用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣卓思同康傑都係pm,點揀?
樓主: VC20120101
go

青衣卓思同康傑都係pm,點揀? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+fixedstar99+於+14-4-7+13:44+

原帖由 fixedstar99 於 14-04-07 發表

回覆 rabbitbaby1 的帖子
有朋友讀緊康傑n班,佢話k1 有d小朋友會轉去卓思呀

回覆:fixedstar99 的帖子

英文K1 暫時未覺得好難,有教phonics,基本上我囝a-z已全部認識,(Don't jump,don't run,don't touch等等也有教)我囝也了解意思,數學教到7以及看圖數數。中英數也有功課!每學期也有光碟送給家長,我們可更了解上課情況。我囝之前有讀N班(不是讀卓思),所以英文已a-z學懂。

回覆:fixedstar99 的帖子

奧福音樂教材會有一本書和一隻cd,教完1個課題就會比番我地。一個學期教兩至三個課題,用普通話教的。

回覆 lovenicolebaby 的帖子

你講緊卓思 k1定康傑k1呀?

我都有兩間學校o既書單, 暫時睇到卓思有學校自己出o既教材
phonics 康傑就用MELS的, 我見卓思用朗文的
冇特別比較過兩者

康傑o既雜費每三個月交一次, n班依家每三個月1080
新學期都未知咩收費

引用:回覆+lovenicolebaby+的帖子 你講緊卓思+k

原帖由 carmenleong 於 14-04-07 發表

你講緊卓思 k1定康傑k1呀?
我囝讀卓思

明白~THX

回覆 rabbitbaby1 的帖子

我估係卓思有學卷係一大原因
查閱兩間幼稚園2013升小情況,卓思1個st paul coed, 卓思康傑各1個陳守仁,卓思2個入仁立1個仁記,康傑1個仁立1個仁記,主恩和世徳卓思分別30和23,康傑入主恩和世徳分別係1個。整體來睇,似乎卓思升小係比青衣康傑好,不過卓思學生應該都比康傑多,至於多幾多就不得而知。

回覆 carmenleong 的帖子

咁其實一年落來,康傑係比卓思多幾多呢?因除佐學費,卓思其他都唔平,單係今次要交既,卓思要3600左右,康傑1500

似乎宏福local N班都教曬10以內數數了啵,phonics都教到p了
咁卓思英文數學似乎好淺呀,卓思k1 同宏福n 班差唔多既?

我淨係知

卓思13/14年N班
每月3,800全包 X 10個月
Average 12個月就3,166/月

康傑13/14年N班
每月2,890 X 11個月
每三個月雜費1,080
Average 12個月就2,979

但康傑有好多付費活動的, 大家要留意~~
k班卓思有學券, 一年起碼慳20k先囉
之前好似扣左學券都要交約700多o既學費

引用:回覆+carmenleong+的帖子 咁其實一年落來

咁其實一年落來,康傑係比卓思多幾多呢?因除佐學費,卓思其他都唔平,單係今次要 ...
卓思只交兩次錢,分上下學期,校服另計。

康傑上下午各1班
卓思上下午夾埋好似6班, 但唔記得有冇記錯

你咁仔細o既數據邊度黎架? 康傑得個圖表咋
同埋康傑話有3成學生入到直資同私校
對於我黎講, 自行同大抽獎都係靠彩數, 唔關讀咩學校事, 但講到叩門, 主恩好似 都幾like收卓思學生, 但我唔想去到叩門呀 >.<

之前係康傑門口影的

引用:回覆+lovenicolebaby+的帖子 似乎宏福loca

似乎宏福local N班都教曬10以內數數了啵,phonics都教到p了
其實phonis好多n班都會教,都k1會再教。現在phonis教到這些。

回覆:carmenleong 的帖子

其實康傑和卓思升私小同直資數字都差不多。

我係呢度check到既

http://www.bookofschool.com/school/controller/schoolAllocationReport?categoryid=0

青衣升小結果截圖

康傑2013升小截圖

我覺得數據唔太真確, 冇理由世德同主恩呢d自行同大抽獎都係得一個人入到 @@

對照卓思學校網頁數據,就基本冇錯

對照康傑公佈的考入直私學校名,都基本冇錯
至於你所提到主恩數字,應該係有錯,因為康傑派得最多係何澤云,其次主恩、仁記。世德都唔多。

我女得15分,基本上都抽唔到主恩
如果派位,我只能寄望於世德,
所以我一定會同時考直私
但參考兩間幼稚園上年結果,考直私成績其實差唔多,甚至似乎卓思更微勝一籌

不過康傑在培養小朋友presentation skills,有較好英文語境方面,我亦好buy

睇落又OK喔,唔係單單教單個字母q,已經去到“qu” ,亦都有short vowel了
‹ 上一主題|下一主題