用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德定學之園
樓主: fooktang
go

根德定學之園 [複製鏈接]

回覆 阿古 的帖子

請問你作為兩間用家覺得怎麼樣?

我都有聽過有例子是大的讀LH小的選KV. 據她說LH的英普能力強,課程內容較廣。而KV 就基礎打得很扎實,而她認為這個基礎對應付小學很有用。

引用:Quote:原帖由+Chan343+於+16-05-18+發表聽

原帖由 99dogdog 於 16-05-18 發表
如果KV加多啲NET又或者有NET做班主任,學費都唔能夠咁平(同其他私幼比相對平);KV都係近年先有NET所以呢 ...
咩人適合傳統?

Chan343 發表於 16-5-18 14:50
咩人適合傳統?
"我覺得"係自發能力較低, 但又受谷的

簽名被屏蔽

引用:+http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mo

原帖由 puichingforsure 於 16-05-18 發表
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2535968
失敗者當然又數千人,有些人就酸溜溜地唱它,例如它教得淺,中文教等等。吾通年年嗰數千個家長傻?!

回覆:ming1i823 的帖子

我自己工作關係,接觸到唔同學校嘅學生,每間學校確有優點和缺點,唔需要踩低人嚟抬高自己身價。

引用:Quote:Chan343+發表於+16-5-18+14:50+咩人

原帖由 adriantai 於 16-05-18 發表
"我覺得"係自發能力較低, 但又受谷的
大約咩情況可觀察到小朋友是否欠主動,比較適合傳統

我都係新手家長, 唔識教人

回覆:根德定學之園

我係kv用家,希望意見盡量持平……當年都有考LH,不過最終沒有offer...有朋友讀緊LH,知道都係好學校。不過跟朋友閑談間,大概可以分辦到兩校主要不同……

Lh 比kv注重英語,oral和聽解會比kv強,但所學內容豐富度相若。

lh需家長投放時間協助課程,以跟貼進度,kv可完全放手給學校。
lh家校合作較多。
kv中數程度較強。
兩者均要求較坐定專心的小孩。
考小支援,lh較多,有開program給小朋友上,kv從日常課堂已給予適度訓練,另有模擬小一面試,但較之lh投放資源較少……
小一成績,似乎kv稍佳。叩門方面亦較受官津歡迎……

客觀資料,如友校用家有不同意見,煩請指正……

引用:我係kv用家,希望意見盡量持平……當年都有

原帖由 jesswu 於 16-05-18 發表
我係kv用家,希望意見盡量持平……當年都有考LH,不過最終沒有offer...有朋友讀緊LH,知道都係好學校。不過 ...
請問上課學習時,KV 會用什麼形式將知識教俾小朋友?因為我成日仍住傳統= 填鴨式

引用:我係kv用家,希望意見盡量持平……當年都有

原帖由 jesswu 於 16-05-18 發表
我係kv用家,希望意見盡量持平……當年都有考LH,不過最終沒有offer...有朋友讀緊LH,知道都係好學校。不過 ...
非常同意!我當年有LH 及Kv, 最終選了Lh 因為自己target新派的私小。沒有選擇到kv並不代表kv唔好,我覺得Kv 是一間好出色既學校。朋友囝囝讀Kv, 說老師好用心教每一隻中文字、所以小朋友好易記入腦、中文底子好強。所以兩間都好、睇家長需要。

