用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一所需程度
樓主: OP妮歌
go

考小一所需程度 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-8-4+11:10+編

引用:Quote:OP妮歌+發表於+16-8-4+10:24+所以話

原帖由 retriever 於 16-08-04 發表
唔明你話谷係點谷? 又係外補?

而家好多私小都包PHONICS, 平時多睇書, 多出去見下佢生活既社會環境, 見多D ...
要串啲咁長的字,如唔同佢外面學phonics、或另外每日串啲字,咁又點會串到?

幼稚園的phonics好少能教埋blending,如只靠幼稚園本身學習,又不是名幼的話,實在很難競爭入去。

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-04+發表

原帖由 s.andp 於 16-08-04 發表
直接的,小朋友看書多,識字也多,她4歲2個月,升K2。佢讀完那篇共5個的文章,再看題目,已忘記文章內容, ...
剛上k2 唔駛咁快做 comprehension卦。

我知tsl有考理解能力,但都係口講口賠。

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-04+發表

原帖由 OP妮歌 於 16-08-04 發表
要串啲咁長的字,如唔同佢外面學phonics、或另外每日串啲字,咁又點會串到?

幼稚園的phonics好少能教埋bl ...
應該有教blending,  但唔會有時間教哂所有combination啦。

小朋友態度很重要。 佢識基本既phonics,  見到路牌又好,招牌又好, 仲有睇書時, 多試拼讀出來。 錯左唔緊要架, 唔駛100%.

邊個話考好深既串字? 係咪面試班既人呀?

要考既串字,都係好生活接觸既野, 唔會特別長, 譬如: 顏色, 生活用品, 交通工具, 某間最難既係考月份。

overall真係唔難架。

面試最緊要唔係變啞左, 呢樣神仙都幫唔到。

明天更好! 發表於 16-8-4 00:55
冇錯,連elephant都唔識串,超好禮貌都冇用。

點解K2要識串?我覺得認讀已夠。

引用:Quote:明天更好!+發表於+16-8-4+00:55+冇

原帖由 Doray 於 16-08-04 發表
我諗幼稚園冇話要識串,但考小一會問囉

引用:回覆+mokimui+的帖子 考乘數?!+傻的嗎...

原帖由 Jayann 於 16-08-03 發表
回覆 mokimui 的帖子

考乘數?! 傻的嗎...?
考乘數.......太恐怖了

回覆:考小一所需程度

講就講考態度教養,但實際要考串字,認字,讀書,加減法,呢D根本不是K2程度,要用筆寫字的也不是。

引用:講就講考態度教養,但實際要考串字,認字,

原帖由 yubaba 於 16-08-04 發表
講就講考態度教養,但實際要考串字,認字,讀書,加減法,呢D根本不是K2程度,要用筆寫字的也不是。

...

啲校長講嗰啲,信佢唔谷學術,應該2nd round都入唔到

OP妮歌 發表於 16-8-4 16:56
啲校長講嗰啲,信佢唔谷學術,應該2nd round都入唔到
校長話唔講學術, 即係係話佢認為呢D係基本嘢, 唔算係學術啫.
如果你連"基本嘢"都唔識, 咁一定唔會收你啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:OP妮歌+發表於+16-8-4+16:56+啲校長

原帖由 hkpapa852 於 16-08-04 發表
校長話唔講學術, 即係係話佢認為呢D係基本嘢, 唔算係學術啫.
如果你連"基本嘢"都唔識, 咁一定唔會收你啦!  ...
即係「唔谷唔知學術得」

得出呢個結論,都幾悲

回覆:OP妮歌 的帖子

呢個真係好難講。

我覺得基本上無品德已經衰左九成,但無品德嘅小朋友只佔小數,咁淨返落黎唔鬥學術鬥乜呢?

小女 K2 已經識乘數表和連加法,中文英文書睇緊一年級。唔駛岀去學,晚晚一齊睇故事書,乘數亦係用玩游戲嘅形式

除左學術,我地每晚玩 UNO, mastermind, 七巧板,食棋丶跳棋,甚至乎玩礎大 Dee, 呢啲都可以訓練思考和數理能力

MrBeast  勁   發表於 16-8-4 18:11
adriantai  係可以咁做, 但有無必要咁做JAR  發表於 16-8-4 18:11

引用:呢個真係好難講。 我覺得基本上無品德已經

原帖由 dttmtong 於 16-08-04 發表
呢個真係好難講。

我覺得基本上無品德已經衰左九成,但無品德嘅小朋友只佔小數,咁淨返落黎唔鬥學術鬥乜呢 ...
妳個女應該算天才!

如果不是叩門,純1st 同2nd round 考中文,請問需要揸筆寫字嗎?

引用:如果不是叩門,純1st+同2nd+round+考中文,

原帖由 karinepig 於 16-08-04 發表
如果不是叩門,純1st 同2nd round 考中文,請問需要揸筆寫字嗎?
唔駛!

除左某d校要寫名。

引用:+本帖最後由+Doray+於+16-8-4+14:00+編輯+\

引用:如果不是叩門,純1st+同2nd+round+考中文,

原帖由 karinepig 於 16-08-04 發表
考聽故事、自己睇文字選答案。

仲難過有字的閱讀理解

引用:呢個真係好難講。 我覺得基本上無品德已經

原帖由 dttmtong 於 16-08-04 發表
呢個真係好難講。

我覺得基本上無品德已經衰左九成,但無品德嘅小朋友只佔小數,咁淨返落黎唔鬥學術鬥乜呢 ...
請教,如何用遊戲方式教數學?

天助自助者,  別再怨天尤人

考得最多學術是陳守仁

引用:Quote:原帖由+dttmtong+於+16-08-04+發表呢

原帖由 Mrs.Luckycat 於 16-08-05 發表
請教,如何用遊戲方式教數學?
玩買賣遊戲

小女扮媽媽帶個公仔買餸,我扮賣菜的。

我會先俾啲錢佢,教佢認識所有香港硬幣和紙幣。

開頭會玩得簡單的,每次買一樣野。跟著開始買幾樣野,佢自己要應用要進位嘅連加法。跟著再 complicated 的特登開賣價要佢俾大紙,咁佢要計找幾多錢。亦試過特登找錯錢睇佢知唔知。

重有佢會洗曬啲錢,要佢扮打工幫我洗玩具碗先再俾錢佢

最後會教佢分別乜野係需要,乜野係想要。因為佢成日會想買玩具俾佢個仔 (公仔扮佢個仔)

‹ 上一主題|下一主題