用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 停止討論...某人出言人身攻擊!
樓主: wilon0904
go

停止討論...某人出言人身攻擊!   [複製鏈接]

引用:(1)+唔讚成全面考試,+得個幾歲人仔...未讀

原帖由 MAYANGUSPO 於 12-06-08 發表
(1) 唔讚成全面考試, 得個幾歲人仔...未讀已嚇c佢
(2) 唔讚成宗教有分加, 以防有假野... ...
以天主教學校為例,感恩祭時會在學校舉行彌撒,如被派入去嘅學生在成九成以上冇宗教信仰,唔夠學生負責做扶祭,領聖體,讀經等,咁仲喺一間天主教學校,即喺名不副實!
如驚領洗紙喺假,可以send去天主教總堂覆核是否真偽,如真有授洗過是會有記錄的!
除上述一項,其他好亦認同你所諗嘅方案。
註:來年或以後我沒有子女入學,改與不改對我亦沒多大相干!

chanwendy  我中小學都係天主教, 係教徒的同學唔多, 小學主要係老師帶經的.  發表於 12-6-8 12:27
gloria_cwy3  領洗紙不會假。但真信徒定係假信徒 (只為升小,其實唔信 <---我身邊都有朋友係咁) ,政府查唔,只有佢地自己同神交代。  發表於 12-6-8 11:56

回復 pooh仔 的帖子

um...或者可以咁睇, 相信大部份家長, 最主要主要~既目的係讀好書, 而唔係為左幫手做扶祭,領聖體,讀經等...而我既出發點更唔係要去攻擊其他宗教, 只係在乎每個小朋友都應該得到一個較公平的入場卷而已...

CY826  支持,讀書啫點解咁細個就要被父母迫入某一教?我大女而家讀天主教但佢信基督教。我沒有宗教信仰但我又唔會阻止仔女有宗教信仰最緊要係佢自己有思想時嘅決定   發表於 12-6-10 12:53

共產又話唔公平,自由社會又話唔公平,究竟想點?
已經是十二年免費教育啦,係讀到書就係讀到啦!

另又想八下...其實基督教同天主教都有分加, 咁道教同佛教有冇呢? 如冇, 係咪都應有會較公平d呢... 全港一齊有or一齊冇再大家碌碌碌...

引用:黎個制度起馬可以隔咗d雙飛我覺得好公平喎

原帖由 QQilky 於 12-06-08 發表
黎個制度起馬可以隔咗d雙飛
我覺得好公平喎
點隔左d雙飛?

引用:回復+pooh仔+的帖子 um...或者可以咁睇,+

um...或者可以咁睇, 相信大部份家長, 最主要主要~既目的係讀好書, 而唔係為左幫手做扶 ...
如喺一個教徒當有需要時喺有義務去負責做這件工作的,所以唔喺教徒的話就以為喺一件額外工作,心諗我喺入嚟讀書,唔做這些嘢!
如你喺一個教徒你應明白我所講的,如不我只是"對牛彈琴"!

四隻貓  教徒自然會明白.  發表於 12-6-8 13:57

醒目開學勳章 王國會長 貢獻勳章

簽名被屏蔽

引用:另又想八下...其實基督教同天主教都有分加,

另又想八下...其實基督教同天主教都有分加, 咁道教同佛教有冇呢? 如冇, 係咪都應有會較公平d呢... ...
當然有啦!只要同一宗教就有很加!

MAYANGUSPO  咁佛教同道教有乜野可以做證明架?  發表於 12-6-8 12:05

QQilky 發表於 12-6-8 12:00
計分制
雙飛, 冇舊生分, 冇兄弟分, 咁咪隔咗囉

統一大抽獎,係唔計分的

醒目開學勳章 王國會長 貢獻勳章

簽名被屏蔽

咁您絕對100%係對牛彈琴了~因我只get到您言下之意, 非信徒就冇資格做呢d野, 亦寓意著非信徒就唔會出自真心幫手做呢d野, 更明顯係非信徒就另謀高就會適合d, 而家d位已咁短缺, 再咁分您我真係唔洗讀書...

