用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 生於亂世,有「谷」的責任。
樓主: 宏心
go

生於亂世,有「谷」的責任。   [複製鏈接]

我只覺得讀書嘅係小朋友,唔係你話想谷就谷得嚟,而當而家啲父母普偏教育水平都唔低,好自然對仔女期望相對會越高,抱住非君不嫁心態去選校當然競爭不會遠離你,就等於香港適婚嘅單身女士多就話因為相若年齡層女多男少同一道理,但係有冇諗過最關鍵嘅係配對問題而非數字,加幾多個學額又係咪真正受惠到覺得最大競爭嘅嗰羣家長?即係假設個個都只係可以抽獎而又唔可以叩門,咁喺香港一定唔會冇書讀,只係甘唔甘心去讀,呢個係數字與現實始終有差距嘅主因。

Binlojai    發表於 16-10-27 11:54

引用:Quote:宏心+發表於+16-10-21+15:54+ 唉!就

原帖由 Alange 於 16-10-21 發表

你講出重點啦,難入或競爭大的只是一些大多數人心儀的學校 ...
多人爭同出生率冇必然關係,但如果我假設每年大約有5%既家長係會考直私,咁出生人數60000人同90000人,都會多咗幾成人出黎爭。。。呢個亦有各大直私報讀人數既數據支持,今年就有好幾間學校臨時要加多1日面試來應付unexpected 既報名人數。。。唔係話啲人有錢咗或識玩咗所以多咗人報直私咁簡單,而係簡單"多隻香爐多隻鬼"而已,如果你計番%其實都係嗰5%左右既家長,只不過個base大咗,計番人數自然會多咗,好正常呀

3hearts    發表於 16-10-21 19:15

lovebb2 發表於 16-10-21 12:36
最後是面對dse, 競爭入大學

我一路都諗 同一堆人 一直由K1競爭學位到大學 可說有點生不逢時 但又無可奈何 直到2013年出生大幅降低 倒轉頭係學校求人

引用:Quote:lovebb2+發表於+16-10-21+12:36+ 最

原帖由 Vlone778 於 16-10-21 發表
我一路都諗 同一堆人 一直由K1競爭學位到大學 可說有點生不逢時 但又無可奈何 直到2013年出生大幅降低 倒 ...
哈哈,同私家醫院一樣。。。

用「生於亂世」嚟形容又真係過份d

考小學只係人生一個過程,父母都咁易方寸大亂。將來漫漫長路,考中大學、搵工、搵老婆、搵自己條路都大把阻滯、挫折,如何教佢地面對?!

引用:+本帖最後由+宏心+於+16-10-21+13:14+編輯+

引用:+本帖最後由+宏心+於+16-10-21+16:53+編輯+

原帖由 宏心 於 16-10-21 發表
明白你概心情,可能你住係北區,所以對雙非比較吻感。但係41同34都要借位,唔通又係講雙非問題?另外,如果大抽獎時選二線做第一,會唔會一定抽入,而唔會被人踢到去第二區呢?

其實又唔係咩亂世既,
我知道兔年係近五十年黎最高出生率...
不過都要睇小朋友既, 小朋友受, 谷下OK,
佢地唔受, 就要再想其他...
最緊要係身心都健康發展,
大家既關係亦唔好因為『谷』呢件事而傷感情...
大家共勉之...

3hearts    發表於 16-10-22 00:44

考小一抽小一從來無亂過,亂的只有一些家長自己吾確定自己要乜。

MC1128    發表於 16-10-25 15:54
Chirley    發表於 16-10-22 18:52

宏心 發表於 16-10-21 14:03
你都識得講除左直私外,有五萬幾人報官津小學,咁即是你亦明白近年出生人數多於官津小一學位。若還不明白 ...

