用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有冇細B 變超大B 而後悔既case?
樓主: LPN
go

請問有冇細B 變超大B 而後悔既case? [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+sugarnana+於+13-06-02+發表

原帖由 cloudwingwing 於 13-06-11 發表
絕對認同,我朋友而家三十幾,佢又係11月出世,到而家講番讀書野,佢都無意中提起點解媽要她遲一年讀書,所 ...
我都係3字頭,我記得以前係cut 八月尾喎,班上有之前果年既九月,又有同年既八月三十一。

回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case?

我都係三字年代.....我小學時年年考第一嗰個係十月尾細b女仔....我班最細嗰個係十二月男仔(但成績較差)

回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case?

我細女係11年12月細b,報n班,好多有名小小嘅學校表都唔收,報咗7間,得3間比interview , 其中2間要求歲半未夠嘅人仔答紅色綠色等等,根本無心收細b,用收大b標準考,其餘4間重衰,收表收報名$,不過連interview 都無。好彩女女有一間肯收,起碼有間backup。我大女k2,深深體會做大b嘅好處,如果細女掌握唔到,只好做大b跟龍排喇。

回復 ozoz 的帖子

係呀, 我仔仔係11月中出世, 報N班時, 感受好深, 因為好多好既KG都唔派表比細B  :(

當時考慮到只係2歲人仔, 只係報左區內口啤較好既KG讀2歲班, IN 左2間, 2間waitlist (好後期先通知收), 2間收左, 但都係PM 班

以家仔仔讀緊個班全部都係細B (11月中到2月),  我問過班主任, 佢覺得比我仔仔升K1無問題, 但我仲係15/16, 唸緊比仔仔轉做大B,  今年再戰14/15年K1..

引用:回復+ozoz+的帖子 係呀,+我仔仔係11月中出

原帖由 TigerBMani 於 13-06-17 發表
回復 ozoz 的帖子

係呀, 我仔仔係11月中出世, 報N班時, 感受好深, 因為好多好既KG都唔派表比細B  
我大女學校以前收細b,又好神奇,老師又話細b大大下同其他大b分別不大,之但係我去做課室義工時睇到個差別,細b做野會慢d(不是個個但大部份)。

係呀, 朋友的仔仔在小學成績表中, 考到好成績大部分是大b, 1-10 名, 細b 常常在20名以後.

回復 jantan28 的帖子

我都記得細個個陣,考第一第二既都係細B,即係9月至12月既細仔,因為年年都會有OFFICE 既人入課室問,邊個係9-12月出世,通常都係考第一第二既舉手。
另外,我個FRIEND 係大大女,當年佢同同年級男朋友結婚時,佢真係有一點唔開心,因為年份上面佢大過男仔一年,雖然細分睇都只係幾個月既事。

講番自己,我個仔係細仔,依家讀緊K1,我又覺得佢OKAY,當然自己係屋企有D 野要做番多少少去配合學校,例如MUSCLE 訓練之類,所以從無諗俾佢做大大仔,我都怕留佢一年,第日如果再留班(你知,呢D 野好難講),佢真係會大人兩年。

回復 ozoz 的帖子

之前學校旅行, 我個仔個班全部都係細B, 個個仲好似BB仔呀
怛上學期開學個D (之係同年既大B), 佢地真係醒好多

好羡慕你可以做家長義工呀! 可以實地視察一下仔仔囡囡既學校生活!

引用:Quote:Heyheyjoyjoy+發表於+13-6-7+00:33+

原帖由 MrBeast 於 13-06-07 發表
小孩很簡單的,他們做到,有成功感,就會有興趣, 至於讀書興趣,不能單靠學校,家庭的培養更重要。
假設性 ...
我不是讀幼兒教育的,仔仔是否讀得來,我信學校老師的意見。我會留意仔仔是否開心、和同學相處等,純粹個人看法分享。大b身心發展比細b成熟幾個月是客觀事實,在小時,一定有優勢,大b/細b只是父母權衡輕重而作的選擇。

我是中學教師,現在已經唔興同學之間比較出生年份,repeat 的人大幾年也好平常,D女仔大過男仔一年都會拍拖,有人也會因為excahnge 或身體問題defer 一年,普遍得很, 所以做大B根本不需要考慮尷尬問題。
‹ 上一主題|下一主題