用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間私小升小二跳船能力最強?
樓主: sissysze
go

邊間私小升小二跳船能力最強?   [複製鏈接]

回覆 Jane1983 的帖子

As I said in my post, the transfer is mainly to reduce the pressure of secondary school allocation. We have no complaint about the curriculum, teachers and learning atmosphere of SFA. I will choose these three schools over SFA mainly because they all got good back up secondary schools.
If we got an offer from DBS two years ago, obviously we won't choose SFA. It is a no-brainer decision.

KikiDaddy 發表於 14-8-8 10:41
回覆 longlokma 的帖子

Why are you so against SFA? As a SFA student's parent, I really feel offensiv ...
我明你感受。有些人總愛道聽途說,然後对其他學校作概括批評。人地話sfa教得深,佢又充滿懷疑,轉頭又話其他學校只著重追求學術。

回覆:邊間私小升小二跳船能力最強?

SMCC.我唸係好多女孩子媽媽心目中嘅dream school, 插班入到去天神/ st mary 嘅,都應該唔使擔心跟唔跟得上嘅問題,學校收得你都一定唔弱

引用:回覆+Jane1983+的帖子 As+I+said+in+my+po

原帖由 KikiDaddy 於 14-08-08 發表
回覆 Jane1983 的帖子

As I said in my post, the transfer is mainly to reduce the pressure of seconda ...
agree

Why are you so against SFA? As a SFA student's parent, I really feel offensiv ...
如果尼個模式係掂,佢哋應該攪埋中學,高中教大學Year 1既嘢,等buy尼套既家長讀上去。只怕係除了10%既尖子,大部份係早熟早殘,上到中學已提不起興趣學習。早兩年好像話要人人買平板,真係笑咗出來。BBC報導矽谷科技巨人高層既子女,爭相送子女到一所當地名校叫Waldorf School of the Peninsula, 間學校要求家長在子女十三歲前,不要讓他們掂電腦。每個家長既價值觀不同, 真係汝之佳餚,彼之毒藥。

小曳人  yes, 我反對用ipad!  發表於 14-8-8 16:38

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實每個家庭,每個小朋友嘅情況都唔一樣

我個人唔怕俾d小朋友去面對中一派位,因為係你就係你嘅,每個人有自己嘅路,就好似哥哥幫細佬,都係幫到小學,中學都要靠佢自己!
但無疑SFA俾到嘅嘢可能其他學校未必俾到,無話邊樣好d,只有你想要邊樣
如果我揀得"一間唔差過SFA嘅小學+帶埋細佬"呢樣嘢,我已經無咩選擇

一位小學校長親友曾經同我講過:放膽去試,唔試過點知啱唔啱?!

呢大半年嚟學校為阿仔做嘅小事,對我地嚟講係意料之外!我地全家都好感激SFA俾機會我地 (provide that 佢考直私小一得一個offer)... 好多謝註校教育心理學家呢大半年嘅照顧/安排!

現時,小心調適心態,預備應付嚟緊嘅新挑戰!

saintbernard888    發表於 14-8-8 16:47
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

有好多人唔認同某校某d嘢,變成呢間學校係d有問題嘅家長先會俾小朋友去讀
但其實每間學校對唔同嘅人都有優點同缺點,只不過當你手上只得有限嘅選擇時,點去取決
懂得欣賞,係一種福氣!

Jane1983    發表於 14-8-8 18:13
handh  Agree!  發表於 14-8-8 17:02
恐龍家

請問LH升SFA的 (是WAITING 到), 通常有冇困難?

引用:+本帖最後由+MSBOY+於+14-8-8+17:14+編輯+\

原帖由 MSBOY 於 14-08-08 發表

請問LH升SFA的 (是WAITING 到), 通常有冇困難? ...
聽聞今年sfa 全級第三嗰女fm LH 咪插咗去MCS 囉

引用:+本帖最後由+小曳人+於+14-8-8+17:00+編輯+

原帖由 小曳人 於 14-08-08 發表

对,每间学校都有好處有壞處,有資優学生,有正常学生,亦会有能力稍遜的学生。sfa令人反感,撇除其教學模式,其實是缘於有sfa家長傲慢自負,说什麼入到就一定是叻仔叻女云云,莫非入面各级考第尾的也全是天才?

Jane1983 發表於 14-8-8 10:51
Sfa係學術強,又係英小,我小朋友都有offer,但就係好多家長一路話話好,一路自己走,無也說服力... ...
你答得好好笑

Jane1983    發表於 14-8-8 19:16

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+14-08-08+發表本帖

原帖由 longlokma 於 14-08-08 發表
对,每间学校都有好處有壞處,有資優学生,有正常学生,亦会有能力稍遜的学生。sfa令人反感,撇除其教學模 ...
咁都得?第一,可能係你識個批sfa家長係咁,不代表其他大眾。第二,我見到LS家長嘅傲慢,都唔會妄言批評百年老店啦。

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+14-08-08+發表本帖

对,每间学校都有好處有壞處,有資優学生,有正常学生,亦会有能力稍遜的学生。sfa令人反感,撇除其教學模 ...
每間學校都有覺得自己係 blue blood 嘅巴閉家長

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-08-08+發表

原帖由 Argyle 於 14-08-08 發表
咁都得?第一,可能係你識個批sfa家長係咁,不代表其他大眾。第二,我見到LS家長嘅傲慢,都唔會妄言批評百 ...
第一,我反感是我的感覺,我無代表其他大眾,事實上確有不少人对她有好感,难道因此便不容許有人表示对她反感?

第二,我说的是不是無的放矢,阁下可以自行衡量,更可提出其他学校共同讨論,即使阁下对任何学校作出褒貶,也欢迎暢所欲言

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-08-08+發表咁都

第一,我反感是我的感覺,我無代表其他大眾,事實上確有不少人对她有好感,难道因此便不容許有人表示对她反 ...
Argyle 冇話你夠料代表其他大眾。我識LS其他大眾家長好friendly好helpful好大方好得體。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-08-08+發表

原帖由 bubuG 於 14-08-08 發表
Argyle 冇話你夠料代表其他大眾。我識LS其他大眾家長好friendly好helpful好大方好得體。

...
是嗎?我也好想識到sfa入面好friendly好helpful好大方好得體的家長,可惜總是缘悭一面,是我自己運气不佳。

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-08-08+發表Argyl

是嗎?我也好想識到sfa入面好friendly好helpful好大方好得體的家長,可惜總是缘悭一面,是我自己運气不佳。 ...
不要緊。讀到一線、有直屬中學、著重多元發展、世襲的津貼小學你運氣差極都有個鐠啦。

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-08-08+發表咁都

第一,我反感是我的感覺,我無代表其他大眾,事實上確有不少人对她有好感,难道因此便不容許有人表示对她反 ...
我係話可能你識嗰啲sfa家長係小數,不代表大部份其他sfa家長。sfa 係好多名校生源宝藏,我估嗰啲名校校長都不是本著救民於火海心態……

原帖由 Argyle 於 14-08-08 發表
我係話可能你識嗰啲sfa家長係小數,不代表大部份其他sfa家長。sfa 係好多名校生源宝藏,我估嗰啲名校校長都 ...
「sfa 係好多名校生源【宝藏】」…………妙極!

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-08-08+發表我係

「sfa 係好多名校生源【宝藏】」…………妙極!
每年SFA有七八成學生入B1 中學,唔知果D可唔可要叫「名校」呢?「名校」不只於三几間百年老店掛。

‹ 上一主題|下一主題