用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文小學vs中文小學
樓主: angusBBB
go

英文小學vs中文小學   [複製鏈接]

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-7-2+13:33+我

原帖由 王家爸爸 於 14-07-02 發表
基本上 Band One 頭(甚至中間) 的小朋友,家長也不會選擇新校,學生很可能大部分都是邊緣人。不知道雙班 ...
港同第一屆中文數學比名校差點,也該是不錯。是英文特出。該研究它為何英文特別好。是師資,是課程?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:shadeslayer 的帖子

十分同意

引用:Quote:原帖由+莎莎莉莉+於+14-07-01+發表很

原帖由 shadeslayer 於 14-07-02 發表
我相信正常智力的孩子也可掌握二文三語到不錯的程度。你看港同第一屆 DSE 英文成績拍得住傳統名校,中文又 ...
十分同意

回覆:SPF 的帖子

kingkingxoxo 發表於 14-6-22 15:40
係喎,唔明點解有些家長自己英文唔係好,堅持要小孩入讀英文小學,如中文小學選普教中都唔錯,中文最難

...
唔明點解有些家長自己普通話唔係好,堅持要小孩小學選普教中!

引用:Quote:kingkingxoxo+發表於+14-6-22+15:40+

原帖由 kenwong888 於 14-07-04 發表
咁又冇乜关係,上課的是学生,不是家長啊

longlokma 發表於 14-7-4 17:59
咁又冇乜关係,上課的是学生,不是家長啊
But the parent need to revise with the children like Chinese dictation!

引用:Quote:kingkingxoxo+發表於+14-6-22+15:40+

呵呵呵!

引用:Quote:longlokma+發表於+14-7-4+17:59+咁又

But the parent need to revise with the children like Chinese dictation!
咁講咪家長英文唔好仔女都唔洗學英文?

引用:Quote:longlokma+發表於+14-7-4+17:59+咁又

我孩子d普通話好过我好多,而且只要識拼音,孩子自己会識讀。再講,我仔小二開始自己錄音中、英默,完全唔駛我同佢温

引用:+本帖最後由+joanthony+於+14-6-24+15:56+

原帖由 joanthony 於 14-06-24 發表

等我懶係logical咁分析下: 大部份人都認同英文易學過中文, ...
100% agree!

poonseelai 發表於 14-7-4 20:18
I suppose for parent in HK with post-secondary education, their English is much better than 普通話!
For them teaching their primary school children should not be any problem!
But 普通話! Ha Ha Ha!

poonseelai 發表於 14-7-4 20:18
What I am talking about is learning Chinese, and there are two options viz. Cantonese and 普通話!
Cantonese or 普通話 is simply a media language for them to learn Chinese!

Please don't confuse in English language or other foreign language subjects!

引用:Quote:青青河邊草+發表於+14-7-1+15:23+用

原帖由 王家爸爸 於 14-07-01 發表
大陸人的數學勁可能只是一種誤解,菲爾茲獎的中國人得主只有丘成桐(成長於香港的台灣人)。  ...
他是培正中學畢業的,

王家爸爸  所以不能說中國大陸的人數學比香港好。   發表於 14-7-5 09:42

回覆:英文小學vs中文小學

以前大部分香港人也是中文小学去英中,冇问题。

書,永遠有人讀得上,有人讀唔上。

之前在一講座聽一名英中學生分享,他自己由中小升英中,的確初初成績大跌,不過第二年已追返。上得來ek父母都很重視子女學業,有部份教快過學校,我估英或中都不會有問題。

醒目開學勳章 貢獻勳章

longlokma 發表於 14-7-8 09:21
以前大部分香港人也是中文小学去英中,冇问题。

我地都係咁大
都係咁讀英中,咪又係咁升大學...

回應樓主問題,我會揀學校其他因素,但教學語言唔係我重視嘅因素!只因孩子能理解中英語
我認同某d學校做法:數學先以母語授課,再加英數

其實,我地嗰個年代中學係用廣東話教英文課程,然後英文作答,呢一代係咪架?

恐龍家

回覆:英文小學vs中文小學

‹ 上一主題|下一主題