用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 時光倒流回到初小時
樓主: Rainy
go

時光倒流回到初小時   [複製鏈接]

jojoplanet 發表於 12-3-9 09:45
各位我想問下大家意見..

我個仔等緊六月小一大抽奬結果 :-

學術上其實我估2間差不多,2間都係當區熱門學校

A學校 天主教無精英班, 我估係佢地教學理念, 因為我發覺天主教學校好似maryknoll convent都無精英班), 有家族小朋友係度讀緊, 去個開放日, 環境先生感覺良好, 校長講明佢地係好傳統學校要努力讀書個隻.
B學校, 無乜人比到意見但係當區熱門之一, 近屋企但都要搭校車, 呢間無開放日唔知環境點

我都問過教署如果我現選A但升中轉校網係有d危..

csy_ma  無開放日?冇開放日,即係小朋友冇向外界做show既機會,有時,開放日係一種訓練,冇開放日既學校,係咩理念??  發表於 12-3-9 11:13
redkoni  哈哈, 路過見到你像考代數般又A又B來討論, 你希望收到的是熱誠而人性化的意見? 還是冷漠如方程式般的答案?  發表於 12-3-9 10:41

各位我想問下大家意見..

我個仔等緊六月小一大抽奬結果 :-

motherotk

我都知係小三大家既成績會係more comparable 我覺得我個仔都有potential但係一山還有一山高所以入B係有點危.
如果選A,我會係個五年幫佢裝備下,希望升中第一輪自行分配入到心儀中學.咁好似secure 點

motherotk  我覺得我個仔都有potential--good, then you will have more choices with ABCDE, probably better than your AB?  發表於 12-3-9 13:14

jojoplanet 發表於 12-3-9 10:11
學術上其實我估2間差不多,2間都係當區熱門學校

A學校 天主教無精英班, 我估係佢地教學理念, 因為我發覺天 ...

redkoni  哈哈, 路過見到你像考代數般又A又B來討論, 你希望收到的是熱誠而人性化的意見? 還是冷漠如方程式般的答案?  

我相信呢度既家長可以比到熱誠而人性化的意見..........

csy_ma  係勒,唔記得提您:Redkoni係BK有名既方程式分析大師,佢個欄應有您目標中學既考績數據同精到分析,您走去求吓籤,未準佢會指點您迷津  發表於 12-3-9 13:04
redkoni  Good luck!  發表於 12-3-9 11:06

呢間小學小二開始有精英班我唔係好鐘意,因小兒係11月尾細仔我怕佢入到精英班有壓力,入唔到無自信-

Jojoplanet:

小朋友、尤其是初小既,自信好多時如鏡一樣,係父母目光既反照。我囡來自有精英班既學校,一樣有非精英班同學仔(佢有讀寫障)好有自信,呢個要睇學校既文化:會唔會俾學業成績稍遜同學有其他勝於人既機會(果位同學今年就代表學校去參加rummikub)既全港比賽)。最重要既,係您們如何向佢演繹呢個可能性(細仔未必學業差)。

我囡響學校一直參加戲劇班,會被分派有頗多對白既角色,但呢幾年,主角都係由同一位同學擔任。去年起,導師話想做咩角色要自己報名,導師再響報名中人選中藉試演選角。舊年佢應該想做主角,但係唔敢報名,結果公布後果日放學,佢同另一位想做主角又冇報到名既同學不斷咬耳仔。跟住我照例聽到好多負面情緒,投訴這投訴那,我就同佢講,你想做,就首先要爭取,連表達意願都唔敢,邊個敢搵你?既然報名既同學中,個主角好明顯實力最強,咁仲講咩??

到今年,佢真係報名爭取做主角,事前校長又讚佢英文口音好,而今年套劇係英文,作為校慶十周年慶祝活動之一,學校參與較多,連我都誤會咗,以為校長暗示佢有可能做到主角。不過,選角權最後都係由外聘既專業話劇導師決定,主角仍然係過去幾年既同一位。無可否認,果位同學係有表演天分既,但係英語口音需改進。我認為結果都算合理,咁點安慰阿囡呢?我同佢講,導師姐姐俾咗個全劇最有挑戰既角色俾佢做(The Wizard of Oz裡的Wizard),呢種咁既特殊角色,主角都未必做到佢咁放架。於是,佢後來就幾開心咁話俾人聽,佢做個劇名

套劇係今年演,不過舊年暑假我已安排佢課外活動上話劇班排演同一個戲碼,果次又俾NET選佢做男巫師,佢都唔係好開心,都好快就識氹返自己。我跟住會同佢鬥奸笑,睇吓邊個做得似壞女巫。後來,做壞女巫既朋友仔做得唔係好,又唔想做,我囡就爭取到做埋壞女巫(第一次選角,佢其實已報名話想做壞女巫)。結果俾導師讚佢演得放……

