用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014葵涌升中的媽媽入
樓主: kdbjoantam
go

2014葵涌升中的媽媽入   [複製鏈接]

安柱如果普通話好,對時事熟悉,自行Band 1中都有機會.否則可能和荃官和林護一樣難入.

安柱年年都是荃葵青自行最多人報的中學,六百幾人,不算最高記錄.

安柱是程度比較深的中學,教得比其他band 1中學多和深.所以如果小朋友是谷得的就最適合.

難道你覺得band 2的學生有機會入到安柱嗎?自行六百幾,統一最少都有100-150 band 1生報啦!

jcctiu 發表於 13-12-17 17:56
安柱如果普通話好,對時事熟悉,自行Band 1中都有機會.否則可能和荃官和林護一樣難入.

安柱年年都是荃葵青自 ...

謝謝分享! 我打漏左, 我係指b1中至尾既學生係唔係唔應該報讀, 因大抽獎時唔分b1頭定尾, 只拍抽入了但又讀唔到. (如果唔係b1頭荃官/林護當然唔會諗啦!)
如果b1中應該選那間好?

elbar  自行不妨一試 1.安柱 2.善德   發表於 13-12-19 19:31

我覺得如果夠勤力,讀安柱應該不大問題.

如果正路選校,我會揀:
自行: 善德,李兆基
統一: 1) 善德/李兆基 2) 八三/陳兆民

我覺得整体安柱較善德,李兆基好一點點,但後兩者自行和統一都易入一截,還是現實點,退而求其次吧!

引用:大家都話唔知安柱點收生,+上年仁立都係得兩

原帖由 kcm 於 13-12-17 發表
大家都話唔知安柱點收生, 上年仁立都係得兩個入, 不過就好多人爭, 自行係全區最多人報(6XX), 但安柱真的好 ...
安柱自行收生最主要看成績,本區全級排名最好有頭七至八名。四年前大仔那一屆有7xx人報,阿仔考級1x的一眾男生全部考不入,又抽不中。

安柱workload很重,要讀得好要先學好time management,自覺性要高,並且要勤力。

回覆 bnene 的帖子

所以好似好難咁!

"安柱自行收生最主要看成績" : 我覺得又未必是絕對,面試表現可能比成績更重要.

前年亞仔學校有超過30人自行報安柱,他的一班成績最好的12人都有報,大部份是第一志願,但最後不計叩門全級只得1個同學仔入到.最奇的是這個同學全班是頭6名以外,全級排名3X-4X,而且沒有很特出的特異功能.我們結論是這位同學答普通話時事題答得好,而其他成績好的同學都死在這關上.

回覆 jcctiu 的帖子

不會是大抽獎入? 葵青網?

荃灣小學,那同學家住荃灣

引用:回覆+bnene+的帖子 "安柱自行收生最主要看

原帖由 jcctiu 於 13-12-18 發表

"安柱自行收生最主要看成績" : 我覺得又未必是絕對,面試表現可能比成績更重要.
阿仔都是前年自行入,班上前八名除了被林護收了以外的,全都入安柱,連同大抽獎的共十二人入。
而他們小學過去四年都是這樣子,而阿仔面試時也沒有好好準備,甚至是亂答一通的,但自行入了。

moniquechoy  請問你邊間小學呢?  發表於 13-12-18 22:19

回覆:2014葵涌升中的媽媽入

我仔係油尖旺區小學,住葵青區。
全級考8o/160.  自行一間想博銘基。另一間想揀番葵青區但唔知邊間啱d
暫時考慮全完 陳兆民 唔知是否適合

wingping 發表於 13-12-19 19:01
我仔係油尖旺區小學,住葵青區。
全級考8o/160.  自行一間想博銘基。另一間想揀番葵青區但唔知邊間啱d
暫時 ...
或博自行 2.陳兆民

thx elbar
如電腦派位轉番葵青區是否較呢

較有著數

引用:Quote:bnene+發表於13-1-18+22:15+阿仔都是

原帖由 長生不老 於 13-12-19 發表
你點知自已自行入安柱嘅,請問你是哪間小學?12人入安柱好勁。
大抽獎我無選安柱,自行排第二,所以知道是自行入的。
小學都是區內的,阿仔班12個安柱,另外其他班都有,全級約20人左右入;另約30人入伍若瑜。

安柱都有請深水埗小學聽簡介會,唔知此校喜歡收荃葵青以外之同學嗎?我囡深水埗學校,家住葵涌,級名次~5-10。 Thx!

我小朋友在灣仔區考54/155, 我哋住响荃灣, 我想第一輪幫佢報安柱, 請問有冇機會? 聽BK媽咪講, 灣仔區高其它區一D

elbar  或試自行 1.83 2.全完 機會稍高   發表於 13-12-22 17:42

小朋友荃灣區小學, 呈分試band 1 頭至中,自行安柱,李兆基, 請教邊間機會高些?  

回覆:NurseSally 的帖子

很有優勢,如無其他心水,不妨一試

回覆:mybaby2002 的帖子

自行安柱機會較低,不如考慮可風、全完、陳兆民、八三

baba3506  唔係好明,為何Band 1頭至中要選Band 1尾的學校?我認為安柱或李中選一間,另可風或何中選一間,Band 1尾留待乙統再選  發表於 13-12-25 12:25
mybaby2002  Thanks  發表於 13-12-23 13:11
長生不老  同意 x 2  發表於 13-12-23 13:10
‹ 上一主題|下一主題