用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅
樓主: msyoyolam
go

隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅 [複製鏈接]

所以培正咪年年都有過萬人申請囉

引用:Quote:原帖由+天悅+於+15-11-09+發表我覺得

原帖由 dwkw333 於 15-11-09 發表
你對,都係培正有遠見。
突然想起,下次要建議D老師在老師培訓日中加強返“笑的藝術“之訓練,咁就good啦。

回覆:隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅

而家D家長真係好怪,講真如果係覺得無愛心或唔適合的就唔好揀!講真我的囡囡上星期都有in,面見的老師的確沒有引導或等待她回答,結果好多條都未有作答就下一條,但都沒辦法架,我的囡囡就是比較細,我都沒信心被選中,唯有報pn或下一年再試囉,其實學校就是想訂一D問題去取錄一些適合它的學生,D家長就好像輸打贏要,到最後如果佢地如果有幸有offer,咁唔鍾意就唔好register喇,留返D位俾喜歡這學校的人!

回覆:dwkw333 的帖子

看了幾天的討論,真的忍不住表達一下。我小朋友上年以細b身份in SC, 遇到abc 老師很好,她完全冇反應但老師都好努力問晒所有問題。今年以超大b再試一次轉in廣東話,過程ok.  如果SC收我都會想讀。
但覺得有些SC家長會不會太敏感和激動呢?明白家長不忍心不是用家的批評。但我見非用家都是表達下對這次面試有什麼不快的經驗,大家都沒有質疑SC老師的專業。 另外,是樓主自己說SC老師不是特別有愛心和caring, &佢自己標題'垃圾'兩個字, 不是其他人說的。
我希望大部份SC家長是理性的。請明白我們一班頻頻樸樸帶著小孩四處interview 的家長也很累,壓力也很大,很多在職家長都是專登請假去interview, 大家都希望盡力而為,如果遇到另一post 樓主的遭遇真的很令人同情。

引用:而家D家長真係好怪,講真如果係覺得無愛心

原帖由 babeggma 於 15-11-09 發表
而家D家長真係好怪,講真如果係覺得無愛心或唔適合的就唔好揀!講真我的囡囡上星期都有in,面見的老師的確沒 ...
思想正面,你一定會找到最適合你孩子的學校的!祝好運 ! (認真,interview好講運,要睇小朋友當天狀態、交通、遇到個怎樣的老師等)

引用:而家D家長真係好怪,講真如果係覺得無愛心

原帖由 babeggma 於 15-11-09 發表
而家D家長真係好怪,講真如果係覺得無愛心或唔適合的就唔好揀!講真我的囡囡上星期都有in,面見的老師的確沒 ...
以SC 每年報名人數,如果每個小朋友都要慢慢引導,多花幾分鐘,後面等面試的小朋友可能要多等一個鐘。面試多幾日都未完。有時覺得小朋友同學校有沒有緣都幾重要,如果最心儀個間的面試時間撞正平時午睡時間或黑面老師,只有嘆無缘。我小朋友報了一間龍校2年,但2年都面試當日發燒無去考,真係認命。

引用:看了幾天的討論,真的忍不住表達一下。我小

原帖由 applelove 於 15-11-09 發表
看了幾天的討論,真的忍不住表達一下。我小朋友上年以細b身份in SC, 遇到abc 老師很好,她完全冇反應但老師 ...
就係見有人用“         不知所謂,教育界之恥“等字眼回應,才希望大家理性討論罷了。

引用:Quote:原帖由+天悅+於+15-11-09+發表我覺得

你對,都係培正有遠見。
絕對啱!跟培正方式面試,吾洗比人侮辱!

babeggma 發表於 15-11-9 11:51

相信家長不是輸打羸要,而是因子女表現未如理想可能只會想到未有offer而已,沒想到會受到學校叫佢直頭放棄,換轉是我當時家長定必難受。
希望不會有其他学校会有此安排。

引用:我覺得培正真係好醒,關埋房門快快in,係房

原帖由 天悅 於 15-11-09 發表
我覺得培正真係好醒,關埋房門快快in,係房做乜都無家長知
傳聞話老師會留意小朋友有冇著片

引用:看了幾天的討論,真的忍不住表達一下。我小

原帖由 applelove 於 15-11-09 發表
看了幾天的討論,真的忍不住表達一下。我小朋友上年以細b身份in SC, 遇到abc 老師很好,她完全冇反應但老師 ...
果個post其中一個reply係鬧人垃圾學校及垃圾老師。
我覺得over左。
利申:不是SC家長,今年亦冇報考K1。

引用:Quote:原帖由+dwkw333+於+15-11-09+發表你

突然想起,下次要建議D老師在老師培訓日中加強返“笑的藝術“之訓練,咁就good啦。

...
咪好似啲醫生姑娘咁做到死,所以佢地咪面色病人睇,同一道理

dwkw333  或者每位家長派支涼茶,降吓火  發表於 15-11-9 13:49
dwkw333  強烈要求學校提供補品補吓。  發表於 15-11-9 13:46

回覆 天悅 的帖子

YES 聽過傳聞話冇機個D入去淨坐,唔知真定假都係話朋友係PC老師,告之,同埋都聽過摸PATPAT睇下有冇著片

SC 0甘出名...一定有佢好的教學方法.
但老師係人..人有喜惡,
I think interview is teachers match their students.
I had 2 interview: A schoo:l teacher spend less time play with my kid (no response): result waiting.....
B school: the teacher play wz my kid, my kid look at her ( response)...and keep focus my kid result: unknown
我希望佢入到一間得到老師照顧關心的學校

回覆 guguned13 的帖子

Agree!

好似佢地叫人簽Give up事件已上了太陽及明報

msyoyolam 發表於 15-11-8 18:02
同埋,以我所知,學校只會叫d唔肯入去interview、或者喺interview之前已經狂喊扭計既學生家長簽give up ,  ...
同意。網路世界,無需太認真

引用:Quote:msyoyolam+發表於+15-11-8+18:02+同

原帖由 MrBeast 於 15-11-11 發表
同意。網路世界,無需太認真
有部分家長評論事件時,用過火的字眼去批評老師和學校,什麼垃圾,癡線…………,好像 "長毛 "批評政府咁,只是一味鬧和發洩,冇客觀的觀點或建議,作為家長,只想提醒他們,身教好重要!

‹ 上一主題|下一主題