引用:回覆+阿古+的帖子 請問你作為兩間用家覺得

原帖由 jantan28 於 16-05-18 發表
回覆 阿古 的帖子

請問你作為兩間用家覺得怎麼樣?我都有聽過有例子是大的讀LH小的選KV. 據她說LH的英普能 ...
我大的小朋友今年9月升中一, 細的今年9月升K1。
想當年為大的選K1時, 坦白講, 從冇考慮LH, 因當年LH創校不足10年, 對師資課程方面沒太大信心。
阿大性格溫馴, 開朗, 有小聰明, 記性好, 聽話又合作, 亦可能性格關系, 佢做功課默書唔洗勞氣, 在KV讀得好開心, 讀到K3時, 老師明顯要求高左, 嚴左...而學術根基亦打得非常穩紮,阿大六年小學, 成績名列前茅,  對佢讀書升學, 我冇乜擔心過, KV係一所很好的學校, 學校行政好, 課程有系統, 循序漸進, 但KV英文相對唔夠, 一定要外補, 尤其oral。
阿細性格較有主見, 有時喜歡唱反調, 玩對抗, 硬頸兼固執, 叫佢坐定做功課我死唔細胞, 我覺得KV既傳統模式, 阿細唔適合, 近呢六、七年, 而身邊亦有好幾位親戚和同事既小朋友讀緊或已在LH畢業, 整體口碑都係讚, 佢地考直資私校成績亦好好, 我自己亦網上做功課搵資料, 覺得LH開始成熟上軌道, 俾到信心我, 亦欣賞LH自設課程, 靈活全面...另外一個主因係LH近屋企, 返學時間贏哂。
其實KV 和 LH都係好學校, 但要時乎小朋友性格適合邊種教學模式。

引用:回覆+阿古+的帖子 請問你作為兩間用家覺得

原帖由 jantan28 於 16-05-18 發表
回覆 阿古 的帖子

請問你作為兩間用家覺得怎麼樣?我都有聽過有例子是大的讀LH小的選KV. 據她說LH的英普能 ...
阿大讀傳統小學, 但會為阿細target新式直資, 亦係我為阿細選LH原因。

引用:Quote:原帖由+jantan28+於+16-05-18+發表回

原帖由 阿古 於 16-05-18 發表
想當年為大的選K1時, 坦白講, 從冇考慮LH, 因當年LH創校不 ...
中肯的分折

或者可以睇下D過來人點講
起小一選校轉過來

http://www.edu-kingdom.com/forum ... p;extra=&page=1

引用:Quote:原帖由+jantan28+於+16-05-18+發表回

阿大讀傳統小學, 但會為阿細target新式直資, 亦係我為阿細選LH原因。
完全值得參考。

想當年為大的選K1時, 坦白講, 從冇考慮LH, 因當年LH創校不 ...
Thanks for sharing

引用:真係龍門任你搬,返11個月收12個月錢都可以

原帖由 oscarwan 於 16-05-16 發表
真係龍門任你搬,返11個月收12個月錢都可以有讚冇彈
外人眼中收12個月學費好似好多,但其實個summer break 真係好短。而家我面對既現實係,個summer break短到我揾唔到合適既summer course俾小朋友讀,講真summer course一定貴過學校學費,俾多2個月學費,但俾少筆summer course既錢,我實際俾既金額係少過學校放我2個月假收少我2個月錢,但我要出去報2個月summer course。
如果LH收12個月過份,有d幼稚園7月返10日,但都收家長一個月學費。

引用:你仲意啦,反正係你哋學之園家長仲意俾錢,

原帖由 oscarwan 於 16-05-18 發表
你仲意啦,反正係你哋學之園家長仲意俾錢,俾得開心咪得囉⋯各人想法唔同,我覺得七月份返幾日放假又話收一 ...
好老實講,我係LH fans,原因係我同囡囡真係讀得好開心。
同埋唔係每個人都target入神級小學。我自己一定唔會俾囡囡讀女校,已經排除晒大部分一線小學。LH吸引我既地方一定唔係升小成績。地點近係其中一個原因,每日放學路經公園,都可以入去玩一陣,個人覺得時間用係玩公園好過用係坐校車。
之前囡囡病左一個星期冇返學,返學果日同佢講可以返學,佢即刻跳起跑去衣櫃拎衫換跟手拎埋書包。叫佢返學好似叫佢去海洋公園玩咁。係我細個時,呢個情況一定唔會發生係我身上,做父母見到小朋友咁,你話有邊個會唔開心?
揀學校就好似揀邊區住咁,各人有各人喜好。

很中肯的分析,謝分享

‹ 上一主題|下一主題