用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你有冇見過霜凍警告下仍然堅持要舉行室外運動會? ...
樓主: Lewisli226
go

你有冇見過霜凍警告下仍然堅持要舉行室外運動會?   [複製鏈接]

引用:Quote:dobbybabie+發表於+16-1-27+11:17+是

原帖由 palmchristy 於 16-01-27 發表
是什麼地方出了問題?
精神出了問題。 腦海由正義神和自由神支配了。忘了和平,友善,尊重,紀律,法制,合理,輯.....其實,soooo stupid! 諸神是植入式思維。

二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

見識了!原來係勇敢的鍵盤戰士。
不滿的事情發生了,但又一直在忍,校長在場,不當面投訴,而在網上發表偉論訴苦。用化名去報館投訴,拿着校長的回應,執着一詞又來大篇反擊。
基本的溝通也有困難,最叻係投訴,用鍵盤。

其實件事再攪大也好,看看大眾是看到怪獸家長vs正義校長,還是正義家長vs專横校長。

Lewisli226 發表於 16-1-27 17:59
首先多者壇友提醒,對不起,不是校運會,是「親子運動會」--一個堅持在嚴寒中舉行,最後因嚴寒取消了「親子 ...
其實全城咁多人不滿,包括亂鬧差佬堅持上山的港女。歸根究底,都係香港天文台連日來修改預測,搞到香港人個個信開天文台以為真係唔會好凍。
點知原來當日係香港真係落冰雨。

衷心多謝您敢於發表,因為跟正常程序反映意見,家下學校又好,政府又好都係官僚方式灑你就算。
真理真係會愈辯愈明。

家長對關乎子女的事情有意見有看法, 是很自然的事.

小事和大事, 相信有不同處理手法.  或者家長們看見你的處理方法和他們的想法不一樣吧.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

龍井 發表於 16-1-27 21:36
其實全城咁多人不滿,包括亂鬧差佬堅持上山的港女。歸根究底,都係香港天文台連日來修改預測,搞到香港人個 ...

你比較鼓勵人不跟正常程序反映意見.

其實, 很多事情和人溝通商量, 據理力爭, 一人行一步, 就能處理.

鍵盤戰士和投訴文化的盛行, 可能是反映了這個世代一些人溝通能力和處理難題的能力不足.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 16-1-27 22:04
你比較鼓勵人不跟正常程序反映意見.

其實, 很多事情和人溝通商量, 據理力爭, 一人行一步, 就能處理.

程序係死既,人係生既。
你走去教育局投訴學校,佢會掉個波去番學校自己搞點。
所以DOU DOU轉轉,都可能係官腔方式回應你。
現今互聯網時代,家長應組織全何通訊群組,
作互相照應和全面監察學校既運作,先係明智可取!

回覆 Lewisli226 的帖子

每年都有家長走出去M記,

回覆:你有冇見過霜凍警告下仍然堅持要舉行室外運動會?

我觉得楼主是对待事情非常认真的家长,值得尊敬,这是一个交流分享平台,有不同观点以及信息的不同角度,很正常。

魅力王子 醒目開學勳章 王國長老

回覆:你有冇見過霜凍警告下仍然堅持要舉行室外運動會?

監察學校<<<我有無睇錯?監察學校?家長幾時變到要監察學校?會唔會過火咗呀?我呀媽以前都係老師,但對我D老師非常恭恭敬敬架喎,香港幾時開始要監察老師監察學校監察校長??唔怪得之依家D後生仔女夠膽挑戰警方,又夠膽挑戰大學,原來背後有呀媽撐腰,果然叻叻豬,將來大把前途!

palmchristy  對極了.  發表於 16-1-27 23:14

龍井 發表於 16-1-27 22:08
程序係死既,人係生既。
你走去教育局投訴學校,佢會掉個波去番學校自己搞點。
所以DOU DOU轉轉,都可能係 ...

程序係機構通過多年的經驗而集結成的, 雖然未必最好, 但往往有效.

