用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 新聞透視:「不快樂童年」
樓主: jswailam928
go

新聞透視:「不快樂童年」   [複製鏈接]

引用:回覆+Olympian+的帖子 時代進步啦!五十年

原帖由 5tgb 於 14-03-10 發表
回覆 Olympian 的帖子

時代進步啦!五十年前在香港能精通中、英文已被看為奇跡,現時已通街都係。語言並不 ...
五十年前在香港能精通中、英文已被看為奇跡,現時已通街都係。語言

Xxxxxx

精通中英?通街都係?

你精通的定義為何?你個條街喺邊度?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 awah112 的帖子

學外語,唔會一學就愛上,一學就成功,初期一定不順利,正如學行都會跌的道理一樣。比D時間,慢慢就上手架啦,培養興趣唔係一朝一日架!

Amom1972  要學第三、四或以上的外語,除非有實際需要,否則待孩子成長後自己隨興趣選擇吧  發表於 14-3-11 10:38

引用:+本帖最後由+Amom1972+於+14-3-9+11:05+編

原帖由 Amom1972 於 14-03-09 發表
分析很全面

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

我當然唔知當事人的真正原因啦!但照我估,現時找不到好的俄語老師,能提升學習興趣,可能是原因之一。但隨着越來越多人提出拒絕學俄語,我相信不出三數年,他必定重新再開始。因為別人的拒絕,正是他的推動力,如他能成功,他就能為孩子,製造與其他孩子轍頭轍尾的分別。

回覆 shadeslayer 的帖子

你條問題甘深,我想我無能力答啦!或者你在放午飯時間,去政府總部出口行下,希望能找到答案啦!

回覆:niclicma 的帖子

似係聖x望。
有需要谷到咁嗎?西班牙文加俄文,佢阿爸識嗎?俾到語言環境個仔咩?
有時間帶個仔去補習,自己去嘆咖啡,不如喺屋企自己教,陪個仔玩多啲,傾多啲!
btw個小朋友好可愛,講嘢好叻!

引用:回覆+awah112+的帖子 我當然唔知當事人的

俄文? 印度文? 西班牙文? 德文? 日文? 究竟現在香港小孩識幾多種語言? 識左之後有什麼優勢, 升中會考嗎? 做外交官? 真有咁多時間溫習? 又要功課,又要興趣, 又要音樂, 又要外語, 又要運動? 我想像不到如何安排!!!

Amom1972  那些父母簡直走火入魔,其實係害了自己孩子  發表於 14-3-11 10:40

對不起,因錯了"拒絕"一詞,正確應是"反對或不建議別人學”。見諒!

引用:回覆+awah112+的帖子 對不起,因錯了"拒絕

回覆 helenli 的帖子

阿仔捱世界,阿爸就歎得多呢!high tea 喎,yay!!!

janetlam74  說得對~發覺現在很多父母都想面上貼金/頭上戭光環~小朋友很慘~  發表於 14-3-20 13:18

引用:回覆+shadeslayer+的帖子 你條問題甘深,

原帖由 5tgb 於 14-03-10 發表

你條問題甘深,我想我無能力答啦!或者你在放午飯時間,去政府總部出口行下,希 ...

奇怪,精通中英,通街都係,是你講的。居然好難答,講唔清係咩意思?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

日文在香港好大機會用得著

引用:佢好似話係喺九龍塘,又見紅磚牆,唔知係唔

原帖由 niclicma 於 14-03-07 發表
佢好似話係喺九龍塘,又見紅磚牆,唔知係唔係聖X望。有錯請指正。
無錯,我個仔同班同學呢!

抱歉引起你不便,我所指的精通中、英語是與一般公務員入職要求一樣。而通街都係就是指政府總部,公務員行去吃飯個條街。希望能解答到你。

5tgb 發表於 14-3-10 21:20

抱歉引起你不便,我所指的精通中、英語是與一般公務員入職要求一樣。而通街都係 ...
公務員入職只要AL拿個D,是否「精通」則見仁見智。

回覆 toutou1024 的帖子

你是否 聖x 望 ? 你話是你同學仔 ?
‹ 上一主題|下一主題