用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓! ...
樓主: DKmum
go

準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓!   [複製鏈接]

引用:回覆+AS-Ma-Ma+的帖子 There+is+a+educati

原帖由 Fantasy123 於 15-01-14 發表
回覆 AS-Ma-Ma 的帖子

There is a education UK exhibition held on Jan24- 25 in 灣仔會展5G,( held by B ...
我知,呢個exhibition 我睇過2次啦,第一次去,完全無頭緒,拎埋一大袋書仔,第二次,好小小,其實原來每間院校都系唔同agant 駐紮,即系都系sales 野囉。
by the way,  今次都會再去睇睇。thx.

回覆 andyng2014 的帖子

這篇是否你女兒冩的?

引用:Quote:原帖由+Fantasy123+於+15-01-14+發表

原帖由 AS-Ma-Ma 於 15-01-15 發表
我知,呢個exhibition 我睇過2次啦,第一次去,完全無頭緒,拎埋一大袋書仔,第二次,好小小,其實原來每間 ...
請問是免費入場嘛?

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+AS-Ma-Ma+於+15-01-15+發表我

原帖由 亮燈 於 15-01-17 發表
請問是免費入場嘛?
免費入場

https://hk.edukexhibition.org/en/exhibition/2

回覆:3b 的帖子

THANKS

報左三間,終於有一間回復話收啦
但係都要等剩低個兩間消息
因為想買定機票先,5知大家通常訂幾多號出發呢?

引用:報左三間,終於有一間回復話收啦但係都要等

原帖由 Alicec516 於 15-01-17 發表
報左三間,終於有一間回復話收啦
但係都要等剩低個兩間消息
因為想買定機票先, ...
好難講訂幾號飛,因每間學校開學日都不同

回覆:準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓!

都可以,如9月開學,8月去玩一個月先及買用品

回覆:準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓!

孩子又病了,今日冇出街,在休息中,己吃了傷風藥

亮燈  保重,好好休息。  發表於 15-1-17 20:09

好开心,我囡終於都揀定了,宜家开始刨book air ticket嘅資料,我地会飛manchester, agent 定on line book 好, 点樣買到平机票?請各位有經驗家长多多指教!

回覆 AS-Ma-Ma 的帖子

完全同意

回覆 Alicec516 的帖子

咁耐先有消息,好煩喔

引用:好开心,我囡終於都揀定了,宜家开始刨book

原帖由 DKmum 於 15-01-17 發表
好开心,我囡終於都揀定了,宜家开始刨book air ticket嘅資料,我地会飛manchester, agent 定on line book  ...
最後選定邊間?

回覆 DKmum 的帖子

manchester 無直飛喔,打算幾號走啊?

回覆 Alicec516 的帖子

學校應該有给你開學日資料嫁,每間學校都唔同嫁

因為未選定邊間,所以無開學消息
但係好怕遲買機位會好緊張同埋貴

已有頭兩個term嘅日子。開學個半月就放兩星期,一個月之前放一個月聖誕假(希望係我睇錯!),2月又一個星期exeat,3月中term break,之後又easter⋯⋯,好好賺啫!

請問係咪exeat之前嗰日就要離開宿舍?然後最尾嗰日先可以返去?例如15/10-30/10係exest,咁14號放學要走唔可以留,然後30號先可返去?請指教!

雖然機位緊張,但你又太心急。不如找相熟Agent hold 幾個日子的學生機票,回程你又未知那日,如聖誕假,英國中學一般分兩個星期週放,你又未知學校是早個week 定遲個week 放。經agent hold 位,到最後決定才付款,CX 可以hold 到出發前一個月,EK 就hold 一個月,Agent 知我未定的話,便放位又hold 番。

etoile    發表於 15-1-19 00:13

etoile 發表於 15-1-18 00:34
已有頭兩個term嘅日子。開學個半月就放兩星期,一個月之前放一個月聖誕假(希望係我睇錯!),2月又一個星 ...
是的。第三個term 約五月尾又放一個week, 六月尾或七月頭完。如每次回港,好快又見面。平均返學日的學費就好貴了。

etoile    發表於 15-1-19 00:13

etoile 發表於 15-1-18 00:34
已有頭兩個term嘅日子。開學個半月就放兩星期,一個月之前放一個月聖誕假(希望係我睇錯!),2月又一個星 ...
應該學校會有份Term Dates文件俾你,例Teaching begins / Last teaching day....等等,如果冇,可以 e mail問學校。
‹ 上一主題|下一主題