你說要找教育局, 一個局睇幾百間小學同幾百間中學, 你把一間學校的事上綱上線投訴到好像間間學校都有問題, 合理嗎?  可以預計教育局必然要該學校自己處理返.

而家更大的問題是, 有人鼓勵其他家長一齊去繞過程序, 仲講到明話"程序係死, 人係生", 將不合理的做法合理化.  如果個個係咁做, 會是社會的災難.

good job, palmchristy.

原来己有人放在討論區,似乎多数仍是覺得:怪獸

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=1&tid=25490609

報刋己有 bias,收到投訴,訪問校長時加括号於某字詞,亦沒有提及其他家長的聲音,不是全面報導。即使如此,亦改不了大多數人對此事看法。
真相,越辯越明。

其實樓主有冇 了解個石小才選呢? 真是好想睇下4 月份一年班游泳堂到時你會有什麼表達? 到時妳一定有好多不滿的.

palmchristy 發表於 16-1-27 23:11
程序係機構通過多年的經驗而集結成的, 雖然未必最好, 但往往有效.

你說要找教育局, 一個局睇幾百間小學同 ...
所以呢啲case靠傳媒壓力好過正常程序

呢 d 咪叫自私囉。
有不滿,唔管件事大小,要馬上處理。
唔處理,投訴上一级,再唔理就見報。
我唔理其他人,我要打尖處理,唔理我就用非常手段。
難得既係,借用一句,面不紅耳不赤。
做得出,夠賴皮,特首也是這樣練成的。

引用:Quote:palmchristy+發表於+16-1-27+23:11+

原帖由 龍井 於 16-01-28 發表
所以呢啲case靠傳媒壓力好過正常程序
咁傳媒係公器,定係私器。係我哋用傳媒,定係傳媒利用我們?

二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

引用:Quote:原帖由+龍井+於+16-01-28+發表所以呢

原帖由 Stillgood2 於 16-01-28 發表
睇下是站在大眾利益定自己,樓主明顯是將傳媒做自己的私器,放在EK得唔到認同,就走去報館。睇曰期就知啦

notmonster 發表於 16-1-28 14:29
呢 d 咪叫自私囉。
有不滿,唔管件事大小,要馬上處理。
唔處理,投訴上一级,再唔理就見報。

我記得前排台灣月初有一則新聞, 話民運人士王丹在機場接雙親的機後,向現場排班的機場工作人員求情,希望能安排他的父母先上車,沒想到他的請求遭到現場工作人員拒絕,並要他到後面去排隊,更訓斥他,「讓你們先上,別人不是白排隊了嗎!?」王丹最後還是要排隊。然後他把在機場所受的委屈放上網,引來網友評價,有人批評機場人員不知變通,但大多還是痛批他想耍特權;而王丹似乎感受到網友們的「憤怒」,在11日晚間緊急刪文。

似乎很多人都希望他人了解自己的苦況並支持其想法,這是人之常情。然而,該則新聞裡見到台灣民眾還是相對理性的。

如果有信心自己理據充足,在向學校投訴不果後向傳媒申訴會是一個個人選擇,但後果請自負。至於鼓勵人向傳媒投訴的,並不會對其建議向你負任何責任,他們是精人。

annie40  thanks for sharing.  發表於 16-1-28 18:02
annie40  good sharing.  發表於 16-1-28 18:01

Stillgood2 發表於 16-1-28 15:21
傳媒角度有新聞價值,吸引到讀者咪出街呢樹樓主唔洗俾料傳媒,傳媒都有線人收料丫
雖然呢樹好似維穩派佔多,但我仍會堅持我睇法

最衰都係天文台,令學校又好,家長又好,
大失預算

引用:Quote:Stillgood2+發表於+16-1-28+15:21+咁

原帖由 龍井 於 16-01-28 發表
傳媒角度有新聞價值,吸引到讀者咪出街呢樹樓主唔洗俾料傳媒,傳媒都有線人收料丫
雖然呢樹好似維穩派佔多,但 ...
我一直覺得你是傳媒人,多於家長。唔明點解要標籤-維穩派?

‹ 上一主題|下一主題