直資跟官津,某程度來講係同一制度。即政府資助學校。主要係政府資助跟家長雙脚走,唔係係唔係都比哂d學校。

理論上係比有條件(有$$)  又想有得揀既家長,吸引佢地由官津去直資。

所以計學位夠唔夠,應係官津加直資計。

引用:Quote:原帖由+宏心+於+16-10-21+發表本帖最

原帖由 積奇百事 於 16-10-21 發表
明白你概心情,可能你住係北區,所以對雙非比較吻感。但係41同34都要借位,唔通又係講雙非問題?另外,如果 ...
勁多雙非借用監護人名義用41網地址抽神校。。。你睇年年大抽獎放榜LS門口訪問不乏操流利國語的。。。

Alange 發表於 16-10-21 20:03
可能嗰D叫地獄,非人類生存。
實際上心態決定命運,悲觀的人永遠只看到悲慘的一面。

果然是走過的,並非正面對,所以可以輕鬆批評。
我承認一定有書讀,但有可能被派去只有十多百分比升band 1中學的小學。而中學派位,按師兄師姐呈分試成績。即使我如何教好自己子女,他的派位結果卻非自己可以左右。當然全級最叻幾個不用擔心,但中上果批呢?
爭到死,全因小學派位制度不公平。有D人有舊生分,宗教分,坐着等入果D50-60%派band one 中學的小學,做中間人平穩入band one 中學。
無分的父母,想自己努力D,谷下仔女,改變命運。肯付出仲要俾人話怪獸。有誰明白(emoji)

宏心 發表於 16-10-21 12:31
2011年,新生嬰兒有95,451個。
2012年,新生嬰兒有91,558個。
出生率高, 競爭大亦不是"谷"的藉口.

事實上每年至少80%小朋友都係要入讀官津小學, 當中亦只有不足3成係入讀神校..... 所以為何要"谷"?

攪清楚目的係準備為小朋友去輕鬆點適應小一, 定係自己不甘子女落後人前吧!

如果眼裡只有所謂神校, 即使最後俾你入到, 亦只係小朋友悲劇另一章的開始

Binlojai    發表於 16-10-27 11:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:宏心+發表於+16-10-21+12:31+2011年

原帖由 hkpapa852 於 16-10-24 發表
出生率高, 競爭大亦不是"谷"的藉口.

事實上每年至少80%小朋友都係要入讀官津小學, 當中亦只有不足3成係入 ...
Well said

lcyesther 發表於 16-10-22 12:44
果然是走過的,並非正面對,所以可以輕鬆批評。
我承認一定有書讀,但有可能被派去只有十多百分比升band 1 ...
如果小朋友入咗一間升中只有1X%B1既小學, 而你死谷爛谷都都入唔到呢1X%, 我唔認為咁樣會因為去咗間有5X%B1既學校你小朋友就有能力入到個5X%.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

宏心 發表於 16-10-21 16:50
你講得好啱,唔係每個小朋友都谷得,所以一開始我已說明「谷」是父母的責任,結果並不一定如家長所想。

...
現實是我所屬的校網唔夠學位,要借調隔離校網的學位。

今時今日, 其實如果所屬校網唔夠位能夠借他區既學位, 會派得差既機會其實比無借位既校網低.

只係大家唔鍾意研究他區借位番嚟既小學, 覺得佢地一定係差啫! 認真去研究, 梗會發現到D唔差既.

hkpapa852 發表於 16-10-24 09:37
如果小朋友入咗一間升中只有1X%B1既小學, 而你死谷爛谷都都入唔到呢1X%, 我唔認為咁樣會因為去咗間有5X%B1 ...
(如果小朋友入咗一間升中只有1X%B1既小學, 而你死谷爛谷都都入唔到呢1X%, 我唔認為咁樣會因為去咗間有5X%B1既學校你小朋友就有能力入到個5X%.)  Why?  I want to know, many many thanks.

55479090  簡單嚟講,小朋友資質平均吾夠人地好。  發表於 16-10-26 09:12
‹ 上一主題|下一主題