用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小VS陳守仁
樓主: sandychan0707
go

福小VS陳守仁 [複製鏈接]

回覆:sandychan0707 的帖子

thx

引用:Quote:原帖由+abebilo+於+16-07-28+發表唔

原帖由 LITTLESPICY 於 16-07-28 發表
我當時有直資一條龍vs TSL, 最後揀左TSL.
知道幾年後再要玩多次個game,覺得唔可以因為間中學back up 而去 ...
請問其實兩間學校都係直資,對於小朋友在校內的學習生活會有甚麼唔同?

引用:Quote:原帖由+abebilo+於+16-07-28+發表唔

原帖由 LITTLESPICY 於 16-07-28 發表
我當時有直資一條龍vs TSL, 最後揀左TSL.
知道幾年後再要玩多次個game,覺得唔可以因為間中學back up 而去 ...
好似朋友所言:你入左tsl呢種學校,你仲會驚無中學收⁉

除非媽媽們都只target某些關鍵字學校,如果唔係真係無必要為backup而去backup

引用:Quote:原帖由+LITTLESPICY+於+16-07-28+發

原帖由 francis_chan 於 16-07-29 發表
請問其實兩間學校都係直資,對於小朋友在校內的學習生活會有甚麼唔同?

...
相比下我們覺得小朋友在TSL可以發揮的潛力會大的。TSL比小朋友空間創意,發問等!

引用:Quote:原帖由+LITTLESPICY+於+16-07-28+發

原帖由 retriever 於 16-07-29 發表
好似朋友所言:你入左tsl呢種學校,你仲會驚無中學收⁉
我覺得谷唔谷係睇父母的想法。如果你睇分數,學校唔谷,家長自己都谷。
個人覺得TSL 係小功課,小朋友可以有時間閱讀. 反而我覺得小朋友喜愛閲讀的,更適合此學校。
學校冇暑期作業,只有中,英文閱讀project/report 加小小online homework. 小朋友真係可以享受暑假。沒有大量補充練習需要做,父母可以考慮這理念是否適合小朋友同家庭。是否一條龍未必係最重要,開心六年的小學生活是最重要。

LITTLESPICY 發表於 16-7-29 09:11
相比下我們覺得小朋友在TSL可以發揮的潛力會大的。TSL比小朋友空間創意,發問等!

...
福小都係呢種教學模式黎架,其實各有各好,我住福小附近經常見到福小學生,係補習社又見好多,佢地都好乖同開心,連男仔個個都好乖,我成日同佢地傾計問佢地讀書情況,佢地答案好一致話鍾意學校,話學校好多活動好開比,同埋佢地英文都好勁,佢地自己同同學傾計都係用英文,不過同我就唔係,所以再了解過呢間學校就好鍾意,兩間都是好學校,只是你清楚tsl多d,我清楚fssas多d,其實呢兩間都有好多相似地方,每間學校都會有人話好,有人話唔好,家長應選擇適合自己小朋友的學校,不是看名氣

LITTLESPICY 發表於 16-7-29 09:11

...

回覆:福小VS陳守仁

所以我兩間都好鐘意,阿Q啲講,好彩我唔使係呢兩間當中選擇!其實入到咩學校都係講緣份,宜家我已好滿足了!不能要求太多!

希望在這裏未有心儀學校的小朋友,快啲有offer!等爸爸媽媽放下心頭大石!

我並非兩間學校家長,如果我只係睇學校呢刻名望,我會選TSL。不過可以幾肯定既係六年後升中果關會比今年升中難好多。不過唔排除因為咁連NPL都變名校,正如呢幾年好多二三線都大把人爭一樣。不過到時龍校只會更吃香。

waiwaileung1  認同  發表於 16-7-29 11:09

引用:我並非兩間學校家長,如果我只係睇學校呢刻

原帖由 teambuilder 於 16-07-29 發表
我並非兩間學校家長,如果我只係睇學校呢刻名望,我會選TSL。不過可以幾肯定既係六年後升中果關會比今年升 ...

老老實實,如果有follow 下d post... 睇下d人去年底直到開學,幾年下來。。。

會發現最早個批收新型直資, 最後係叩返入傳統學校, 最早叫哂救命既, 最後係入新型直資或者地區津校。。。

氣氛問題,感覺係競爭激烈。

過程可能很起伏刺激,但最後各安天命,各取所需。

回覆:retriever 的帖子

不要為backup 而backup , good point

請問TSL升中派位得5成幾入到band1中學是否事實?

引用:請問TSL升中派位得5成幾入到band1中學是否

原帖由 luv2015 於 16-07-30 發表
我都想知道

No..absolutely not! As so many graduates are non-Chinese students, they won't go for traditional secondary school but International one.

我的理解是每級有大約30個ncs 主要升上npl 和international school, 要睇升傳統band one 中學,應該先減去呢約30個ncs, Chinese students 上band one 中學應該有7成到。有錯請指正。

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-7-29+17:55+

原帖由 retriever 於 16-07-29 發表
對,因為個班人其實buy傳統多d.不過今年起出生率再創新高,可以叩番門的機會少左,所以可能一開始叫救命的到最後仍叫救命。

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-07-29+發表

原帖由 lui 於 16-07-30 發表
對,因為個班人其實buy傳統多d.不過今年起出生率再創新高,可以叩番門的機會少左,所以可能一開始叫救命的 ...
我指2011年

引用:Quote:原帖由+luv2015+於+16-07-30+發表請

原帖由 Ocean419 於 16-07-30 發表
我的理解是每級有大約30個ncs 主要升上npl 和international school, 要睇升傳統band one 中學,應該先減去 ...
謝謝解釋

建議你自己做統計,唔好靠人。 因為好多人做統計為方便,會drop左某d數,或者將d數 lump埋一齊。 最後未睇到你要睇既野。

tsl既昇中幾清楚,亦有連續幾年既數字。 記著計多幾年,避免偏頗"佳釀年",分埋男女校。。。

我計過tsl在2015 年, 女仔昇"關鍵字"學校,在幾間無中學既小學中係最好既。

‹ 上一主題|下一主題