用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 控制近視加深的藥水
樓主: yanyan68
go

控制近視加深的藥水   [複製鏈接]

我非常不贊成用眼藥水控制近視.

近視,當然戴眼鏡最安全,但如果太細有近視或太細太深近視,令到父母覺得必須用一啲方法來減慢近視加深,而坊間只有兩個選擇(眼藥水/矯視鏡)的時候, 我會選矯視鏡.

原因好簡單:
矯視鏡,風險基本上父母可以控制到,例如:徹底清潔. 仲有,一有唔妥可以隨時停用.角膜受損那些問題,係因為唔夠清潔而令細菌入眼,仔細做好清潔那部份(即人為可以控制的部份)就可避免.

眼藥水,風險係父母控制唔到,因為長期放大瞳孔吸收更多紫外線, 對眼睛的影響,是即使你停滴之後,都仲會存在(這部份必然發生而且没有人可以控制). 特別係對小朋友發育中的雙眼.

當然,兩者唔用最好,但如果認真考慮風險和後果,我覺得矯視鏡比滴眼藥水穩陣一啲.

我仔6歲150度近視,視光師就話只需要返學帶,其餘時間唔帶,但我家人就話長期帶先唔會加深近視。。

我好怕亞仔繼續深落去,我應該長期帶家返學先帶呢?

引用:請問有沒有人試過蔡司近視控制鏡片?

原帖由 sumyiuma 於 15-01-26 發表
請問有沒有人試過蔡司近視控制鏡片?
我仔有用蔡司鏡,漸進,成功控制近視,不過視光師都話唔係人人得,之前近視約三百度,唔知點解一年深左成百幾度,配戴之後頭半年冇深,之後深大約五十,呢兩年已經冇再深過,視光師都話隻鏡的確幫倒佢,而家都仲戴緊。

回覆:scyauchris 的帖子

睇到scyauchris 話落雨企平台,我好身同感受,好感動。我仔今年7.5 years, 600度了,我自己1300度,遺傳比佢,從仔K2 開始已近視,每年增加。我有一段時間癲左咁,set 15  mins 睇書,望窗,每日落公園行一小時,零電視,零電子產品,週末去行山,又食杞子又藍苺素,仍然不停加。我當時收工立刻飛回家陪佢到公園行,全家人也比我神經質嚇怕,好大壓力,連仔也緊張起黎,最後我都聽人勸放鬆,怕影响仔的心理成長。

半年前 7years, 決定去養和試0.01 atropion,  用普通眼鏡,但半年仍加50度,之後而家試0.125 atropion, 要用漸進加全視線,黎緊12月覆診希望有幫助,始終7.5 years 600 度好擔心,如果12月又加深,我唔知仲加唔加濃度好

朋友話,想當年佢幼稚園畢業時已300餘度,細細個已是大近視妹,當時仲未有OK lens或眼藥水,只戴眼鏡,當然也是傳統學校,目前(大學畢業十幾年了)近視千餘度,生活除了要戴CON及洗CON之外,與常人没有分別. 依舊正常識男仔拍拖結婚.

她說細細個大近視,當然要留意及要加強保護雙眼,但父母也不必太擔心,她自己就是個好例子.

回覆:控制近視加深的藥水

我記得人地話近視是因為眼求拉長左,問其實眼藥水是幫整個眼球固定返,或只是控制晶體弧度?

回覆 joyce1234 的帖子

我都認同你的觀點,風險真的很重要!

OK lens 好似仲危險, 我家姐戴緊, 間唔中會發炎.

回覆:MMVV 的帖子

葯水係用來放鬆睫狀肌的,等眼球唔好拉長得咁快。其實我仔天生眼球長,我都係希望有作用,如果以前得1% 真係未必會用,但見先在有低濃度才試下,希望有用

mimi222shi 發表於 15-9-10 19:05
OK lens 好似仲危險, 我家姐戴緊, 間唔中會發炎.
你個重點放錯了. 你家姐間中發炎,就應該停戴. OK lens 就係你遇到唔妥,可以即停, 或者以後唔再戴. 但係眼藥水滴入眼的後遺症, 你依家係唔會知, 在唔知的情況下結果就係一直滴. 結果...?

問題係點解你家姐如果覺得唔妥,點解仲繼續戴? 覺得唔妥又繼續戴,個問題係你家姐度喎.

之前睇過理大,又睇過私家眼科醫生, 佢地對於用OK Lens/ 眼藥水, 基本係持相反意見.我的眼科醫生係反對用OK Lens, 因為佢一年收唔少症係用完後對眼出左事.
但視光師只會叫人用OK Lens
其實, 用呢2種方法都有風險, 戴眼鏡係最安全,但不能控制度數.

咩方法都係要自己家長去行量啦, 每樣野都有風險.
- 由得佢加深會令角膜越來越增加眼疾風險, 我同事過千度就要定時去醫院CHECK
- 有人做完LASIK之後有問題
- 有人帶左OK LENS 十年由小學到而家大學都無問題
- 我自己初初帶CONTACT LENS一星期就發炎但之後20年都無事

但藥水我自己就一定唔會試..

回覆 mimi222shi 的帖子

其實控制度數只是次要. 最怕是深度近視(>600度), 眼球過長已引起眼疾的風險. 這些病可以好嚴重. 所以自己一定要抨估OKlens (或眼葯水) 嘅風險 vs. 什麼都不做而可能以後有眼疾嘅風險. 每個家長答案都可以不同.

回覆:控制近視加深的藥水

眼藥水,我有兩個問題:
放鬆眼肌令吸入紫外線增加,長期嚟講,對雙眼有乜潛在影響?
長期用藥令眼肌放鬆,停用後眼肌會不會已失去本來的收緊放鬆能力?

看到有些JM說大個後深近視不緊要, 我就想說自身經驗. 從小開始我都是大近視, 我一路都不太重視, 都以為大不了都是戴眼鏡, 直至二十多歲大學畢業, 已經過千度都覺得沒問題, 只是有點不方便. 後來三十五歲後, 開始有黃班病變, 要做手術, 視力開始衰退, 醫生說都是因為深近視提早出現這些退化病變, 所以現在都很後悔, 以前沒有好好保護眼睛去減慢近視. 所以我現在都很緊張阿仔的近視情況, 不要重蹈自己的覆轍.  

阿仔的視光師說, 其實最好的減慢近視方法真是改變生活習慣, 每天最少有一小時的戶外活動望遠的東西, 看書要二十二十(即二十分鐘閱讀, 二十秒甚至兩分鐘休息望遠景), 不過我都知知易難行, 到現在我們都做不到他這個要求.

我以前對近視的認識都很片面,直到身邊有四個人,都因為深近視而相繼視網膜脫落,其中一人已盲了,才恍然大悟,知道深近視的可怕。

回覆:史丹福 的帖子

我自己朋友係政府眼科醫生,一直以來醫生都係叫我仔不要用ok lens 及atropion 1%,  只叫我仔多户外,同看書休息,直到私家醫院有atropion0.01, 他們才叫我出去私家用低濃度,佢地係政府醫生,無利益衝突,所以我都信佢地D意見。 至於用atropion 後放左曈孔,係雖要配全視線及到户外戴帽,防紫外光的。總之,小朋友深近視,令人擔心

我個醫生話0.01安全,唔知真假
‹ 上一主題|下一主題