用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解會小四被追上?
樓主: IloveJJ
go

點解會小四被追上? [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 14-6-6 23:48
我意思係,别人根本無足夠認識比這類意見你。意見一係好 general,  一係信口開河,沒甚麼參考價值。别人閱 ...
唉, 你真係唔明白, 老師都好行貨下的。家長日問佢, 阿囡學術上仲有咩可以改善既地方, 佢笑笑口咁話:無了, 佢已經好好了。咁在學術待人處事仲有咩可以注意改進既地方, 佢又笑笑口咁話:無了, 佢已經好好了。

好似錄音機咁, 如果真係咁好, 就可以再高分啲啦, 咁係咩即係話阿囡資質, 依家已經係最盡, 係咁上下, 無得再好既意思呢, 唉!

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-6-6+23:48+我

IloveJJ 發表於 14-6-9 10:54
其實老師既野,真係好難講。佢對咁大班小朋友,邊有時間,逐個去了解佢既強弱呢?我自己認為做媽媽既,先最 ...
係呀, 所以先想話家長日時問下, 起碼知自己果個响全級大概係點樣, 我日日對住佢, 由佢出世果日就已經覺得點解呢個世界上有咁靚咁聰明既小朋友呢? 我差啲以為佢係天才添, 所以先想問下老師客觀既意見啫。點知老師句句都話:好好, 無乜可以改善了, 唓, 咁寄張成績表俾我咪得囉, 駛鬼徙我半日假去見家長咩。

wwsugar  我都係阿仔個fans...個個阿媽都覺得自己仔女最好最叻嫁。  發表於 14-7-19 16:13

考中文如果唔比份練習佢做吓,叫佢温習,她不會多過10分鐘就話讀完!我小朋友温書的速度同效率都好快,每科不會多過十分鐘,唔知她升到高小會考到d乜成績出來。

引用:考中文如果唔比份練習佢做吓,叫佢温習,她

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-6-6+23:37+打

原帖由 little_yolky 於 14-06-09 發表
其實我又好唔明, 啲細路對住個iPad玩得好專心喎, 點解轉咗讀書就唔專心?

利申:我窮等人家無iPad, 所以無 ...
食開味精多的食物,轉食青菜豆腐一般人会覺得點?

睇開聲畫俱佳的娱樂大片,轉看文藝片一般人会覺得點?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-6-6+23:48+我

原帖由 little_yolky 於 14-06-09 發表
唉, 你真係唔明白, 老師都好行貨下的。家長日問佢, 阿囡學術上仲有咩可以改善既地方, 佢笑笑口咁話:無了,  ...
可能老師好老實呢?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 14-6-9 10:06
唉, 你真係唔明白, 老師都好行貨下的。家長日問佢, 阿囡學術上仲有咩可以改善既地方, 佢笑笑口咁話:無了,  ...

老師對阿妹comment都喺“已經好OK”。不過我地會講下喺屋企又點呢?除學術外,又有乜要改(老師會俾意見),要知道人無完美,總有d野可以改善的,無論喺生活上呀,有乜壞習慣呀之類,老師都會俾意見。我有乘機打下“小報告”呢~~~講阿女點點點,老師就可以喺校內做d野去“整治”她。

Yanamami 發表於 14-6-9 14:30
老師對阿妹comment都喺“已經好OK”。不過我地會講下喺屋企又點呢?除學術外,又有乜要改(老師會俾意見), ...
咪係囉, 大拿拿請半日假, 都係希望有咩可以改善到, 點知乜都無.....但係阿囡無乜嘢小報告可以俾我打, 佢都係一個好平凡既細路, 無乜特別跩, 都係咁自己顧自己。所以, 家長日時我哋靜咗, 有鳥鴉飛過。

shadeslayer 發表於 14-6-9 14:01
可能老師好老實呢?
老師係新老師, 唔知係咪咁既原因, 所以唔講嘢。

Yanamami  唔怪得之  發表於 14-6-9 16:32

引用:Quote:Yanamami+發表於+14-6-9+14:30+老師

引用:考中文如果唔比份練習佢做吓,叫佢温習,她

原帖由 scyauchris 於 14-06-09 發表
考中文如果唔比份練習佢做吓,叫佢温習,她不會多過10分鐘就話讀完!我小朋友温書的速度同效率都好快,每科 ...
我的小朋友也是加此,我覺得佢係唔識温書囉,但又唔肯照你方法去温,真沒有辦法!

IloveJJ 發表於 14-6-9 16:48
話時話,我以前都試過有啲小朋友,真係好好,好無問題,無話可說的。你女女會唔會就係咁?

...
呢個世界只有考第一and操行攞A既小朋友係無問題, 佢兩樣都唔係, 所以一定有得改善的。後面又無家長排緊隊, 當然有一啲時間真係可以用「鴉雀無聲」嚟形容。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-6-9+16:48+話時話

呢個世界只有考第一and操行攞A既小朋友係無問題, 佢兩樣都唔係, 所以一定有得改善的。後面又無家長排緊隊,  ...
都是有問題嘅,哈哈!家家有本難念的經!

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-6-9+16:48+話時話

回覆:IloveJJ 的帖子

我仔P1 - P3 我都係咁做, 仲衰到功課都唔檢查, 讓他自食其果, 仔仔 40 - 50名,除了中文體育和視藝, 其他全部A,  但九月升小四了, 已經預告他知會開始搏命。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

回覆 IloveJJ 的帖子

她只是小一,所以成績無乜問題!佢肯拿本書來温習,我收貨的,好過望都唔望。中文我就真係要佢做吓練習,因為她温得太快,有時是唱住歌温課文,我都唔知佢識唔識。不過長遠噤温書真的無問題嗎?

其實小朋友從來無大人跟開温習,到小五小六佢地會否自己盡力及懂得去温習考試呢?

呢個世界只有考第一and操行攞A既小朋友係無問題, 佢兩樣都唔係, 所以一定有得改善的。後面又無家長排緊隊,  ...
不同意冇一百分及操行A便是孩子有問題。全級也難有一位一百分及操行A的孩子,咁即係全级第一第二也有問題。

這是吹毛求疵的心態,孩子如何得到學習的樂趣?你工作上,作為母親上,又是否一百分及操行A?

在某校某次考試一百分及操行A便是無問題,便没有改善空間?太膚淺了。

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 她只是小一,所以成

‹ 上一主題|下一主題