用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問多人有kl offer 後,quit pn嗎?
樓主: chowyikwan
go

請問多人有kl offer 後,quit pn嗎? [複製鏈接]

引用:純粹個人意見:+如果個個家長都咁做,會影響

原帖由 taiyeung 於 16-02-03 發表
純粹個人意見: 如果個個家長都咁做,會影響學校營運,甚至校車公司,我自己唔會咁做。退學既主要原因係咪小 ...
真心同意!N 班有好多好處!
因為有心儀的k1 offer 而即退N,對學校、其他小朋友都吾太好!
如果真是咁唸,當初吾應該讀!
PN都k 一樣,系一學年的常規課程,不是k interview 班!

引用:Quote:原帖由+hedy32+於+16-02-03+發表我當

原帖由 chowyikwan 於 16-02-03 發表
我個仔11、12、1、2月每個月都發燒,每個月都食成2星期抗生數,仲要係一返學第二日凌晨又高燒,假如係你個 ...
誠心建議,請了解清楚抗生素係咩先俾小朋友食,唔係醫生俾就要食。我個醫生從來唔會俾抗生素俾我2個囡食,而家我好多謝佢,細囡上年9月返PN到而家都只係病過一次,但其他小朋友個個月都病一次。大囡上年9月到而家未病過。

引用:Quote:原帖由+taiyeung+於+16-02-03+發表純

原帖由 bellarie 於 16-03-25 發表
真心同意!N 班有好多好處!
因為有心儀的k1 offer 而即退N,對學校、其他小朋友都吾太好!
如果真是咁唸, ...
同意。個個退學總有大條道理,一班同學如果個個都係咁,學校都幾無奈。

我個女又係病好多,係1個月1次,其中2次入左醫院,其實我好緊張佢健康,而家有龍校offer, 但我仍然俾佢返學,因為一係當初唔好開始,一開始左就最好完埋佢,有始有終,最多hea 返,有時唔夠訓就請假。有時秬已經問住幾時返學,同學又點老師又點,要俾個交代佢。

My daughter also has k1龍校offer, but she will continue PN and finish the entire school year. In fact, I've added more ECAs recently to better prepare her for k1 life. Getting in a habit of staying at home for a long period of time is not a good idea for the child.

引用:My+daughter+also+has+k1龍校offer,+but+sh

簽名被屏蔽

回覆 puichingforsure 的帖子

I mean, if the mom decides to pull her son out of PN, then he would be idling most of the time at home.

回覆:請問多人有kl offer 後,quit pn嗎?

小朋友PN病得多,.build up了抵抗力,K1 就無咁容易病, 我識好多無讀pn嘅小朋友,返K1 就成日病, 其實一開始返學, 無論K1 定pn, even你skip晒pn k1 直接讀k2, 只要個小朋友平時無乜接觸細菌, 一開始返學總會比較容易病, 不過,.病病吓就會唔病, or用玻璃罩罩住佢唔好接觸其他人, 或者會減少一開學就病嘅機會, 如果唔係,避無可避的

識幾個年尾細仔無PN收,一路讀住playground,直至聖誕後才有offer,還是間不錯的學校, 父母不知幾感激.
United we stand, divided we fall.

引用:小朋友PN病得多,.build+up了抵抗力,K1+就無

簽名被屏蔽

引用:小朋友PN病得多,.build+up了抵抗力,K1+就無

簽名被屏蔽

引用:+本帖最後由+tinyng+於+16-3-25+23:22+編輯

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+tinyng+於+16-03-25+發表本帖

原帖由 puichingforsure 於 16-03-28 發表
Thanks! You said that you have added more ECAs (more than one I m sure u meant) to your girl recentl ...
有龍校offer反而唔洗谷, 留多D時間親子同去玩,享受3 年快樂童年吧, 要谷都小學才谷吧

簽名被屏蔽

返n class小朋友學到5小知識,當然教仔不能只靠學校,家長也要跟進。
如果怕病而5返學,理由有点勉強了。
K1都可以成日病,積極d增強自身抵抗力方為良方!

引用:Quote:千語mami+發表於+16-3-28+21:05+有龍

原帖由 puichingforsure 於 16-03-29 發表
我識人去年PN未開學已經同小朋友報SDM學BALLET,之後發現原來學BALLET的不只她女女一人。名城會所大把小朋 ...
好明顯,對香港許多家長,運動音樂只是一個工具,到中學如果你仲係「沉迷運動音樂跳舞」,或同父母説想第時想「讀運動音樂跳舞」,睇下D父母有甚麼反應。

rinarina  Well said.  發表於 16-3-31 14:17

我個囡返N之後3個月後都曾經高燒一星期,後來要入院,但我冇諗過退學,唔好理有冇K1 offer啦,因為讀N班係想佢體驗群體生活、學自理,學到少少書本知識就更好啦。自上次生病之後至今都好少生病了,見佢返學好開心,日日講“媽咪,我返學好開心!”,又學識咗好多生字,識數數目、形容、顏色等,作為一個全職媽咪,我已經好滿足。

小朋友在外面的環境一定好容易病,有人話唔讀N就K1先病,我相信的。當然有時學校衞生環境係一個問題,但有時如果小朋友病左,家長都要睇情況替佢告假或要小朋友帶口罩,否則真係好易互相傳染。我見過有位小朋友返學途中不停咳,但都沒有帶口罩,當時真心希望他回校後回帶返啦!

我又講下自己例子:
N班半年後退學了,一來病得多二來作息時間唔適應下午班,距係翻得開心既,不過我選擇俾距多出外活動D,睇得育兒書多,我覺得點選擇係對距最好就點選擇了。
‹ 上一主題|下一主題