用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 收到沙田體藝面試信未?
樓主: mllau
go

收到沙田體藝面試信未?   [複製鏈接]

KT0603 發表於 14-3-14 20:01
祝順利呀!
大家咁話

體藝都有叩門位KA ?

qkhui 發表於 14-3-16 15:59
體藝都有叩門位KA ?

yes 有叩門位

回覆 meow 的帖子

謝謝 !

如果有直資offer, 但仔仔又喜歡體藝, 大家會怎樣選擇 ?
最慘是要等到7月才知體藝是否取錄, 如果接受了直資, 到7月再去叩問, 是否很差呢 ?

回覆:收到沙田體藝面試信未?

如果囡囡喜歡跳舞,呢間啱嗎?是報PE嗎?呢間屬band幾?thx

回覆 cheukyingma 的帖子

岩KA, 報PE

回覆:qkhui 的帖子

我覺得如果是真正band one student , 我令願讀傳統band one school 為將來入大學準備 , 因體藝主科真是體育, 他們會比較著重student 去參加任何比賽多過學生考試成績, 所以如果學生重係香港代表隊, 差不多可以唔使溫書考試!

引用:我覺得如果是真正band+one+student+,+我令

原帖由 minirose 於 14-03-20 發表
我覺得如果是真正band one student , 我令願讀傳統band one school 為將來入大學準備 , 因體藝主科真是體育 ...
請問你的小朋友是在體藝讀書嗎?
我仔是體藝學生,冇錯,有比賽時,係需要出外比賽,但唔等於唔使做功課,唔使溫書,唔使考試!!!讀書成績唔得,一樣要留班!!!主修PE, 唔係唔使讀其他科架!!!好坦白,呢間學校,我仔好鍾意,我亦睇唔到佢讀呢間學校會比其他band 1 學校差(無論學業上,什至前途上)

回覆:k_wong7 的帖子

上年F1 final exam 有唔合格, 後果只需罰抄下試卷而不需重考已經可以順利升F2 , 相比其他同區直資在暑假回校重考到合格為止先可以升班, 呢點令我覺得好出奇!

引用:上年F1+final+exam+有唔合格,+後果只需罰抄

原帖由 minirose 於 14-03-20 發表
上年F1 final exam 有唔合格, 後果只需罰抄下試卷而不需重考已經可以順利升F2 , 相比其他同區直資在暑假回 ...
咁考試唔合格個位同學,係一時失手,是懶惰,是上堂不專心,還是上堂不明白呢?咁呢位同學既家長,有冇向學校了解,點解唔合格,仲可以升班?如果同學真係唔能夠應付f2的課程,勉強升上,都係浪費,相反,同學只係懶,資質,能力,都可以應付,咁補考既意義就會存在!!!咁呢位唔合格同學,係屬於邊樣?佢既家長,如果認為未能應付,有否要求留班?  同埋同區直資個間學校,要補考到合格先可升班,咁有冇話可以補考幾多次? 同埋係米每次補考都唔同卷架?(我純粹好奇,冇特別意思)

我真係好希望阿女可以入到體藝因為佢好鍾意呢間學校, 不過佢最後今次嘅呈分試中英數常全跌, 雖然中英跌唔太多但數跌咗好多佢派卷後都忍唔住喊, 我聽到都好唔開心不過冇怪責佢只係不停安慰佢面試盡力就得。我聽唔少家長講近年體藝收生都注重成績, 本身阿女都只係b2成績, 考埋今次後我更加覺得機會好微

回覆:KAC 的帖子

我仔已有直資收了,所以不打算去in。

我都相信近年體藝都較重成績了,過千人申請入讀,首先考慮的一定會是學業成績,運動成績雖然好好,不屬B1的學生,連面試機會都無
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

回覆 KAC 的帖子

你囡囡係pe 定係 art 個邊ar ? 叫囡囡唔好灰心, 比心機
我仔仔下星期都開始考試, 今次係最大壓力o既一次, 都唔知點女. 個心好唔實在.
今個星期六仲要去考體能, 真係好怕佢應付唔到

KAC 發表於 14-3-20 09:59
我真係好希望阿女可以入到體藝因為佢好鍾意呢間學校, 不過佢最後今次嘅呈分試中英數常全跌, 雖然中英跌唔太 ...
唔好灰心呀, 盡力加油呀!!!

其實, 有得IN都仲有希望, 千奇唔好浪費呢個機會呀, 我相信有好多人, 都想有呢個機會, 但佢地無, 所以, 要加油呀!!!

多謝你哋嘅鼓勵
homingm, 我女都唔係b1學生嚟o架, 2次呈分後老師話佢係b2頭-中
qkhui, 我女係pe

學生一定好like 體藝讀書, 因

學生一定好like 體藝讀書, 因比較傳統學校一定冇咁嚴格! 但上年我們係沙田band 1 小學既band 2 尾學生都有份in , 所以你話係咪首要成績呢? 體能測試最辛苦係長跑同埋自選項目, 同副校長interview 要三國語言! 基本上係代表隊或有outstanding 運動拎獎機會一定大

回覆:homingm 的帖子

你們得閒留意下school website 提outstanding alumni 最近都係2009 畢業都只是關於運動, 即是暗示近幾年已經冇乜有代表性既學生, 其他學校通常會post 近年入大學既分布資料, 但我睇school website 一粒字都冇提過!

‹ 上一主題|下一主題