用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學校長:「10秒知學生能力 家長勿講大話」 ...
樓主: lauwingtai
go

英華小學校長:「10秒知學生能力 家長勿講大話」   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-07-13+發表人家

原帖由 芝士BB 於 14-07-13 發表
到時又會有人話學校應該有教無類,不應只收學術強的學生,令到家長不停谷D小朋友,怪獸家長等等⋯⋯⋯總之 ...
我覺得考學術是一個好客觀標準去filter 幾千人的申請,但人家不會如林校長大大聲話自己唔考學術。

引用:Quote:原帖由+monsterparentss+於+14-07-13

原帖由 bubuG 於 14-07-13 發表
上年簡介會,佢有說過類似說話,話睇學生就好似街市佬睇魚,望下對魚眼,就知新唔新鮮。如果咁易睇,不如一 ...
笑死

回覆:芝士BB 的帖子

我就係咁諗,我係簡介會見到班細路林校長林校長叫左一百幾次,厭煩到不得了。
當然小朋友好叻,但佢地係學校定家長培養?

引用:+本帖最後由+mimics218+於+14-7-13+10:05+

原帖由 mimics218 於 14-07-13 發表

最好問下現讀英華家長和學生, 有時當佢神咁拜, 有啲話佢" ...
最好有真正的家長出來講,因為呢度有太多路人甲乙丙丁⋯⋯⋯不過我相信真正家長只會回應真正求教的路人,對一些負面評擊只會一笑置之,冇咁好氣

引用:我就係咁諗,我係簡介會見到班細路林校長林

原帖由 thomastaxi 於 14-07-13 發表
我就係咁諗,我係簡介會見到班細路林校長林校長叫左一百幾次,厭煩到不得了。
當然小朋友好叻,但佢地係學校 ...
「一百幾次」會唔會太誇張?你有數過?小朋友見到校長開心,有咩問題?請問當時小朋友是喊住叫似哭喪,定個個笑容好假?定係你想小朋友見到校長立刻低頭向校長躹躬致敬,一眼部唔敢望校長?

引用:林校長5通未試過收錯生咩。 +

原帖由 bubuG 於 14-07-12 發表
林校長5通未試過收錯生咩。
佢收好多ADHD,所以要好早吃午飯,因為要吃薬,當然,哪些ADHD一定有taIent。

引用:Quote:原帖由+monsterparentss+於+14-07-13

原帖由 bubuG 於 14-07-13 發表
上年簡介會,佢有說過類似說話,話睇學生就好似街市佬睇魚,望下對魚眼,就知新唔新鮮。如果咁易睇,不如一 ...
我仔頭10秒實係怕醜中,但希望佢"魚眼"夠靚, 可以被選中啦

引用:+本帖最後由+mimics218+於+14-7-13+10:05+

原帖由 mimics218 於 14-07-13 發表

最好問下現讀英華家長和學生, 有時當佢神咁拜, 有啲話佢" ...
做得佢嘅家長,一定係校長嘅fans. 認同學校嘅理念,愛學校,撐校長! 呢個定律,幾乎可以套入大部份學校。
唔buy佢嘅理念就自然唔揀嗰間學校。

成日聽人講: 你唔buy個校長嘅理念,咁當初你又報考?

只可答一句: 大家因緣份而相識,因了解而分開吧!

人地唔報佢(大家了解吓),又點大家識唔識合大家?

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-07-13+發表上年

原帖由 heidys 於 14-07-13 發表
我仔頭10秒實係怕醜中,但希望佢"魚眼"夠靚, 可以被選中啦
請睇清楚新聞,內容是如家長講大話,誇大小朋友的能力,從小朋友在旁的反應,校長10秒鐘就可以睇得出有冇講大話。請不要相信別人斷章取意。

我校有同學仔冇交portfolio,好平民普通家庭,面試問他兒子學術問題有答錯,但他答問題反應好,而問她問題只是兒子名誰改的一般閒談,她仔又没有任何獎,只係好醒目好有禮就收了。所以D路人甲路人乙家長不要一知半解為批評而批評吧。尤其那段蘋果裡她明明是說可以用十秒睇出家長平時係利用親子時間親身帶小朋友去看還是用ipad教小朋友去看博物館公園等。這樣都可以引出一班極不满她的家長曲解那句說話來批評她。其實那些家長究竟有冇睇過段片先批評?!

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-07-12+發表林校

原帖由 AHGU 於 14-07-13 發表
佢收好多ADHD,所以要好早吃午飯,因為要吃薬,當然,哪些ADHD一定有taIent。

...
係咪ADHD都好啦,學生有talent真的要好好栽培。

引用:我真係識有個家長他兒子在頭兩round+interv

原帖由 momoismybaby 於 14-07-13 發表
我真係識有個家長他兒子在頭兩round interview考到,當時他仲周圍同人講很欣賞林校長,到final interview過 ...
我個個朋友3rd in 完都話比佢教訓𠺢,以為一定無機會,你朋友不必介意,呢個係佢方式,亦可能籍此睇下家長有冇胸襟。

回覆:英華小學校長:「10秒知學生能力 家長勿講大話」

報導係話10秒叮走無禮貌的小朋友

cloudwingwing 發表於 14-7-13 10:52
剪接架咋.林校長段說話係用10秒就可以睇到小朋友有無真係體驗過佢所講既野.你要搵番尋日蘋果即時新聞段野黎睇

引用:報導係話10秒叮走無禮貌的小朋友 +

原帖由 cloudwingwing 於 14-07-13 發表
你試下去其他學校,包括津官校,在面試期間冇禮貌,會唔會叮走你?分分鐘是秒殺你!老實講,小一面試呢個遊戲,真的好慘忍,但無奈所有學校都用呢套只好講呢個遊戲是實力+運氣(小朋友不要發台瘟)。

芝士BB 發表於 14-7-13 10:33
請睇清楚新聞,內容是如家長講大話,誇大小朋友的能力,從小朋友在旁的反應,校長10秒鐘就可以睇得出有冇講 ...
其實我用三秒就睇得出呢度邊位網友無睇個段原片就發炮轟校長的

芝士BB 發表於 14-7-13 11:03
你試下去其他學校,包括津官校,在面試期間冇禮貌,會唔會叮走你?分分鐘是秒殺你!老實講,小一面試呢個遊 ...
我贊成用筆試+面試作為收生標準,好過靠大抽奬,計分或單靠面試

引用:Quote:芝士BB+發表於+14-7-13+11:03+你試下

‹ 上一主題|下一主題