用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一所需程度
樓主: OP妮歌
go

考小一所需程度 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+dttmtong+於+16-08-04+發表呢

原帖由 francis_chan 於 16-08-04 發表
妳個女應該算天才!
絕對唔係啦

你試下每晩用兩個鐘,一個鐘講故事,一個鐘玩買賣遊戲丶mastermind, Uno, 啤牌等第。日子有功呀!

另外我地從不串字和寫字,考九龍區四間學校,全部 final in, 收兩個 offer

dttmtong 發表於 16-8-5 12:20
絕對唔係啦

你試下每晩用兩個鐘,一個鐘講故事,一個鐘玩買賣遊戲丶mastermind, Uno, 啤牌等第實日子有功 ...
呢個Approach 冇得輸!!! 其實如果父母肯咁樣付出,小朋友應付考小一唔駛進補!

回覆:dttmtong 的帖子

請教如果唔背乘數表,你點教乘數(例如,4個人有幾多錢)及除數(例如,每人可分幾個橙)?

引用:Quote:原帖由+francis_chan+於+16-08-04+發

原帖由 dttmtong 於 16-08-05 發表
絕對唔係啦

你試下每晩用兩個鐘,一個鐘講故事,一個鐘玩買賣遊戲丶mastermind, Uno, 啤牌等第。日子有功 ...
唔係服你個結果,係服你既恒心。

晚晚兩個鍾,除左準時放工有時間,孩子專注玩兩個鐘唔易。

引用:請教如果唔背乘數表,你點教乘數(例如,4個

原帖由 mschu 於 16-08-05 發表
請教如果唔背乘數表,你點教乘數(例如,4個人有幾多錢)及除數(例如,每人可分幾個橙)?

...
乘數表唔等於明白乘數概念嘛。

引用:Quote:原帖由+francis_chan+於+16-08-04+發

絕對唔係啦

你試下每晩用兩個鐘,一個鐘講故事,一個鐘玩買賣遊戲丶mastermind, Uno, 啤牌等第。日子有功 ...
嘩!每晚!勁!無得輸!
不過真係難抽到咁多時間陪小朋友。

每晚個半鐘睇故事傾偈已好盡力了。但進展仍好慢

...
小一有一課教連加法(3+3+3+3),同埋兩個一數、三個一數 ,其實係乘除前身

引用:Quote:原帖由+Mrs.Luckycat+於+16-08-05+發

玩買賣遊戲

小女扮媽媽帶個公仔買餸,我扮賣菜的。
多謝你的分享心得

...
咁就唔知 bo, 因為小女先死背乘數表,然後再教簡單應用

小女今年升小一,我剛發現佢可以心算雙位數乘單位數。

引用:Quote:原帖由+mschu+於+16-08-05+發表請教

咁就唔知 bo, 因為小女先死背乘數表,然後再教簡單應用

小女今年升小一,我剛發現佢可以心算雙位數乘單位 ...
可能後來者以你做楷模。

以唸乘數表為考小準備的起點。。。

引用:Quote:原帖由+dttmtong+於+16-08-05+發表咁

原帖由 retriever 於 16-08-05 發表
可能後來者以你做楷模。

引用:Quote:原帖由+dttmtong+於+16-08-05+發表咁

可能後來者以你做楷模。

背其實好易,大部分小朋友都可以,不過要明白應用則叧一回事

絕對唔係啦

我都每日同我囡讀一個鐘頭書,但我女都係唔太認到字,尤其係英文

引用:Quote:原帖由+dttmtong+於+16-08-05+發表絕

原帖由 阿里媽媽 於 16-08-05 發表
我都每日同我囡讀一個鐘頭書,但我女都係唔太認到字,尤其係英文

...
其實每個小朋友都唔同,進展都唔同,要搵岩自己小朋友方法。

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-05+發表

原帖由 lui 於 16-08-05 發表
背其實好易,大部分小朋友都可以,不過要明白應用則叧一回事
所以,在我來說無論k2,k3 定p1, 背乘數表係無意思既野。。

引用:Quote:原帖由+lui+於+16-08-05+發表背其實

所以,在我來說無論k2,k3 定p1, 背乘數表係無意思既野。。
Same here.我教數永遠用實物。尢其不背,因為背左就難再番去理解了

引用:Quote:原帖由+阿里媽媽+於+16-08-05+發表我

引用:Quote:原帖由+lui+於+16-08-05+發表背其實

完全同意,無謂過份drill幼稚園生。數學的領域在於邏輯思考,傳統小學的數學可以操練,但一上到中學便栽倒。   另外,我所來都無教女兒乘法,連加法,但都入到好多學校的final interview.  不過如果男仔教小學我就唔知會唔會demanding d.

回覆 lui 的帖子

某程度黎講你既說法係啱,但考小一係考埋反應,所以算術除左理解之外仲要熟練。正如我理解加數既logic,但如果要我心算一萬幾千加一萬幾千其實唔操練係冇可能即時答到。呢個就係面試黑人憎既地方。我個大女就係靠操加減數應付小一,面試成績雖然唔錯,但入讀後基本上係還番晒比老師,要由頭教過,追到氣咳。

我的小朋友也沒有上怎麼叩門班和特別教佢數學,他祗是用幼稚園所學去考(是一間happy school:K2才學英文字),最記得佢話問媽媽做怎麼工作,他也不知。
但我教他最緊要有禮貎和唔明時問老師可不可以講多次,不要有壓力,因為一定有書讀的。
最終也叩五中四,叩入心儀津小。
所以我覺得有時學校也不一定收學術高的小朋友。
‹ 上一主題|下一主題