用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 支持呂品韜
樓主: MC1128
go

支持呂品韜 [複製鏈接]

我希望知道其他國家地區的代表隊的組成,特別是少奧運選手的代表團,例如台灣有三個奧運選手,有隊醫,其他是甚麼崗位,抑或又是無謂人?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

StJohnOB 發表於 14-2-15 12:14
據呂仔教練接受商台晴朗訪問時講,他不能肯定是否全部其他參加冬奧地區都有隊醫隨隊,但以他今次見到及遇到 ...
我幾日前聽電台訪問前港隊運動員講,很少代表團沒有隊醫!他們一向敢怒不敢言。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

人地其他係國家隊規格,國隊有全識人員,香港無,如果唔係體育政治,歷史因素,香港淪為地區,各位就唔會見到香港旗,再勁都只係中國國家代表,係一班無謂人奔走出成果,我唔係話邊個對,邊個錯,運動員去到體育行政/管理層面就明個中難處。發洩不如鬧下我啦,運動員就要發奮,非奧運項目出賽,已前只得一支旗,隊衫可能係自費,要改善?我絕對支持,我信俾時間係做到,亦行緊,家長注意支持運動普及化,長遠會得,政治大氣候轉變就無法
全職唔係全識,唉!我反而好想知,點解敢怒不敢言呢,可以跳出去做職業運動員呀,或者去外國代表人起國家啦,中國跳水,乒乓球⋯⋯幾多,攞實力出來,一定得

做香港精英運動員要負出幾多?經歷過嘅當事人先明白

補充少少,香港體院可能有全職,但安排,體制上夠唔夠分配,我不與至評,應該唔會因冬奧一個代表叫停所有出賽訓練中嘅其他運動項目

ABC-DAD 發表於 14-2-12 23:14
唔係唔支持呂仔為理想付出自己嘅青春,但面對傳媒,佢真係要明白自己係全港人都注意嘅運員尖子,唔滿意資助 ...
咦,我寫錯咩呢?

StJohnOB  你無寫錯咩,你係唔知自己寫乜啫  發表於 14-2-15 14:36

ABC-DAD 發表於 14-2-12 22:56
+之前,奧運係標榜業餘運動員,全職受薪係唔合資格
+港奧委係有自己嘅資產,津貼支持左一啲體育總會多年
+ ...
係邊度得罪人呢,唔覺我有搵人發洩,文筆無人好都唔使嬲我呀,我無料,我自己都知,可解想食人禁款

叫人無謂人,或多或少都過份左,是就說是,不是就說不是

StJohnOB  你話呂仔咪仲過份  發表於 14-2-15 14:55

StJohnOB  你無寫錯咩,你係唔知自己寫乜啫  發表於 3 分鐘前

你想話不知所謂嘛,我接受到,你俾我覺得你超乎一般網友地關心維護呂仔哩

引用:+本帖最後由+ABC-DAD+於+14-2-15+13:55+編

原帖由 ABC-DAD 於 14-02-15 發表

人地其他係國家隊規格,國隊有全識人員,香港無,如果唔係體 ...
人地其他係國家隊規格,國隊有全識人員,香港無////港協&港奧委會及體院都有好多全職(專業人士在內),2012年倫奧代表團人數84人,其中43名軍動員,參加13大項目,呢D已經好過好多國家啦!!!////更如果唔係體育政治,歷史因素,香港淪為地區,各位就唔會見到香港旗,////如果香港攞牌、開幕、閉幕入塲,舉中國國旗,唱中國國歌喎!!!///再勁都只係中國國家代表,係一班無謂人奔走出成果,我唔係話邊個對,邊個錯,運動員去到體育行政/管理層面就明個中難處。/////係咪位高權重的人,更需要関顧下面嘅主人家(運動員)呀!!!////發洩不如鬧下我啦,運動員就要發奮,非奧運項目出賽,已前只得一支旗,隊衫可能係自費,要改善?我絕對支持,我信俾時間係做到,亦行緊,/////已參加了三屆冬奧啦,時間仲唔夠嗰D大哥做嘢?!!唔通又要三屆?!!/////家長注意支持運動普及化,長遠會得,政治大氣候轉變就無法
全職唔係全識,/////香港相信要取得奧運代表資格,相信95%是全職啦!!!////唉!我反而好想知,點解敢怒不敢言呢,可以跳出去做職業運動員呀,或者去外國代表人起國家啦,中國跳水,乒乓球⋯⋯幾多,攞實力出來,一定得/////要港人出國先可以取得成績,這便是香港政府與那班體壇大哥的責任了!!!////

