用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心今日interview
樓主: yslgirl
go

聖心今日interview   [複製鏈接]

引用:我個囡都係被問衫夾,好彩佢都答倒。但係老

原帖由 Hayhaymami 於 13-01-07 發表
我個囡都係被問衫夾,好彩佢都答倒。但係老師嘅即興問題反而令我有D詫異。
我係大住肚嘅,老師問囡囡媽咪個 ...
這間學校的老師都几肯同小朋友面試倾计呀

我估一dd啦, 我group in個老師好攪笑, individual個老師好像不太似幼師style (無貶義成份), 我都有驚囡囡唔敢答問題.

引用:我個囡都係被問衫夾,好彩佢都答倒。但係老

原帖由 Hayhaymami 於 13-01-07 發表
我個囡都係被問衫夾,好彩佢都答倒。但係老師嘅即興問題反而令我有D詫異。
我係大住肚嘅,老師問囡囡媽咪個 ...
咁攪笑!我間房啲老師全部急口令,好似背書咁,無表情,無高低音!背完就叫我地拍椅走

我個囡第一part已經專注力失敗, 自己有自己玩玩具, 老師有老師講野....我地坐第三個, 第一個小朋友有講自己名. 幾多歲, 第二個避開唔拿, 我個女第三個見到人地唔拿佢又跟住係咁(死未, ko左)...第二part考月曆(有動物), 我個囡又出一招"十問九唔應", 只係指左一下圖入面嘅綠色提子, 老師問佢係咩黎, 又唔講...真係比佢激到我bear一聲....之後梗係比張貼紙趕你走喇...88又無講...平時在家吱吱喳喳...每逄interview都係咁...而家仲未有學校offer添...慘~

我女part 1 無答...仲玩野用手扮咪, 俾人見到佢食手添...成個bb咁...

part2 出米, 佢答粉粉, 我要食粉粉

未起身老師就提佢拍chair....
我都應該無機會啦...
不過我幾欣賞個老師, 雖然答錯晒, 但老師最後有讚佢乖, 話佢有答問題

我個囡part1普普通通,但part2考年曆座,我仲以為會問數字或顏色,之後老師就問呀囡係咩來,呀囡拎哂頭,但最O咀係佢問呀囡有咩用途,我心諗點識答你喎,跟住老師見佢無反應就話:你叫媽咪買個年曆番屋企,然後圈低邊一日可以買禮物!我心諗你呢個都唔係一個好o既答案啦

考年曆座, 又問是什麼動物, 我想知真係有幾多個答倒, 我個女又吾係學通勝大

我估唔一定要答中先收, 好睇小朋友反應。

回覆:聖心今日interview

唉!我in前都有啲信心,因為10個揀1個!
但part1,我阿女有拎咪,但唔出聲!我光開口問佢咩名?幾歲?佢就有答!
大家認為我咁樣開口會扣分嗎?
part2,鞋帶,阿女答車車,爸爸車車!9唔搭8!大家認為我今次係咪會頏reject????

回覆:聖心今日interview

唉!我諗咁多樣野之中,佢只識夾!因為佢成日都拎啲衣夾黎玩!

嗰日in 2點,最後3點幾先走得!走時一上車唔夠5分鐘,阿女已經瞓著咗!

所以要in成功,真係要啱in時候,啱老師喜好,抽啱自己識嘅!真係一個“緣”字!

回覆:Aaby 的帖子

Agree!  反正醒目答啱晒又未必係聖心想要既type。有D傳統D既學校係偏好嗰D我地認為一舊飯既小朋友,長大咗可能係d品學兼優既學生都未定!

回復 wankapo 的帖子

同意,我返屋企問返亞囡,佢識報紙同夾,但抽中月曆。無緣了。

引用:唉!我諗咁多樣野之中,佢只識夾!因為佢成

原帖由 wankapo 於 13-01-08 發表
唉!我諗咁多樣野之中,佢只識夾!因為佢成日都拎啲衣夾黎玩!

嗰日in 2點,最後3點幾先走得!走時一上車 ...
非常認同!就是這個緣字

回覆:Toffee888 的帖子

冇錯 有緣有運 你唔識答都收你 冇就冇 間間都冇。

yes. 係你o既就係你
好多時答到哂問題, 表現又好好, 都唔收。
真係好睇o個位老師點揀

我女當日的情況 : 入到去3個人都唔肯用咪講名. 我女仲搞台面車車.
到獨立時, 老師問多次你叫咩名, 佢唔理, 但一見到有個CHOP係台面, 佢就肯講英文名, 但老師話, 我地呢度中文GA. 唔可以講英文. 曾咩呀, 咁阿女因想玩CHOP, 就答左, 老師話, 你都識講, 做咩之前唔講. 你幾歲呀,阿女話2歲. 之後拎條繩, 佢唔答, 但老師話, 你跟我講一次, 繩, 咁我女跟左講"繩",問佢用來做咩, 佢話"穿窿窿", 咁老師話"穿窿窿"呀, OK. 咁到最後, 佢又問貼紙上面邊個係男仔, 阿女周身郁但都指哂俾老師, 女仔呢, 又指啱哂咁. 最後就話送貼紙俾你, 你講咩呀? 咁阿女又講THANK YOU. 老師又再講, 我地講中文, 我就提佢, 謝字. 阿女最後答, 謝謝婆婆, OMG!
現在睇返大家就覺得考阿女個老師都OK, 問左阿女好耐好多嘢. 但阿女表現都好一般, 有玩台面玩具, 冇拎咪答名, 仲要叫老師做婆婆...KAKAKA...但我覺得呢間學校先係有HEART去諗題目俾小朋友,唔似平時D千篇一律考顏色咁. 就算考唔到, 都係一個好好反思平日應多睇多學教小朋友. 預左冇機, 但冇後悔.

ILOVEBEAN  好好笑  發表於 13-1-9 14:04

雖然唔知佢收生標準, 但真係好同意呢間學校好有心去諗題目。
淨係睇佢唔係direct問小朋友名&年齡就知~

dada123 發表於 13-1-9 11:46
我女當日的情況 : 入到去3個人都唔肯用咪講名. 我女仲搞台面車車.
到獨立時, 老師問多次你叫咩名, 佢唔理,  ...

wahahaha, o係公司食緊飯都忍唔住笑左出黎, 若果咁唔好彩唔收, 您都知死因啦, 婆婆

幾歲人仔考試睇心情。
家長努力終會有成果。

引用:我女當日的情況+:+入到去3個人都唔肯用咪講

原帖由 dada123 於 13-01-09 發表
到獨立時, 老師問多次你叫咩名, 佢唔理,  ...
我想問,你阿話婆婆老師咩反應

‹ 上一主題|下一主題