成世人流流長,小朋友遇到挫折,係在所難免既。趁佢地仲肯講野您聽,聽您講時,不妨陪佢地經歷一下挫折。我囡升中第一輪揀既首志願,係band1頭,而佢係band1中。我囡既性格,係疑似8號,即係假如佢某方面明顯不如同輩,佢好可能會放棄(如學琴)。所以,我地其實想佢揀間同學普遍程度冇咁高既學校,不過,既然佢堅持,又講出佢既理由(今年家長會後,我地去問副校長野,副校長同我地解釋完,直接望住阿囡問佢野,加上校長響會上話外評評佢間學校老師好好,佢就話因為間學校d老師好,堅持揀佢),只好由她。

都驚佢會吃力,所以就:
1  做定資料搜集,藉義務教中學生得知而家佢最弱果科中文到中學時學d乜,已約咗同學仔暑假時一齊玩吓文言文翻譯遊戲;
2 剛開始隔個禮拜去學少少英數,給她較長既時間適應;
3 買定好多關於歷史既漫畫同故事書,而家佢似乎未有興趣睇,但到有機會接觸時,就可以用故事助佢記憶;
4 買齊三套既《魔法校巴》影碟,供佢不斷重看(重覆強調到了初中,須把字幕由中文轉為英文),亦有幾多字少圖多既自然科學書,
5 英文係阿囡自小成績最好既一科,我地去年開始屈服現實,俾佢上屬學術方面既英作班,而屬於佢既興趣,英朗誦或話劇班,亦仍然繼續。佢喜歡看中文書多點,一旦佢表示對某套英文書感興趣,我地就整套買,有殺錯冇放過。
6 我而家已逐少收集講歷史名人既影碟,供佢學到時可隨時參考,佢鍾意睇既翻譯小說既電影、電視版,亦俾佢不斷重看(佢既好處係鍾意果樣野,會不斷重覆睇,E D係陀羅入命既典型特徵)

唔俾佢感覺到壓力,唔等於冇部署,稍後同您分享我認為小學最重要是學些什麼等資深網友成日講既老生常談

回復 csy_ma 的帖子

我都同個仔裝備緊入小學等佢快d適應..我個仔又係有時想乜但唔夠主動囉...k1-k3先生都話佢係慢熱, d野又唔係唔識.但又怕羞唔敢講..

motherotk  我個仔又係有時想乜但唔夠主動囉 - it's ok, sometimes there are differences between girls and boys . Give him space, you will have surprises!!  發表於 12-3-9 13:17
csy_ma  http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1238032&extra=page%3D2
條link係抄咗個如何培養小朋友閱讀英文書既講座講義上去  發表於 12-3-9 11:53

csy_ma,

講開point3, 原以為阿女升F1後會討厭中史(你也知她的中文何其爛), 誰知考出來也中規中矩.  她半本中文課外書也沒興趣, 唯獨中史故事還肯讀讀, 奇!  我歸功於去過北京&瀋陽故宮, 東北三省之旅(是分開兩個summer的旅程), 或多或少浸了些歷史回來. 上課听書便比較有感, 皆因曾親身接触, 便感覺不是太遙遠, 興趣也提高了.

Sumyeema1  讀萬卷書,不如行萬里路   發表於 12-3-9 17:22
csy_ma  多謝分享咁就要計劃下去多D大陸歷史名成至得  發表於 12-3-9 11:36

回復 jojoplanet 的帖子

如果係我, A & B 學校都吾選, 會選間適合您小朋友的學校, 吾係您鍾意既學校.

有朋友經驗入了熱門小學, 本身都幾叻+狂補習, 但因為熱門學校多叻插班生, 所以排名不進則退.

motherotk  會選間適合您小朋友的學校 - Yeh!!+ good school culture-recognize children's development+good managment(not crazy one)+good curriculum (professionally designed)  發表於 12-3-9 14:29

jojoplanet 發表於 12-3-9 11:22

我都同個仔裝備緊入小學等佢快d適應..我個仔又係有時想乜但唔夠主動囉...k1-k3先生都 ...

Jojoplanet:

以下係我以前同我囡學校新生家長寫既野,謹供參考:

1. 英默:這是之前受活動教學幼稚園既小朋友家長既惡夢,舊年係第4周進行,默既係超過20字既key structres(響本書既p4).唔好以為好淺,未默過書既小朋友,可能連is am my都要費神背同分辨,幾頭痛架.
最好而家未雨綢繆,每日同佢背2-3個字,叫佢地將背咗既生字寫/貼響細卡紙度.張細卡紙可以貼響當眼處或隨身擕帶,閒時玩抽卡背字遊戲(張卡第時仲可保留玩砌句遊戲).