做香港精英運動員要負出幾多?經歷過嘅當事人先明白。////當事人咪係呂仔&呂媽及默默在奮鬥的運動員囉!!!////

ABC-DAD  長輩你不如搜尋奧林匹克憲章,教下後奧運入場用咩旗,代表團代表資格點計較,等你  發表於 14-2-15 15:39
ABC-DAD  無意見  發表於 14-2-15 15:14
ABC-DAD  我。 話香港本來唔合國家身份出席奧運,請明白無港奧委(係IOC 會員身份唔係講邊個大佬)無港奧委無香港奧運代表,廣東話,清楚無,其他我無意月山   發表於 14-2-15 15:14
ABC-DAD  多謝點評,我又錯咩呢,未有列舉你要d數據?有些數據係當事人同佢家長先關心,可解好似想扣我分禁姿態  發表於 14-2-15 15:05

我一早講過我無睇報道啦,係幾位追住我問和尚借? 梳啫,我無咩料爆哩,你就抽時間睇睇《別和豬打架》吧,一本書,今次咪亂對號入座啦,豬係我,咪諗過籠

StJohnOB  我地係係到益街坊,教細路啫  發表於 14-2-15 15:01

引用:補充少少,香港體院可能有全職,但安排,體

原帖由 ABC-DAD 於 14-02-15 發表
補充少少,香港體院可能有全職,但安排,體制上夠唔夠分配,我不與至評,應該唔會因冬奧一個代表叫停所有出 ...
成立精英運動員發展基金 [立法會CB(2)1695/10-11(01)及(02)號文件]
6. 民政事務局局長向委員簡介政府當局向精 英運動員發展基金(下稱"發展基金")注資70億元的 建議[立法會CB(2)1695/10-11(01)號文件]。民政事 務局局長特別指出,香港體育學院(下稱"體院")不 會再獲政府每年撥款,但將收取來自發展基金的投 資回報作為收入。政府當局擬於2011年內徵求財務 委員會(下稱"財委會")批准上述注資建議。
//////估算回報4%-5%,每年回報2億8-3億5,今次冬奧政府撥款65萬!!!加多個隊醫唔通會令體院運作停頓

ABC-DAD  俾番家人投放嘅錢  發表於 14-2-15 15:25
ABC-DAD  65萬你會點洗盡佢?  發表於 14-2-15 15:23
ABC-DAD  禁你發揮下影響力囉  發表於 14-2-15 15:16

StJohnOB  我地係係到益街坊,教細路啫  發表於 12 分鐘前

多謝街坊,你教我係應份,你係長輩噢

回覆:sukitelfold 的帖子

ABC-DAD  禁你發揮下影響力囉  發表於 2 分鐘前////連續4個點評,淨係睇得明呢句咁就講下呢個點評啦!!利申:只是一個小人(物),冇影響力可言!但我哋曾德成局長曾講過:「相信港協/港奧委會,會處理好呢件事的!」呢D先叫有影響力人士。。。

ABC-DAD  咪_就_講咁易﹐其實我大部份嘅野,你都話睇唔明,但又咁捧我場,我好感激你  發表於 14-2-16 13:55
‹ 上一主題|下一主題