用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 當發現左自己個小朋友係資優
樓主: vienchan
go

當發現左自己個小朋友係資優 [複製鏈接]

回覆:浩霆豬豬 的帖子

好明白!仲要錯埋D好易嘅嘢!

回覆:Activehealth 的帖子

利害

引用:+本帖最後由+小曳人+於+16-1-7+15:34+編輯+

原帖由 小曳人 於 16-01-07 發表
無錯呀。以前做過相關的工作,學校nominate的,一般都係學業成績好的一群。但佢地是否一定係正統的智力測試中,未必界定為資優生。
當然,gifted可以從multiple intelligence角度去睇,咁樣就要靠老師幫手評估,唔係單靠iq tests喇。

引用:Quote:原帖由+NamB+於+16-01-07+發表Thanks

原帖由 Activehealth 於 16-01-07 發表
積優就好似我老公咁,會考滿分,港大法律系畢業,城大法律碩士畢業論文第一,清華大學中國法律碩士。成績好 ...
係iq score range你小朋友應該係叫天才喎

引用:Quote:原帖由+chansiub+於+16-01-07+發表其

原帖由 浩霆豬豬 於 16-01-07 發表
我唔覺得有,我仔今日開始考試,所有佢有機會因為粗心大意而失分嘅重點,我最近每日提超過十次,今日佢自己 ...
我個仔一樣,每次考數必須提佢先得,日提夜提,但總係有careless mistakes,扣左好多無謂分。
試過叫佢有時間餘下來就翻看,望清答案,呢招時得時唔得,好似睇佢個日有無mood記住你的提點咁

醒目開學勳章 貢獻勳章

浩霆豬豬 發表於 16-1-7 20:20
我唔覺得有,我仔今日開始考試,所有佢有機會因為粗心大意而失分嘅重點,我最近每日提超過十次,今日佢自己 ...
我選擇慳返d口水~阿Q精神,阿仔唔係完美主義者,應該係好事!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Activehealth 發表於 16-1-7 14:05
資優就好似我個仔咁,IQ149, 小學自修中數學數。但小學數學測驗經常因大意失分,排全級二、三位,比其他同學低分。
我個連2-3都無!
人家可能98-99,佢得94-95
我講笑咁講,咁多科最低分係數學!(唔計作文)
不過佢數學程度超前係咁多科最多

恐龍家

檢查careless mistake的經驗一定要平時慢慢累積
我等d仔每日做完功課, 都會叫佢哋自己先檢查一次, 之後先交比我check, 就算我發現有錯, 都唔會直接講比佢聽邊頁邊題錯, 就咁比返佢叫佢自己慢慢找錯處, 如果佢話搵唔到邊到錯, 我就會同佢講擦晒由頭做一次你就會搵到㗎喇, 之後佢就會死死地氣再搵, 最後都會搵到.
這方法當然不能一步登天, 由:
1. 我指出他邊道錯
2. 我要他自己搵邊道錯
3. 佢自己check功課時已可搵到錯
4. 佢自己做第一次功課已全對
最終以第4點來做目標, 中間少不免威逼利誘, 這方法對我來說甚有效, 給大家參考一下

Barbe  你的方法好好呀!謝分享!  發表於 16-7-9 06:51

小曳人 發表於 16-1-8 08:21
我個連2-3都無!
人家可能98-99,佢得94-95
我講笑咁講,咁多科最低分係數學!(唔計作文)

你都好呀, 94-95.
我地計grade, 有時都好差下, C都有.
算喇, 唯有諗, gifted students 可以是under-achiever.

vienchan 發表於 16-1-8 09:43
我個話有檢查,仲係檢查左10次!!!!你話佢係點檢查?結果,當然都係會錯係聊啦!!!!! ...

我今年都無氣話佢咁多, 唔理佢了.

vienchan 發表於 16-1-8 09:44
如果個個老師都肯以呢個方向去理解學生,咁香港嘅資優兒童就唔會咁慘,話無支援啦 ...

