用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我對不同女校的感覺
樓主: jc_mom
go

我對不同女校的感覺   [複製鏈接]

引用:剛剛有同校家長見議我刪除阿囡小學同學在直

原帖由 jc_mom 於 14-06-13 發表
剛剛有同校家長見議我刪除阿囡小學同學在直資學校的派位情況。其實只是純分享,初初只希望讓大家知道不同中 ...
good sharing

回覆 jc_mom 的帖子

樓主可否分享多些Paul Con在學術方面的強處, 謝謝

請問可否分否一下SSGC的面試題目和情況,謝謝。

回覆 chingbb 的帖子

尤其科學題,面試會問科學常識題,有心的同學最好早幾個月前多看相關書籍。

引用:回覆+jc_mom+的帖子 請問可否分否一下SSGC

原帖由 HJ6153 於 14-06-14 發表

請問可否分否一下SSGC的面試題目和情況,謝謝。
SSGC 面試
會俾佢地睇一段英文的廣告片,然後答一張紙仔入面嘅問題,例如那段廣告片的地方在那裏。

數學就問了阿囡直徑,圓周,滾輪等問題。

回覆:jc_mom 的帖子

謝謝,但看似題目不容易

王國會長

jc_mom 發表於 14-6-15 09:12
SSGC 面試

睇一段英文的廣告片,然後答一張紙仔入面嘅問題,例如那段廣告片的地方在那裏。
數學就問了阿囡直徑,圓周,滾輪等問題。

我囡英文問既一樣, 數學冇問呢D.

引用:Quote:jc_mom+發表於+14-6-15+09:12+SSGC+

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-06-15 發表
我囡英文問既一樣, 數學冇問呢D.
好彩阿囡學校數學教快半年,所以識答。

王國會長

jc_mom 發表於 14-6-15 16:32
好彩阿囡學校數學教快半年,所以識答。
妳囡叻d所以問深d, 可準備入去讀.

引用:Quote:jc_mom+發表於+14-6-15+16:32+好彩阿

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-06-15 發表
妳囡叻d所以問深d, 可準備入去讀.
其實已經set好曬不同的題目在紙仔上,老師只是隨意分派吧了!

Interview完,老師很仔細的核對她們的証書和奬項紀錄,一面核對,一面和阿囡傾計,因為我跟著申請表填獎項的次序把正本証書排好,老師於是讚佢!阿囡見到有些學生把獎項証書排到亂曬,所以下年的申請者要注意。而之前叫我地帶在學校的中英文作文去面試,則沒有睇過和問佢問題。

jc_mom 發表於 14-6-10 22:45
我細個都係住南區,女仔派得麻麻,因太小choice! 我小時都派不到BPS。希望你囡自行時入到啦!
但男仔那時卻 ...

你細個讀邊間小學?你派左聖心?你細佬當時st paul boy可能未轉直資

引用:Quote:jc_mom+發表於+14-6-10+22:45+我細個

原帖由 ernestchow 於 14-06-15 發表
你細個讀邊間小學?你派左聖心?你細佬當時st paul boy可能未轉直資
小時候讀寶血,並不是派到聖心。那時St. Paul boy 未轉直資,我年紀唔細㗎!

王國會長

jc_mom 發表於 14-6-15 19:54
其實已經set好曬不同的題目在紙仔上,老師只是隨意分派吧了!

Interview完,老師很仔細的核對她們的証書和 ...
我都係將D獎項証書按塡表次序入落file 比我囡成個file 帶入去面試.
的確要求帶的中英文習作薄又係冇睇過.

不好意思, 有點疑問想家長們指點.   你們已有直資OFFER及已簽放棄教育局自行和統一信, 為何還可以報自行/統一?  真的自行和統一有結果, 但教育局的電腦系統不是自動取消資格嗎?  7月份會有結果出來嗎?   

引用:不好意思,+有點疑問想家長們指點.+++你們已

原帖由 123WING 於 14-06-16 發表
不好意思, 有點疑問想家長們指點.   你們已有直資OFFER及已簽放棄教育局自行和統一信, 為何還可以報自行/統 ...
我最後沒有要直資offer,所以可以抽獎。

請問 interview 是穿校服還是輕便裝?

引用:請問+interview+是穿校服還是輕便裝?

原帖由 HJ6153 於 14-06-16 發表
請問 interview 是穿校服還是輕便裝?
一般都係校服,但St. Paul convent 就說明穿便服就可以。

回覆:jc_mom 的帖子

謝謝回覆

jc_mom
明白.   咁即是7月放榜結果不理想時, 可以叩回直資(原有offer)門的取錄機會高些? 對嗎? 請指點.

引用:回覆+jc_mom+的帖子 jc_mom明白.+++咁即是

原帖由 123WING 於 14-06-17 發表

jc_mom
我覺得要睇下個校長會唔會小器,仲有之前用甚麽原因withdraw offer.

‹ 上一主題|下一主題