用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 12/13 小一新生揮揮手
樓主: ggbwong
go

12/13 小一新生揮揮手   [複製鏈接]

回復 晞晞豬 的帖子

我無打去問呀! 往年家長話有分班試嘛, 不過唔知邊日? 而7月9日及11日就是小一迎生日, 兩日編排一日出席.

回復 vvmakyy 的帖子

vvmakyy,

你細女又是今年升小一? 係咪又是聖家呀? 係的話咁咪有機會同班囉!

你帶亞女去睇下, 細碼應該都啱你細女用.

stephanielum 發表於 12-6-4 14:10
回復 OB-father 的帖子

係SRL呀!
哈哈,終於記得,K1同班的

stephanielum 發表於 12-6-4 14:17

vvmakyy,

細囡今年升小一, 緊係跟家姐一齊啦, 唔係仲有學校收佢咩

stephanielum 發表於 12-6-4 10:52
哈哈! 你仲心急過我潻~
** 以下是聖家家長及一些升小家長提供要準備的物品, 大家可作參考! 紅色 ...

Waha. I print it out immediately.  Thanks so much!!!

D 透明網紋型A4/F4雙拉鍊袋 咁可唔可以有顏色/公仔? A4 同 F4 每樣一個?
包書膠可唔可以有公仔? 之前係火炭玩具開倉買了好多$2卷.
仲有白冷衫是跟校服公司訂, 有校徽的嗎??

nmy1024 發表於 12-6-4 12:24
忍唔住打左去問, office有位老師話明天會寄出信, 通知幾時家長會呀, orientation的事了, 若15號之前都無收 ...

Thanks!!!!

ggbwong 發表於 12-6-4 15:21
Waha. I print it out immediately.  Thanks so much!!!

D 透明網紋型A4/F4雙拉鍊袋 咁可唔可以有顏色/公 ...

D 透明網紋型A4/F4雙拉鍊袋 咁可唔可以有顏色/公仔? A4 同 F4 每樣一個? 我就買左F4 size, 見A4好似短d, 怕到時唔夠放, 我估唔理你有無公仔同顏色既, 又唔係交比老師, 比小朋友分開將d功課,通告放哂落去, 唔會周圍放啫.
包書膠可唔可以有公仔? 之前係火炭玩具開倉買了好多$2卷. vvmakyy 講學校叫唔好用包書膠喎, 話用左又會重d, 不過要包學校都唔會話既, 唔太誇張應該都唔太問題啩.
仲有白冷衫是跟校服公司訂, 有校徽的嗎??  咁我唔知有無校徽喎, 但我見學校d相片又影唔到佢地件白色外套有喎, 依個問題要vvmakyy 家長答你.

包書膠包書 -------> 個書包係學生自己每天背住返學, 你唔怕佢地重的話,  老師應該唔會理會的, 但作業一定唔可以包, 老師每天要攞住全班學生的作業回教員室批改, 如果每個同學都用包書膠, 試想下會增加了多少重量, 阿囡話未見過同學包作業

白色外套可以向學校指定的供應商買, 沒有校徽的, 自己外出買都可以, 不用咁快買住, 有排都未需要穿住啦

我囡囡都係聖家讀緊小一,件白色外套是有校徽的。

回復 stephanielum 的帖子

其實D功課袋唔需要買,學校會派俾你,到時係雜費到俾

lamlam23 發表於 12-6-4 23:44

其實D功課袋唔需要買,學校會派俾你,到時係雜費到俾 ...

咁又可以買小一樣~~ hehee~~

回復 晞晞豬 的帖子

我好衰, 我都想買番一兩個有公仔俾阿女...hehe,

回復 lamlam23 的帖子

吓! 學校會派架, 係咪一定要買同要用? 咁如果第時爛左係咪一定要用番學校個d?

慘! 我女有幾個新既功課袋未用, 一d自己買, 一d朋友送!

你可以用自己個D,功課袋一定要用,佢地會將D功課放哂落去,非常整齊

哈哈, 我剛才買左一個F 4既功課袋喇, 有公仔既.....hehe, 一個夠唔夠架, 駛唔駛買多幾個呢....

回復 nmy1024 的帖子

一陣再去買d foldable既 table mat....shopping 虫咬呀, hehe

回覆:12/13 小一新生揮揮手

你係ftm?? 真好可以shopping

lamlam23 發表於 12-6-4 23:38

我囡囡都係聖家讀緊小一,件白色外套是有校徽的。

原來有校徽架, 冇留意到tim, 因為阿囡穿外出買的外套

lamlam23,

想問下你囡囡今年讀緊小一, 功課多唔多? 係咪每日放學時都會完成大部份? 還有, 中英文默書是每星期每科一次, 定兩科隔星期默呢? 默得多唔多架?

唔該哂你先! 我都覺用功課袋載哂d功課通告落去會整齊d, 又唔會唔見咁樣! 亞囡現在間幼稚園k1就已經咁樣做, 所以佢應該會習慣哂咁樣形式的.
‹ 上一主題|下一主題