通常學校係對"average"學生, 兩極- 好叻, 好有問題- 先交俾社工跟.
好似我個仔咁, 正常學生一個, 自己坐係到, 唔會搞亂檔, 成績靠天才波咁, 係上游. 但唔係突出. 所以無人叫佢做智力測試, 參加資優計劃咁.
不過, 我唔理老師點, 我自己同阿仔報中大資優計劃. 學校無提名佢, 我照報, 我自己叫老師寫推薦. 結果得左.

查實我自己知自己個仔個性格迫唔黎, 一定唔係電視那些天才兒童咁, 音樂細細個就幾多級, 棋又幾多級.
咁樣的"資優仔", 我唯有就佢興趣, 俾多點exposures佢, 等佢他日自己爆發那團火出黎就算囉.

"資優" -- 一個label啫.
都要睇小朋友的性格, 興趣.
唔係officially defined為"資優"的, 也可以是資優, 出類拔萃.
平常心, 但求佢能有life-long learning, resilient, with critical thinking.

setom 發表於 16-1-8 12:34
檢查careless mistake的經驗一定要平時慢慢累積
我等d仔每日做完功課, 都會叫佢哋自己先檢查一次, 之後先交 ...

謝謝呀.
不過我加一點,
我之前同老師夾過, 佢地話, 唔洗改, 等佢地改.
有時都好的, 我講的, 佢發老四, 老師改, 佢無得話.

kat0318 發表於 16-1-8 13:36
通常學校係對"average"學生, 兩極- 好叻, 好有問題- 先交俾社工跟.
好似我個仔咁, 正常學生一個, 自己坐 ...

"......我自己知自己個仔個性格迫唔黎, 一定唔係電視那些天才兒童咁, 音樂細細個就幾多級, 棋又幾多級.
咁樣的"資優仔", 我唯有就佢興趣, 俾多點exposures佢, 等佢他日自己爆發那團火出黎就算囉.

好有同感啊 !!

"..........自己叫老師寫推薦"  <-----我 15/16 中

kat0318 發表於 16-1-8 13:39
謝謝呀.
不過我加一點,
我之前同老師夾過, 佢地話, 唔洗改, 等佢地改.

我都系咁!

不過 Setom 既方法 我都有做過, 系十分有效既!

小曳人 發表於 16-1-8 08:17
我選擇慳返d口水~阿Q精神,阿仔唔係完美主義者,應該係好事!

嗯 ! 同意啊 !
完美主義 好辛苦!

NamB 發表於 16-1-6 16:38
請問你地係點樣知自己小朋友是否資優?我自己無同阿仔做過資優評估,所以唔知佢是否資優。但學校有推薦佢入 ...

你學校有支援真系好

朋友個仔 IQ 156, 全級第一名, 鋼琴 2年內 5級! 真系超班 ! 佢學校又系好積極, 主動將佢 提升上 三年級程度既奧數 (當時只系一年班 初開學)  在呢類學校讀書, 家長就 唔使頭痕啦 !!

準媽咪 發表於 16-1-8 16:56
"......我自己知自己個仔個性格迫唔黎, 一定唔係電視那些天才兒童咁, 音樂細細個就幾多級, 棋又幾多級.
...
首次報中大課程係一定要搵學校的老師填一份學校推薦表的, 我之前搵老師填都feel到佢不是十分樂意的, 不過最終都填咗

準媽咪    發表於 16-1-8 22:00

引用:Quote:kat0318+發表於+16-1-8+13:36+通常學

原帖由 準媽咪 於 16-01-08 發表
...
寫推薦信呢,我都係博。
上年summer個期,我都未做韋氏,小學老師只係講過下去聰明,佢又無獎人士。
真係博下。

博係無損失
唔試就一定唔得

‹ 上一主題|下一主題