用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教40網前輩
樓主: yukisch
go

請教40網前輩   [複製鏈接]

回覆 yipsiumee 的帖子

深官我囡讀得開心,功課不多。吾谷。

回覆 starrymama 的帖子

我囡讀緊,醜聞巳過去。吾明那麼多人仲牢牢記住,以鵝傳鵝。同一線比深官課程係淺。但小朋友可以打好基礎。建立信心。舉個例,你讀根德園,都吾会讀深官。其實好睇小朋友,叻又谷得就揾間一線,吾谷得又想開心咪選二線。

回覆 kitty_tang 的帖子

二線我比較鐘意基愛, 吾谷有愛心, 幾十年聲譽。
其實我見呢 6, 7年 keep 住好多派入的, 走都走吾切。今年又排 15 都入到, 跟住又係拿拿臨扣門走。都想知內面真實情形。課程应吾深吾谷, 但內面D老師其實點? 中學派位點?

白田天主教同深官邊間好D?

基愛都不錯,係谷的。但沒有校車。其實在網上那麼多人講 深官吾好,所以個個派左都走。除老師跳樓事件,我睇吾到深官有咩吾好。阿囡小一遇到好的班主任,小二班主任吾好,小三現剛開學,未知好吾好。中學派位可看回網上公佈。白田天主教吾熟。

基愛都算谷? 我母校。e+係ㄧ年級冇測驗考試。幾十年來冇聽過有人用谷來形容佢喎。
其實D人 keep g 走到都走, 深官好難收到好學生。邊有人會想入?

睇錯,愛德先谷。最緊要選間合適自巳小朋友的學校。吾覺深官學生Keep住走。應該講俾人網上的傅言,令好多家長認為寶校而卻步。

我身邊識的, 派入都扣走晒

只是路過,我仔聖紀文畢業,現已中四,覺得聖紀文老師好好,有耐性,關愛學生,小學生活留給我仔美好回憶,現在每年9月1號都會一班小学同學回校探校長,老師。

因為有更好選擇姐。我2個朋友今年都派左深官,叩左荔天收左,俾着你都走啦。

引用:只是路過,我仔聖紀文畢業,現已中四,覺得

原帖由 ccj2008 於 16-09-22 發表
只是路過,我仔聖紀文畢業,現已中四,覺得聖紀文老師好好,有耐性,關愛學生,小學生活留給我仔美好回憶, ...
可否講多D?因c6是舊生,think to choose this school.環境怎樣?升中好嗎?謝謝

所以問題就是- 冇人選. 不好彩入左, 條件好點的都馬上走. 咁間學校點可以到好學生? 收唔到叻學生,學校又唔好.

你這樣説是對學校不公平。都没有讀過就胡亂評論。到此為止,不再回應了。

你誤會了。我無意評論, 反而是想知學校內𥚃實際情緒。點解冇人選同入到的又扣到就走。我身邊D人 10 個派到 10 個都走, 想知係咩原因。

其實深官的老師都算可以,課程除了英文是自編外,其他跟外面的程度是差不多,D人走是因為覺得之前有負面新聞而卻步,當然,亦因為咁而令學校流失一部份好學生,但學校也因此更闗注學生的需要,當中是有家庭背景較差的,頑皮的,但不代表學校就不好。

其實谷,是否等如好學校?我想大家自有見解,深官唔算太谷,追求成績的話,確不是首選,如是要happy school,  應該可以的。

回覆 Bit2011 的帖子

聖紀文校内環境當然吾夠基福大和新,但都盡量提供各種科外活動給學生參與,至於升中,學校多年來習慣吾公佈具體數字,不過我仔嗰年級前十都自行跨區去咗B1頭至中學校,另外有1x個上智,1x個銘賢,還有長天等英中

kitty_tang 發表於 16-9-22 18:47
其實深官的老師都算可以,課程除了英文是自編外,其他跟外面的程度是差不多,D人走是因為覺得之前有負面新 ...

深官,其實我有興趣。 因為二測二考,己感覺不錯。
希望你可以分享多些,謝謝。

有關英文是自編的課程? 程度如何?  功課大約有多少? 小朋友的適應? 學校透明度和老師的包容? 我想知多啲.... 我比較關心小朋友的心理壓力多過升中...

謝謝回覆

yukisch 發表於 16-6-12 22:19
各位,我係17-18年小一家長,今年便要升k3填自行表格,深知40網學位緊張,請問各前輩,以下是我大抽獎的排 ...
其實甲一乙一唔難填, 最頭癢係乙二, 乙三姐.
間間都好似變左一線咁,我都睇到頭暈.

starrymama 發表於 16-9-22 14:14

二線我比較鐘意基愛, 吾谷有愛心, 幾十年聲譽。

白田同深官
兩間都係唔填都會派到去嘅學校

kitty_tang 發表於 16-9-22 13:55

我囡讀緊,醜聞巳過去。吾明那麼多人仲牢牢記住,以鵝傳鵝。同一線比深官課程係淺 ...

想問是否每年都換一批老師?
聽說這間學校每年都有十幾位老師離職,
是否事實呢?
‹ 上一主題|下一主題