2. 中默:以下兩個網址係老師介紹既
http://www.dragonwise.hku.hk/dragon2/schools/archives/morph.php (文字由來動畫)
http://www.dragonwise.hku.hk/dragon2/schools/archives/stroke.php (筆順)
可以令小朋友加深對中文字既興趣,尤其是筆順既遊戲,讓佢地多做幾次,對默書好有幫助.
我舊年聽過學校的一個講座,教我地同小朋友在空中默寫好似佢個人仔一樣大既字,我囡都幾興奮,亦可以加深記憶.
當然,聯想法都有用,例如我地話唔知點解,做錯咗都有錢收?佢就對個錯字既偏旁頗有印象了.
我都有試過將d字界開叫佢砌番埋,對喜歡玩砌圖既佢都ok work,不過就太太麻煩了,後來都唔再搞.

3. 輔助教材:Longmam隻CD-ROM(建議唔好考慮買CD,我兩隻都試過,CD吸引度低好多)雖然約200蚊,但真係引到佢地成日睇成日聽課文既興踙,仲有認字遊戲玩,真係幾好(上下學期都係果隻).
普通話隻VCD都買得過,因為呢樣野係考聽音同分辨平上去入,假如冇漢語拼音底,真係唔識點同小朋友溫.我地上學期就係睇隻VCD一次,做辨音練習時一齊猜一齊做,都過到骨.下學期出版社好似冇黎到學校做推廣,冇買到下集VCD,結果就唔知點同阿囡溫,成績自然就......

3. 數學:小一數學都係基本既加減數,練得多就識.我暑假同阿囡都好懶,日記同做番中文一年級既閱讀理解練習都做做吓冇影,倒係百子格算術練習做到過20日,發現佢既運算能力進步咗幾多.
百子格既原理好簡單,係每日做同一批數(標準係格仔本既橫10行直10行,即係做100題,所以叫做百子格),然後計時,如小朋友做得準確,又快過昨日,即可獲獎勵.
我地大概會響個多星期左右轉換一次,先是個位加法,然後逐次滲入10-20既數,現在也不過是20以內的加減.不過小一初入學生可能能力有限,家長可以試令佢地計10以內既加數,每日10題,做熟完再練減數.

4. 常識:考試都有課外題,不過冇仁立咁深,家長平日可以同佢地一齊睇吓新聞報道,過時過節解釋吓節日既來由同時間(可參閱中華里http://www.chinalane.org/),應可應付到.

carcar000  謝謝!  發表於 12-4-6 03:10
Sumyeema1  thanks, 對我好有用,研究研究  發表於 12-3-9 17:26

heiheibbchu 發表於 12-3-9 11:32

如果係我, A & B 學校都吾選, 會選間適合您小朋友的學校, 吾係您鍾意既學校.

我本區其實冇乜選擇我亦唔熟因為只住2年,原本係揾咗一間幾適合我個仔(誇區),但觀完校覺得不是個回事所以無選.
我朋友話當區熱門學校係辛苦過名校因為佢地要谷到更出名

motherotk  當區熱門學校係辛苦過名校因為佢地要谷到更出名--that's too bad!!  發表於 12-3-9 18:38
motherotk  school culture, curriculum design, teacher quality (sometimes depends on luck-thus curriculum is important without good teacher, good curriculum will help.)  發表於 12-3-9 14:26
csy_ma  所以選校最緊要親身去睇過,感受過。我同意阿囡既角度,老師既質素最重要  發表於 12-3-9 11:45
csy_ma  同意  發表於 12-3-9 11:43

不過,好多資深網友都分享過佢地既經驗,學前最成功既策略,就係培養佢地中英文既閱讀興趣。我囡小一果班,幾乎半班以上都流行睇《老鼠記者》,我囡係小二升小三先睇半字書,所以中文追得好辛苦。英文讀字書既習慣更到小四五至形成,但學前成日重覆睇英文字幕既學前VCD,後來至發覺佢真係有睇字幕架喎

魚兒小寶貝  我囝現K3,請問你有冇一d有英文字幕既VCD推介?  發表於 14-3-4 15:51

中英數我都同佢補緊底佢日日都有做exercise 架,仲有phonics同普通話併音

csy_ma  拼音係基礎,用唱遊形式仲好?試吓唔做練習,俾佢上網睇故事同玩遊戲(中文可以去中華里,英文上BBC或其他)  發表於 12-3-9 11:59
csy_ma  做準備最重要係引發佢既興趣,而唔自要佢做練習!真係遺憾Eviepa已少現身未能在此普度眾生您咁樣會破壞佢對學習既自發興趣架  發表於 12-3-9 11:57

