用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心 ...
樓主: Bobo1210
go

叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心   [複製鏈接]

回覆:Bobo1210 的帖子

明白你心情,但都要堅強面對,你囡派了那間?

棲主可能少見大場面,同呢位家長的經歷相比,真係濕濕碎。。。

我上年考了20+直資及私立,無一間收,到大抽獎,都派了去我無選過,全區最差的小學,我當時都好驚,好嫎媓,我之後又到了20+不同區的津校,私校叩門,但到最後都能夠有3至4間不錯的小學收,無辦法,呢幾年實在太多小朋友考小學,而自己小朋友又怕羞,又細仔,面試始終會輸蝕啲,俾心機,到了最後階段,即出年8,9月,小學call人入學高峰期,會有好多人放棄學位的

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2691299&page=1#pid37351801

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:回覆+Bobo1210+的帖子 ++++想當年我都喊咗

原帖由 siu_mei 於 16-06-11 發表
回覆 Bobo1210 的帖子

想當年我都喊咗好耐, 甚至試過自己一個喺車放聲大喊, 但喊完之後就要收拾心情,  ...
私小還可叩門嗎?

hppa  Need to ask the schools  發表於 16-6-12 10:15

引用:係呀!當時父母都反对,但我倆認為阿仔學術

原帖由 小B_baba 於 16-06-11 發表
係呀!當時父母都反对,但我倆認為阿仔學術不錯,相信一定有欣賞他的學校。 ...
我都無去註冊。。。。而家心情應該同你當年一樣,亦都剛in完油尖旺間男校,希望奇蹟出現

加油! 撐住!
樓主, 明白妳心情唔好,上來呻下再努力!
盡量唔好向小朋友面前表達負面情緒.
派得唔好, 係運氣問題.
叩門盡左力, 萬一唔收, 唔好怪自己或者小朋友. 反而每次面試前後, 要讚賞小朋友. 呢個亦係我地教小朋友點樣面對人生不如意事既機會.
未到九月, 仲有機會! 祝福妳!

hppa    發表於 16-6-12 10:16

叩門真係無必要,個人覺得除非
1 派咗去第二區,仲要中學網係唔同咗;
2 派返同區,但係頗遠(總有人屋企同學校係同一網但天各一方掛);
3 派咗政治或宗教背景同家人完全唔夾嘅學校

否則叩門真係會搞到大人好煩躁,
而小朋友又比家長影響到,
假如最後叩門失敗,
讀返原本獲派小學不良影響仲大,
倒不如真係讀咗一年唔夾先轉校仲好,
一來有好d嘅理由同小朋友/學校交代(唔一定成績好先要轉,成績差、操行差都係轉校理由),
二來競爭少d

回覆:奥脫福 的帖子

我同呢位家長經歷相同,筋疲力盡,直私考接近20間,只有1間waiting, 抽獎中寶,現交叩門20間。雖然如此,亦要勇敢面對,雖然抽到寶校,都要同小朋友講抽左一間好好既學校。寫求位信去比waiting 的學校,搵人事幫手,搵人寫推薦信。萬一最後都係唔得,努力在寶校讀好小一,小二玩插班⋯⋯

hppa    發表於 16-6-12 10:16

回覆:叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心

試吓8月中再去問吓私校,大囝當年是8月24日打去真光問的,立即收(他是被取生)

最惨係……面試時個細路唔聽話

Bobo1210 發表於 16-6-11 16:57
多謝你地丫。 聽我呻
記主你仲有 6 年 先完成小學, 而家先係開始

叩門無咩大不了,  過多幾個月你就會去追功課, 追考試, 追第二間學校深淺, 追其他家長學咩興趣班

唔好再無病申吟係到發小姐脾氣

積極 D 去準備吓 計劃吓啦

回覆:叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心

完全明白 我訓教都諗住學校既野
做乜都唔起勁無哂心機,但諗反轉頭派位個間未算好差 幼稚園老師都話幾好只係自己想俾個仔更好,所以我都接受左叩唔到都未算好失望,心情無咁down

引用:+本帖最後由+5kin+於+16-6-12+07:49+編輯+\

原帖由 5kin 於 16-06-12 發表

叩門真係無必要,個人覺得除非
以前派好後先會叩門,而家派第二志願既都去同派寶校既爭叩第一所以個音樂椅先會轉得咁勁咁耐。

做人至緊要開開心心 :-D

引用:Quote:原帖由+Bobo1210+於+16-06-11+發表哭

原帖由 toljai 於 16-06-11 發表
唔好灰心,打去私小問下,應該好多人派得好放位。
請問沙田區有私小嗎?

引用:Quote:原帖由+5kin+於+16-06-12+發表本帖最

原帖由 puibb 於 16-06-12 發表
以前派好後先會叩門,而家派第二志願既都去同派寶校既爭叩第一所以個音樂椅先會轉得咁勁咁耐。

...
講真,很多家長策略上第二志願已是保險選擇,想叩門亦正常…

尋日參觀完 我囡派個間學, 比想像中好很多。原來外表舊些 但入面設備不錯 。 我囡派的是比寶校好一些的校,我同老公聽講座,囡囡跟老師去電腦室玩填顏色 ,舞蹈室玩遊戲 ,又去英文室 跟外藉老師玩, 外藉老師說她英文不錯 ,不停跟她講話。我囡話幾鐘意間學校 ,老師聽說有愛心 小班 。但我呢d家長 ,都係重視學業 ,派band 1 率 ,想去派位好一些的學校。所以還是要耐心等等 叩門消息。  大家放心 ,我不會發寶貝囡脾氣 ,我都是偷偷哭  ,她現在還是一個開心快樂的小朋友 。不想囡太累 ,我只叩 6 7 間學校 ,係呢度多謝你地係我最難過時給我留言 給我鼓勵。

TwinWong    發表於 16-6-12 18:07

引用:完全明白+我訓教都諗住學校既野 做乜都唔起

原帖由 波蘿包1 於 16-06-12 發表
完全明白 我訓教都諗住學校既野
做乜都唔起勁無哂心機,但諗反轉頭派位個間未算好差 幼稚園老師都話幾好只 ...
完全同你一樣諗法,派得唔算差,但想比更好既小朋友,我都係無曬心機,提唔起勁做野,但又唔想影響到小朋友,不過亞Q咁諗,二線考頭,好過一線考中下,最緊要小朋友讀得開心,大家加油

回覆:karenbabe 的帖子

小二插班大有人在,加油~

hayley_leung 發表於 16-6-12 00:44
明白你心情,但都要堅強面對,你囡派了那間?

如果樓主成世人都未試過比搵學校日日都咁唔開心 ,我相信樓主平時都過著幸福生活。

樓主,只要有一套周詳既教育計劃,而且對自己女兒充滿信心,可能明天或下星期,甚至下一伯樂終會出現。我並不相信懷才不遇。

引用:Quote:Bobo1210+發表於+16-6-11+00:18+哭過

原帖由 missparent 於 16-06-11 發表
有91網小朋友前幾年派咗四寶,叩吓一間好D收跟住又另一間好D,最尾叩到入培基! 希望在明天! 加油!
請問邊4寶?

回覆 Bobo1210 的帖子

我都是同途中人,都是派到寶校,身邊同事派到第一志願,我好唔開心又辛苦,唯有努力叩門,但知道不容易,請問叩到門的朋友,你們的小朋友有什麼特質?

jw112007  間間學校要嘅野都不同  發表於 16-6-14 14:50
‹ 上一主題|下一主題