CY826  支持  發表於 12-6-10 12:55

不過都係算吧la, 我地大家都係得個up字黎發洩下啫...呢個政府永遠都係背道而馳

MAYANGUSPO 發表於 12-6-8 11:48

um...或者可以咁睇, 相信大部份家長, 最主要主要~既目的係讀好書, 而唔係為左幫手做扶 ...

如果係信徒,自然希望學校以相同宗教培育仔女,而教會亦有義務協助信徒培育其仔女信仰,所以有5分加的是可理解

非信徒只想到學校只是教書的地方自然不理解

MAYANGUSPO 發表於 12-6-8 12:04

咁您絕對100%係對牛彈琴了~因我只get到您言下之意, 非信徒就冇資格做呢d野, 亦寓意著 ...

是真的,教會規定非信徒是冇資格做呢d野的

有些學校更是規定學生在一些階段要堅振等

引用:回復+pooh仔+的帖子 咁您絕對100%係對牛彈

咁您絕對100%係對牛彈琴了~因我只get到您言下之意, 非信徒就冇資格做呢d野, 亦寓意著 ...
你get 啱一半,只可以喺信徒先要履行義務!
咁你可以選啲冇宗教背境,又或者慈善辦學團體咪公平囉,大家都冇宗教這個分!
又不是間間有宗教背境都咁受歡迎,只是來來去去都喺人人熟悉那些熱門學校!
請你放心,香港有十二年免費教育人人都會有書讀!

MAYANGUSPO  閉在大家數下手指...有宗教背景既學校, 不論猛唔猛既都一個招牌跌落黎壓c幾多   發表於 12-6-8 12:19

冇錯~只係大家既"希望"著點唔同, 我都希望係學校學到品德同學術, 同人相處之道, 互相關懷照顧, 互助互勉, 堅毅不屈既精神, 但無可否認, 信徒有分加, 已係比非信徒佔優, 係鐵一般既事實...但生活係呢個社會, 唯有跟rules走...而一般蟻民絕對冇任何氣力去反抗, 亦係鐵一般既事實~呢一round, 我地認輸

MAYANGUSPO 發表於 12-6-8 11:05
(1) 唔讚成全面考試, 得個幾歲人仔...未讀已嚇c佢
(2) 唔讚成宗教有分加, 以防有假野... ...
你呢7個point我完全認同

MAYANGUSPO  您一定係非信徒, 唔係既話, 我命都唔長   發表於 12-6-8 12:25

MAYANGUSPO 發表於 12-6-8 12:16
冇錯~只係大家既"希望"著點唔同, 我都希望係學校學到品德同學術, 同人相處之道, 互相關懷照顧, 互助互勉,  ...

不單看家長希望著點吧,也要看教會及學校的希望著點,正如我之前說教會亦有義務協助信徒培育其仔女信仰

MAYANGUSPO  咁俾個公平機會非信徒小朋友, 入到去再培養都得掛?! 入都入唔到, 培鬼培馬   發表於 12-6-8 12:29

其實無論個制度係點,都總有人覺得唔公平,而家個制度我都一樣有好多覺得可以改良下,但點都好,我真係覺得唔好整咩統一考試呢d,到時d小朋友一定俾d家長日谷夜谷,好可憐!

我覺得而家最緊要係修例俾本土小朋友有優先派位,杜絕班單雙非先,同埋增加支源去捉d報假地址既人

ah_wa  Agree!!   發表於 12-6-8 15:01
MAYANGUSPO  冇錯...呢樣先係首要...  發表於 12-6-8 12:30

醒目開學勳章

MAYANGUSPO 發表於 12-6-8 11:53
另又想八下...其實基督教同天主教都有分加, 咁道教同佛教有冇呢? 如冇, 係咪都應有會較公平d呢... ...

有!  佛教有歸依紙, 上水有間正慧小學勁多人APPLY, 因每年好多人入到鄧顯!

MAYANGUSPO  咁冇宗教就可憐d...  發表於 12-6-8 12:36
MAYANGUSPO  明白, 即所有宗教都有?  發表於 12-6-8 12:34
‹ 上一主題|下一主題