我個仔曾經好like睇書要我講故事,但係我晚上太累加上之後有咗baby更超累無精神同佢睇.過咗而家叫佢睇都唔鐘意啦

jojoplanet 發表於 12-3-9 11:44

中英數我都同佢補緊底佢日日都有做exercise 架,仲有phonics同普通話併音

之前係playgroup形式架但佢唔得呀因為佢怕羞唔敢出聲,於是我同佢轉公文佢唔駛對住其他同學有比較,對住先生就敢講野,進步咗好多.佢呢個case公文都幾岩佢.

jojoplanet 發表於 12-3-9 12:11
之前係playgroup形式架但佢唔得呀因為佢怕羞唔敢出聲,於是我同佢轉公文佢唔駛對住其他同學有比 ...

嘻嘻,我以前睇完囝囝爸同Eviepa有關公文既討論後,都同阿囡去學過一排公文英,初時佢好鍾意聽隻CD,但後來生字太多,老闆娘又話要查晒先得,就捱唔到落佢勒。

建議俾佢學朗誦。我囡第二志願學校有位F4姐姐講野好得,會代表學校去推銷,聽完令我游說阿囡將第二改為第一。佢阿媽後來同我講,姐姐細個時好細膽,唔肯講野,連笑都唔多肯,有日等搭校車,教會有位家長走埋黎,話要教佢朗誦,學咗後,慢慢個人就開朗咗好多

公文數就唔晒勒,做百日格就得。百日格係連續兩三個星期做同一批數,個小朋友睇住自己既進步,就會建立到運算既信心。中文既話,如佢抗拒,不如同佢講數,叫佢每日揀個古仔講俾您同弟弟聽,講到就唔駛去?咁做訓練到佢既,遠比做公文既多,條數夠抵

csy_ma 發表於 12-3-9 12:34
嘻嘻,我以前睇完囝囝爸同Eviepa有關公文既討論後,都同阿囡去學過一排公文英,初時佢好鍾意聽隻CD,但後 ...

朗誦我都會比佢學但等到小學先, 黎緊參加合唱團....我個仔只學公文中文同英文, 同珠心算, 我無諗住比佢學公文數因為係咁做我怕佢好悶, 珠心算有得玩下佢都上得好開心....

我個仔好怪加..佢好鐘意返公文..叫佢唔返佢唔肯架..

motherotk  each kid has his/her uniqueness, find ways to fit him/her is "good", not necessarily to follow other's route or suggestions. that's why diversities are good! no real experts here in parenting.   發表於 12-3-9 17:30
csy_ma  囝囝爸位公子都係,佢公子唔係太鍾意閱讀,但係鍾意上公文。到英中都名列前茅,所以又唔可以一部通書睇到老既  發表於 12-3-9 13:00

多謝晒你地既意見呀.....

motherotk  good to share with you as well...your case add to the diversities of parenting!  發表於 12-3-9 17:31

A friend of mine is researching school culture, on those schools cultivate "perfectionism" and understand how these cultures affecting the academic development of children in primary school. She used to be a teacher of these kinds of school.

I really want to know her research results. Her experiences in schools gave me some reflections on parenting, especially when facing children's "perfectionism" - as my son has this kind of inclination, I perceive this sometimes barriers for his social and emotional development, interactively may affect his academic achievement. I tried to put him in a less "perfect" school environment, to train him to feel more relax about his "mistakes" or not to compare with others, but to have more internal reflections...

I believe that if a culture is full of "perfectionist" values, kids are more inclined to feel good about self based on external comparison, less focus on self ... I guess....back to the topic, if back to P1, I will use the same ways.

If on secondary school selection, based on present situation, I found my son has good feelings about himself, his self-estemm has been built quite solidly. So I think he is prepared to face more challening environment in secondary school now, but still, I prefer more space for children to grow in secondary school as well...

My observation on my own kid, case study only, not statistically significant...

回復 motherotk 的帖子

Kids not just focus on right or wrong; also how fast to complete the task;
win or lose in games and exam results.

Team games and individual sports are the perfect platform to reduce their perfectionism.......

motherotk  sure, good suggestions...  發表於 12-3-9 17:27
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 motherotk 的帖子

If you you believe in such ideology, I suggest you send your son to an international school, which may not suit all you needs but has an environment encouraging individuality.

motherotk  I am encouraging individuality, part of the training is individuality, part of the training is teamwork and collalboration. Without self, how can one reach to others?  發表於 12-3-9 17:28

Parenting can be very diverse, no absolute right or wrong.
‹ 上一主題|下一主題