用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六呈分試分享區
樓主: aeiou_drm
go

小六呈分試分享區   [複製鏈接]

各位媽媽加油啊!

引用:Quote:原帖由+aeiou_drm+於+16-06-10+發表

原帖由 kittylam 於 16-06-11 發表
禮物我冇準備,不過見其他家長送畀老師,禮物都係家長親手整既唔係街買的,我就自問冇本事,同老師合照多幾 ...
會整 d 咩比老師? 我手作仔好渣,但呢位老師做了我仔 3 年班主任,她好盡責又有熱誠, 所以我想表示下心意。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+kittylam+於+16-06-11+發表禮

原帖由 aeiou_drm 於 16-06-11 發表
會整 d 咩比老師? 我手作仔好渣,但呢位老師做了我仔 3 年班主任,她好盡責又有熱誠, 所以我想表示下心意 ...
禮物方面最記得係一個用珠仔整既相架,整得好靚,其他有d小飾物,睇下老師係男係女禮物方面有分別

回覆:aeiou_drm 的帖子

大家加油啊

回覆:小六呈分試分享區

連畢業試都考完lu,等放榜了。你們考完未呀?

SingMom  我地6月1日已考完,卷都check埋  發表於 16-6-15 22:39
Yanamami  等派卷  發表於 16-6-13 18:01

考完了,唔知今次的卷是否出得深, 我仔的分數麻麻, 的同學也考的麻麻,要等派卷先知。

你地等派位心情點呀?  我有的忐忑, 而且暑假又不敢 Plan 旅行住, 好像有好多 uncertainties。  

希望大家都派到心儀中學。

醒目開學勳章

引用:連畢業試都考完lu,等放榜了。你們考完未呀

原帖由 JJDBB 於 16-06-13 發表
連畢業試都考完lu,等放榜了。你們考完未呀?
我仔卷都派晒啦,等放榜同放暑假

醒目開學勳章

引用:考完了,唔知今次的卷是否出得深,+我仔的分

原帖由 aeiou_drm 於 16-06-13 發表
考完了,唔知今次的卷是否出得深, 我仔的分數麻麻, 的同學也考的麻麻,要等派卷先知。

你地等派位心情點呀 ...
我仔今次科科都幾平均,之前最差既中文今次都可以上返9x,可能今次出得淺,唔知名次睇分數可以收貨。

回覆:kittylam 的帖子

我哋D卷鬼死咁深,某D科全班得幾個A或B咋,仲有成十個唔合格,要張靚仔成績表非易事,扣門時真係唔知點算

Yanamami  有联繫中学?  發表於 16-6-14 10:49

回覆:metrochung 的帖子

yanamami,冇啊,你話死未

引用:我哋D卷鬼死咁深,某D科全班得幾個A或B咋,

原帖由 metrochung 於 16-06-14 發表
我哋D卷鬼死咁深,某D科全班得幾個A或B咋,仲有成十個唔合格,要張靚仔成績表非易事,扣門時真係唔知點算

...
我仔唔通同你小朋友同校? 份中文,英文都好深, 我仔科英文跌到歷史新低, 好肉酸囉。

醒目開學勳章

metrochung 發表於 16-6-14 10:22

...

咁似我小朋友讀緊個間學校嘅 張成績表要冇 C 真係好難
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+metrochung+於+16-06-14+發表

原帖由 aeiou_drm 於 16-06-14 發表
我仔唔通同你小朋友同校? 份中文,英文都好深, 我仔科英文跌到歷史新低, 好肉酸囉。

...
乜原來咁多學校畢業試出得特別深?

我仔都考晒試啦! 派晒卷! 而家超開心呀! 我仔頭兩次呈分考得好差, 跌落B2尾, 令我好擔心, 感恩佢呈三發奮, 中文由D變A, 平均分進步左十幾分! 穩坐B2, 仲拎埋進步奬! 真係令我好安慰

佢畢業試都考得不錯, 而家等放榜啦

我淘左D水晶key chain比佢班既同學仔 ,個個都好開心! 而老師我就整左音樂水晶屋, 希望老師會鍾意

Yanamami  恭喜~  發表於 16-6-15 18:19
小時了了    發表於 16-6-15 11:27

引用:我仔都考晒試啦!+派晒卷!+而家超開心呀!+我

原帖由 littlelamlam 於 16-06-15 發表
我仔都考晒試啦! 派晒卷! 而家超開心呀! 我仔頭兩次呈分考得好差, 跌落B2尾, 令我好擔心, 感恩佢呈三發奮,  ...
D 变A勁。

引用:想請教大家,+我仔暑假後升小五,+除左閱讀之

原帖由 yf03 於 16-06-15 發表
想請教大家, 我仔暑假後升小五, 除左閱讀之外, 要趁呢個暑假做些甚麼作預備嗎? ...
其實你要清楚仔仔成績如何,然後对症下藥。如果,成績好好,當然閱讀加少少練習。不然就要加力了。

引用:回覆+JJDBB+的帖子 多謝回覆!仔仔成績幾好

原帖由 yf03 於 16-06-15 發表
回覆 JJDBB 的帖子

多謝回覆!
標点就算是睇多D書都未必立即見到,可以買D練做,如果真的是這部分,可以買一本都是標点。我買一册多樣,因為其他方面都可鞏固基礎。另外普通話聆聽都有得買。pS,標点,如果小朋友自己識揾D文章,閱讀理解睇下,研究下,可能也可增加標点弱資。

回覆:JJDBB 的帖子

‹ 上一主題|下一主題