用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園有咩好?
樓主: kubbrick
go

學之園有咩好?   [複製鏈接]

引用:還記得兩年前替小女找學校,對各學校還是一

原帖由 aquasee 於 13-09-24 發表
還記得兩年前替小女找學校,對各學校還是一知半解,有朋友有幸參加方間舉辦幼稚園的升學講座,據聞會上介紹 ...
我估我們都跟同一個sir上同一個升學講座。不過今期新地這位sir咪又要面對現實讚LH,始終升小亮麗的紀錄才是家長最受用,外籍老師流動性大,而且外籍老師不是LH獨有,我阿囝以前很細個讀間七X真的外籍老師,手臂上一樣有大大個紋身,佢有否食煙我不知道,她的課我是喜歡!

醒目開學勳章

咪臣 發表於 13-9-25 13:20
我估我們都跟同一個sir上同一個升學講座。不過今期新地這位sir咪又要面對現實讚LH,始終升小亮麗的紀錄才是 ...
我記得大約三四年前,有位阿SIR自己說過,他退休後初期人地通常只係問佢小學,問問下就問埋幼稚園,佢自己都說過對幼稚園唔係咁熟,只是免為其難才幫那些家長找資料。不過都幾年前咯,正所謂功多藝熟,現在可信幾多,大家自己衡量吧!

醒目開學勳章

除了課程和面試班(學之園叫"啟迪班),學之園還每隔幾個月便安排一些講座給家長參加,內容有親子關係,亦有教育學者分享心得,亦有畢業生家長分享小一面試準備,最最特別,係學之園能夠安排家長到一些小學聽簡介會和參觀,有些行程更是某些小學專登為學之園家長所舉辦,以我所知,其他學校係無!

引用:Quote:咪臣+發表於+13-9-25+13:20+我估我們

原帖由 lyhv 於 13-09-25 發表
我記得大約三四年前,有位阿SIR自己說過,他退休後初期人地通常只係問佢小學,問問下就問埋幼稚園,佢自己 ...
那也很對!始終升學專家前身是小學副校長,對幼稚園不熟悉也不為奇,不過始終要做升學顧問的話,就要勤力些做多點資料搜集,近期也只見他只做大型講座,不做小型三堂的workshop。

引用:Quote:原帖由+aquasee+於+13-09-24+發表還

原帖由 咪臣 於 13-09-25 發表
我估我們都跟同一個sir上同一個升學講座。不過今期新地這位sir咪又要面對現實讚LH,始終升小亮麗的紀錄才是 ...
我仲以為無人知無人記得,俾人話吹水

引用:Quote:原帖由+咪臣+於+13-09-25+發表我估我

原帖由 aquasee 於 13-09-25 發表
我仲以為無人知無人記得,俾人話吹水
我記得。可能當時我們在同一個workshop添!

去小學參觀很有用、家長可以有機會見到學生上課情況、睇吓傳聞和現實是否一致。

過往有去WKF, PKC, TSL,  新油天等。

引用:其實咁強調口音係幾無知下 +

原帖由 very_excited 於 13-09-05 發表
其實咁強調口音係幾無知下
Agree!

引用:過往有去WKF,+PKC,+TSL,++新油天等。

原帖由 elizatyy 於 13-09-25 發表
過往有去WKF, PKC, TSL,  新油天等。
SFA 有嗎?

醒目開學勳章

DevilPig 發表於 13-9-26 00:18
SFA 有嗎?
有,除了SFA,還有LMC和LHT

回覆:粉紅豹 的帖子

Please pm me. Thanks.

引用:Quote:DevilPig+發表於+13-9-26+00:18+SFA+

原帖由 lyhv 於 13-09-26 發表
有,除了SFA,還有LMC和LHT
What is LHT?

醒目開學勳章

DevilPig 發表於 13-9-26 08:48
What is LHT?
陸慶濤

仲要一定有其中一間分校的校長倍家長一同出席每間DSS/私小小學的參觀. 每位分校的校長事事親力親為. 實在令家長們或用家感到窩心.

學之園安排參觀學校真係好有用. 同參觀間學校平時既open day 好唔同. 好多間都係可以睇到學生平時上課情況, 經過操場, 去廁所時也可以見到學生在校真實既一面.亦可以盡情向該學校的校長/老師問問題, 更能幫助了解該校.

呢點我都好佩服LH, 可以同0甘多間小學聯絡到, 舉辦0甘多參觀學校活動.
LH係幫助學生考小一方面真係非常積極進取.

不過我都聽到過有家長唔喜歡呢種"積極進取", 覺得令家長好大壓力.
所以真係人人都有唔同感受, 最緊要揀間0岩自己既學校.

校長曾經講過LHk 畢業生上到SFA得到不錯的成績、所以你見近兩年LHK 生入SFA越來越多。

引用:校長曾經講過LHk+畢業生上到SFA得到不錯的

原帖由 elizatyy 於 13-09-26 發表
校長曾經講過LHk 畢業生上到SFA得到不錯的成績、所以你見近兩年LHK 生入SFA越來越多。 ...
不過上女拔,st Paul co Ed 等名小,係小D,所以仲有好多人認為學之園未能成為好 top 既幼稚園,但我覺得學校有 heart 辦教育,課程好,老師好,升小成績理想,已經好滿足

認同
‹ 上一主題|下一主題