用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方濟各、九小、宣小大家是否同級!
樓主: tsc911
go

聖方濟各、九小、宣小大家是否同級!   [複製鏈接]

其實我睇到的感覺是aps升中咁好成績,
係要附出代價, 等價交換 !
因高小成績特別小五, 差一點點都要留班, 條數唔靚都唔得啦 ! 

好難比較的?!!!!!

喜歡樂器揀APS,APS玩樂器幫入神校!
利申:報了但無去In.

回覆:聖方濟各、九小、宣小大家是否同級!

學好一樣樂器需要很多金錢和時間。

引用:學好一樣樂器需要很多金錢和時間。 +

原帖由 bubuG 於 15-12-08 發表
學好一樣樂器需要很多金錢和時間。
還有耐性和堅持,這是做任何事想成功而必備的要素!

up

又不是酒店...鬥甚麼同級.....
最重要是上小學後,守得住全級頭十名.....

引用:又不是酒店...鬥甚麼同級.....最重要是上小

原帖由 lovecupid 於 16-02-26 發表
又不是酒店...鬥甚麼同級.....
最重要是上小學後,守得住全級頭十名.....
校舍新舊不是最重要,反而內裡軟件更緊要吧!
三間都似少林寺,谷到的小朋友不愁升中!

三選一,更係kts, 另外兩間,讀死仔女,父母辛苦。

crystalwsm  Yes, KTS一D都唔易讀  發表於 16-2-26 19:58
Yanamami  KTS都唔係易讀㗎……  發表於 16-2-26 19:32

請問三間是否只有SFA是英文小學?
其實英文和中文小學的英文程度是否有明顯差異?謝謝

Yanamami  只有SFA係英小……不过三间学生上到中学差别不大~  發表於 16-2-26 20:09

回覆 hkiwi 的帖子

不一定, 一間好的中文學校,英文成績絕對不比英文小學差。 好多不同因素也會影響學生英文水平。還有,本人想請問APS學校網站內的升中學校名單及人數統計數字是否以兩年,兩年,為一組的總和人數計算。

kelvinchan3344 發表於 16-2-26 20:16
回覆 hkiwi 的帖子

不一定, 一間好的中文學校,英文成績絕對不比英文小學差。 好多不同因素也會影響學生 ...
唔係两年,係升中果屆計呈—(小五下学期)到呈三(小六下学期)橫貫两个学年。所以係指同—級学生~

回覆 Yanamami 的帖子

thx,  明白了。 因為大部份學校都係寫 2014至2015, 比較小見寫2013 至 2015.

Thank you for the reply.
不好意思,有點離題,請問SMCS的英文程度和語境和上述三間小學怎樣比?

引用:學術應該唔爭好遠,但細節唔同! SFA部份地

micmicmic123 發表於 16-2-26 19:18

APS, KTS, SFA 各有不同的支持者 ! 真係好難比較

ROCKMAMA 發表於 16-2-26 22:45
APS, KTS, SFA 各有不同的支持者 ! 真係好難比較
有唔同特式既学校俾唔同既家長学生選擇,絶对係好事~

引用:三選一,更係kts,+另外兩間,讀死仔女,父

原帖由 micmicmic123 於 16-02-26 發表
我是家長,我同個女都唔覺係咁,
你是用家嗎?

我排KTS>SFA>APS

幾年前3間我只考左KTS, 可惜不收.

而家細的, 來近考, 要報多幾間, 都會考埋SFA,

我都仍都排KTS>SFA
因為KTS 的環境真令我感覺舒服, 識人, 看過KTS 都深, 出來考中學成績都幾好, 尤其是喜歡佢較多元化, 在音體都有平均的高質素. 入到去都不會太輕鬆.  

SFA 就真是被佢跳船力同英小吸引, 不過如入到, 在內要有過人之處應幾難.

不會考APS, 因為自問自己都不是要求好高又進取型的家長, 有APS 都不會勝任, 所以就算學校出來是幾好成績, 都無謂去爭.

醒目開學勳章 貢獻勳章

經過呢幾年,我有另一番感受~ 以初小嚟睇...

其實SFA (或其他學校)無製造勁人!只係小一入學方法令到一d有潛能嘅孩子入到呢3比較有名氣嘅學校,然後,大家一樣如果有能力的話,就想走!
其實接觸津校插班生多咗,我發現的確收SFA同APS多過KTS,但最近响奧數比賽發現一位阿仔KG同學,由KTS變咗DB!

所以,唔好有錯覺以為只有SFA有跳船能力,其實另外兩間都有!學校無直接造就佢地有呢個能力!重點响孩子本身~

MrBeast  重點响孩子⋯和父母  發表於 16-2-27 16:45
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題