用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙 vs 英華 vs 男拔
樓主: 劉七華
go

喇沙 vs 英華 vs 男拔   [複製鏈接]

ms.giggle 發表於 15-10-16 08:40
...直資是自己揀學生,學生可說是不太參差的,教學效率也會提升
我有fd讀yw,平均分90幾就考級90幾,我覺得sun上綫提升會貼切d

回覆:MrBeast 的帖子

腎上腺高如果學生遇強愈強就perfect match!

引用:Quote:ms.giggle+發表於+15-10-16+08:40++.

原帖由 MrBeast 於 15-10-16 發表
我有fd讀yw,平均分90幾就考級90幾,我覺得sun上綫提升會貼切d
腎上腺高如果學生遇強愈強就perfect match!  家長不用咁大壓力,入了英華、男拔,考90其實已很好。

回覆 micmicmic123 的帖子

different people have different background and concern.
Just select the suitable one for the kid and family.
No school is perfect.
Good luck for all

引用:有得選,我仆到去男拔,英華,都唔去嗽叭。

原帖由 micmicmic123 於 15-10-16 發表
有得選,我仆到去男拔,英華,都唔去嗽叭。。。。
点会冇得揀?你一开始唔好報LS咪得罗!

英華學費平,又有直資優勢,學校親自面試取錄出色學生。喇沙津校派位程度參次。

1.英華>>>2.男拔>>>3.喇沙

英華學費平,又有直資優勢,學校親自面試取錄出色學生。喇沙津校派位程度參次。

1.英華>>>2.男拔>>>3.喇沙

回覆:longlokma 的帖子

Yes,同意!
入LS一個字"運",幾咁虛無飄渺,入DB,YW是在人為,你們快去吧!

回覆:longlokma 的帖子

Yes,同意!
入LS一個字"運",幾咁虛無飄渺,入DB,YW是在人為,你們快去吧!

回覆:喇沙 vs 英華 vs 男拔

如果有一日,三間同樣直資,學費一樣,大家又會點揀?

Mught be a stupid wuestion: 若能力考得入yw 但去ls 做唔到b1生過唔到馬路,what does it mean?

ms.giggle 發表於 15-10-16 09:07
腎上腺高如果學生遇強愈強就perfect match!  家長不用咁大壓力,入了英華、男拔,考90其實已很好。

...
在朋友中lei個仔應是最叻個個,只不過佢個級有90幾個人叻過佢之ma

引用:Mught+be+a+stupid+wuestion:+若能力考得入

原帖由 MrBeast 於 15-10-16 發表
Mught be a stupid wuestion: 若能力考得入yw 但去ls 做唔到b1生過唔到馬路,what does it mean? ...
Good question. 其實揀得ls入得去都target 書院。係咪應該以中學去諗呢?例如,未確定係咪想轉IB既就揀男拔,一心傳統教學既就睇下心儀ls定yw?

回覆:喇沙 vs 英華 vs 男拔

其實YW雖然傳統教學,但多元化活動再配合教學,D仔返學好開心!老師都強調不要計較名次,故只會向外公佈全班頭五名,成績表也不會注上全級或全班名次,只會有平均分。如家長想知道小朋友的名次,可以到家長私人內聯網查詢,如家長不想被小朋友知考第幾,完全冇問題!所以小朋友是否上Happy School, 學校俾咗很大的選擇權予家長。

唔會考慮yw, 因唔同 level ,

只會揀 LS 同 DBS ...

不喜勿插

pamelaywy    發表於 15-10-16 11:51

Mario1234 發表於 15-10-16 10:47
其實YW雖然傳統教學,但多元化活動再配合教學,D仔返學好開心!老師都強調不要計較名次,故只會向外公佈全 ...
咁我有第二個問題,not as stupid as the first one i hope.  在yw尾10名n lets assume 主科合格 ,是否必定一條龍上書院呢?

引用:唔會考慮yw,+因唔同+level+,只會揀+LS+同+D

原帖由 pigpigapple 於 15-10-16 發表

yes, agree

MrBeast 發表於 15-10-16 11:41
咁我有第二個問題,not as stupid as the first one i hope.  在yw尾10名n lets assume 主科合格 ,是否必 ...
聽聞YW只要所有科目合格同操行B(定係B+)就一定可以直升
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

pigpigapple 發表於 15-10-16 11:34

如果計名聲, YW的確係唔同 level

但如果計入U率(本地大學), 呢三間係呢幾年相差不遠, 因為兩大名校既學生都衰係中文科

Soundervolt  LSC內聯網顯示今年DSE中文科成績十分理想  發表於 15-10-16 13:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題