用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 多唔多人直資私校都全軍覆沒?
樓主: ToBee
go

多唔多人直資私校都全軍覆沒?   [複製鏈接]

retriever 發表於 16-10-6 18:55
你去年考嗎?

而家好多學校,2,3,4 面。增加撞期機會。

今日做家長同小朋友真不易啊!
比著我見份工要2,3,4面,
我都叫苦連天啦,
而家嘅小朋友仲要見咁多間添!
加油呀各位!
>^^<

其實,報多幾間當然不壞,漁翁撒網呀。
但報得過多,例如十幾間,反而係代表某些家長並不真正懂得呢個配對遊戲。
如果家長了解自己孩子,了解家庭所需,了解學校教育方針,基本上報5間左右,已經必有offer。

hppa  not really, as there are compeitions  發表於 16-10-13 12:33

dereklg 發表於 16-10-8 01:39
但報得過多,例如十幾間,反而係代表某些家長並不真正懂得呢個配對 ...

回覆:ToBee 的帖子

但報得過多,例如十幾間,反而係代表某些家長並不真正懂得呢個配對 ...

not really

必有offer????

你係未考小一的嗎?  
或者可能係你嘅小朋友好叻喇。
我個由N班、K1、K2插班、再到K3考小一......   經歷無數個戰場,血淚史多到數唔哂。
你完全唔知道努力完失敗又再努力果種苦況。
真係......  夏蟲不可以語冰。

最中意,最啱我地理念嘅,1in 已經out左。
唔中意果間......   入呀入,入到3in,被迫做功課之後,仍然無call,無錯,係連一個call都無。
有幾間,最初好有希望咁,入到2in,但最後又係全部都無offer。
本來我都無乜資格響度發言,因為唔係全軍覆沒,但係果種失望,真係好難形容。
各位爸媽,努力,希望收到大家嘅好消息。

hppa    發表於 16-10-13 12:34
waiwaileung1    發表於 16-10-8 11:15

引用:Quote:dereklg+發表於+16-10-8+01:39+其實

原帖由 lingan 於 16-10-08 發表
必有offer????

你係未考小一的嗎?  
可能就係想表達,你既第三句 ~~~

回覆樓主:

考直資私校全軍覆沒當然大有人在。熱門直私分分鐘三幾千人,甚至七千人去考,每間收百多人,失落既人總比有offer嘅人多。我個仔當年由投考幼稚园、直私学校、大抽獎都係全軍覆沒人仕。阿仔當年都有問我点解考咗嘅学校唔收佢……我答佢:“嗰啲学校只係走漏眼,睇唔到你既長處,只要你继續努力,遲啲你喜歡嘅学校一定会歡迎你。” 轉眼幾年,儍仔真係將呢番說話信以為真,之後轉到一間佢喜歡既学校,宜家仍然讀得開開心心。楼主,如果考唔到直私有好多因素,唔可以論成敗,教養子女係漫漫長路,今日唔得唔代表以後都会失敗。

hppa    發表於 16-10-13 12:35
abby0624  最緊要相信自己小朋友,小一唔得,咪小二考插班再試囉  發表於 16-10-11 16:51
Bbsbaba  完全同意 發表於 16-10-8 20:56
lingan    發表於 16-10-8 11:32

Soundervolt 發表於 16-10-8 11:21
考直資私校全軍覆沒當然大有人在。熱門直私分分鐘三幾千人,甚至七千人去考,每間收百多人,失落既人總比有 ...

好同意 我成日都這樣提醒自己

回覆 cherry81 的帖子

太靜或太動都唔好啊!你地擔心個小朋友太靜,我又擔心個小朋友活潑過頭平日轉數快,叻駁咀,學術幾好,英文口語可對答但會有語法錯誤。至今考佐3間,每次考完都自我感覺良好,能清楚描述考佐D乜野,其中兩間未有result(不過唔敢報希望),唯一一間出result既王錦輝都係reject!
我估我個女一定係面試時活躍過頭,佢in DGS時見到老師隔離有個DGS學生企系度幫手,竟然去問個學生系度做緊乜野

lingan 發表於 16-10-8 10:23
必有offer????

你係未考小一的嗎?  
我做過夏蟲,但又見過冰。去年考左了,結果都不錯。報3間中2間。

只是分享不同策略理念,我做漁夫只盡量選擇去能發揮我首魚船能力既水域,而不會去晒全個大海,我基本上大既知邊個水域我可以捉到魚

引用:其實,報多幾間當然不壞,漁翁撒網呀。但報

完全冇誤導,而且最皇道。
首先,在去年,我自己也是這樣執行。
你去捕漁,都要知自己隻漁船咩野排水量,大漁船梗係出公海,小舢舨就去淡水湖,又要知自己個漁網咩Size,該區水域有咩漁,d魚大細係唔係岩你個網去捕。
我就是唔知世界上有萬用漁船和萬用網。

更甚者,有人刻意過度訓練個細路去遷就某些interview,反而令個小朋友冇機會表現自我,適得其反,其實,平時的生活教育,更是輕鬆自然冇壓力。

Bbsbaba  Derek, 我同意你的報校理念
但若你只以自己為例,就認為此方法去報小一可手到拿來,又未免太過武㫁   發表於 16-10-8 21:02

我有個朋友爸爸係醫生,媽媽係小提琴家,個仔5歲識聽識講6國語言
佢爸爸同我講, 係岩既報一間就得,必收...
佢又真係講得出做得到,親身示範只報一間男女神校
收左入埋.....

hohoho~ 發表於 16-10-8 15:13
我有個朋友爸爸係醫生,媽媽係小提琴家,個仔5歲識聽識講6國語言
佢爸爸同我講, 係岩既報一間就得,必收... ...

梁錦松和李嘉欣個仔吾洗報都肯定入到DBS

dereklg 發表於 16-10-8 14:03
完全冇誤導,而且最皇道。
首先,在去年,我自己也是這樣執行。
你去捕漁,都要知自己隻漁船咩野排水量,大 ...

對閣下說話不敢認同,試問所有水域漁翁大撒網又全軍覆沒的人,是去錯水域嗎?閣下的說話讓我覺得好似身不在香港,老實講,好的學校的好的學位就這麼多,但有能力讀這些學位的小朋友一定超過學位數,,或者你嘅小朋友又叻運氣又好呢,真的有一些小朋友好叻但輸在運上,然後在小學顯示出真材實料,再成功插班到心儀小學,成功插班後校內表現比開始就成功考入的小朋友還要好,見過不少。

hppa    發表於 16-10-13 12:39

Soundervolt 發表於 16-10-8 11:21
考直資私校全軍覆沒當然大有人在。熱門直私分分鐘三幾千人,甚至七千人去考,每間收百多人,失落既人總比有 ...
十分認同。

必有?

信佢一成,就

我見人地好多係:爭個「未」字係前面囉

回覆 IICHENG 的帖子

我地呢d 普通地球人,係唔會明白住係火星既愛因斯坦既教學方法
‹ 上一主題|下一主題