

SPCC都只係~28%
St Paul Boy應係最多, 有over 30%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-2-3 14:47
Every year a big portion of top HKCEE/ DSE QC boys will go abroad for overseas studies

點一定係錯,  ...

Agree and respect your findings on the data for the "whole graduating year" in the past 3 yrs.

However, again, I am talking about top students in QC.  Of course there are other "normal" students who went to other less competitive courses.   

I believe that there is nothing to argue / debate as the above is the fact and history.  

If you would like to talk about the general trend in recent years, please feel free to do so.  I am very interested to know the recent results of QC too.

我四個親戚在qc畢業,大家都是醒目仔,當年其中一個有八優,但他說那年有至少三四同學仔成績好過他。他細時check過是資優的,讀得不多也成績很好。最後讀了UST,然後Oxford。他弟弟是文科的,成績也佳。基本上,四人也各有特色。聽他們說qc資優生很多呢!另外qc的兄弟情也是keep得很好的。聽說好像理科較強,也聽說成績好的就得心應手,成績差點的學生就得到較少照顧…不過他們也畢業多年,不知道現在有沒有變化。仲有不一定成績好的學生都選Med的,還要看個人興趣吧!如環球經濟、法律、工程、精算也很受歡迎呢!

回覆:^O^ 的帖子

計成績可能係或差不多, 但計整体畢業後出來做ye, 喇沙明顯優勝!

3excellent  偏見  發表於 16-4-2 11:26
王家爸爸  其實天主教學校係呢方面普遍都做得比較好。  發表於 16-2-11 12:38
王家爸爸  這個當然  發表於 16-2-11 12:38

回覆:王家爸爸 的帖子

唔知多唔多華仁或 St Jo band 1 生報 QC?  机会又有幾大呢?

回覆 hingmami 的帖子

應是叩門,拔萃小學俾埋student of the year 大獎佢,可説是幫佢跳槽,同倒自己米,下年大拔仲俾唔俾十個位你好?

回覆:皇仁書院

Lsc每級7班有250幾人,每年都要培養咁多人可以一直保持學術,運動,藝術及各方面在學界領先,而且係津貼學校,再加上超級校舍,我覺得這應該符合神校標準了吧!

王家爸爸 發表於 15-12-18 21:39
我估轉到,所以我大抽獎都揀佢。
咁請問最終入到嗎?

王家爸爸  二次都係自行一另一間收咗,所以同QC、港華無緣。  發表於 16-4-2 12:06

王家爸爸  二次都係自行一另一間收咗,所以同QC、港華無緣。

兩兄弟也可以入到同一間中學?係就真係好好

王家爸爸 發表於 15-12-16 11:28
老實講自行階段成績同面試表現最重要。如果一線小學前十名,無理由唔考慮自行一QC(除非SPCC收咗)。自行二, ...
SPCC和QC在學術上是否叮噹馬頭,還是QC略高一線

王家爸爸  當然SPCC勁好多,都唔同級。  發表於 16-4-6 08:51

回覆:JustAParent 的帖子

回覆:hingmami 的帖子

Sorry, 甚麼是星展?去了邊度讀?謝謝

引用:回覆+Nickie09+的帖子 上年有果星展收咗,

原帖由 hingmami 於 15-12-29 發表
回覆 Nickie09 的帖子

上年有果星展收咗,都過嚟讀。佢好似仲係拔小取得 student of the year。 ...
Sorry, 甚麼是星展?去了邊度讀?

引用:Quote:原帖由+hingmami+於+15-12-29+發表回

原帖由 HMmummy 於 16-04-06 發表
Sorry, 甚麼是星展?去了邊度讀?
DBS,男拔萃

王家爸爸 發表於 15-12-24 22:36
我都覺得呢四間選兩間,是但入到一間都值得開心。
王家爸爸前輩
我重成日以為QC, LS, DBS等, 才是學術和運動上最好的學符, SPCC 只能排在它們之後
我只會想SPCC只是給中產及富二代入讀的, 而QC, LS, DBS等才是最好的三大學符
我向你請教不是比拼它們誰是最好, 只想多了解些SPCC有何優勝地方而已

王家爸爸  http://www.spcc.edu.hk/department/pe/School%20Teams.html  發表於 16-4-7 10:17
王家爸爸  SPCC係運動唔會差過QC  發表於 16-4-7 09:46
‹ 上一主題|下一主題