用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 苦惱SC vs SPK
樓主: sun329shine
go

苦惱SC vs SPK [複製鏈接]

回覆:苦惱SC vs SPK

來來去去,半龍收不收上小學,都係果幾個準則。之前在一個GH vs PC 的thread已經略提過。唔想再重複。

半龍老師通常都未必肯明言根據什麼。

家長自己應該心中有數。

另外,小女未試過上小一面試班,的確不知道成效。不過,見到朋友仔女的學校會整理每一年學生面試後的題目,如看圖作文,圖畫描述等,再教授他們作答技巧。這樣,等於多做幾年模擬試題,面試時都會較得心應手吧!

回覆:sun329shine 的帖子

請恕我多言,看完樓主的標題,想起了那句:

「少年不識愁滋味 為賦新詞強說愁」

年輕的父母未經歷小一和升中的洗禮,明明中了大獎還不自知,一間學校能把2,3歲的小孩栽培成才,十多年後當中超過一半能夠升讀本港三大, 其中没有重大的篩選,其他的「神校」能辦到嗎?

如果你的女兒是有25分的St. Mary's準小一生再花時間考慮吧!

siden    發表於 15-4-12 00:03

選Spk, 🐲年呀,直上機會大!

我認識3個SPK(巳SPC P2, K2 and K2)
其中一個我覺得最聰明,醒目和活潑的,媽媽受到些少老師壓力,經常被懷疑有過動症。。。但確實唔係!

SPK 對坐得定的definition 非常誇張。有D over.

有做therspist 的說最近收好多SPK 的去做感统治療……

引用:分享多小小。 我認識3個SPK(巳SPC+P2,+K2+

原帖由 picture 於 15-04-12 發表

picture, 多謝分享,我女現時讀的N班係比較走國際班路線,所以上堂係容許蹦蹦跳跳或走來走去以追求自我探索答案(當然有環節係坐低聽故事訓練專注力),她亦非常適應,真怕SPK或我女要彼此適應大家。

引用:Quote:原帖由+picture+於+15-04-12+發表分

原帖由 sun329shine 於 15-04-12 發表
picture, 多謝分享,我女現時讀的N班係比較走國際班路線,所以上堂係容許蹦蹦跳跳或走來走去以追求自我探索 ...
我小朋友讀Vic 都好自由。但佢坐得好定。 PN 時切puzzle, 可坐一個中以上仍專心。好睇每個人。

玩時玩足3個中!

你咪以為SC 就容許你走來走去!

我識的SC 家長也经常收到老師提點話要坐得定!始終都係傳统學校!

引用:分享多小小。 我認識3個SPK(巳SPC+P2,+K2+

其他天主教女校都係。要求 守規舉。

引用:Quote:原帖由+sun329shine+於+15-04-12+發

我小朋友讀Vic 都好自由。但佢坐得好定。 PN 時切puzzle, 可坐一個中以上仍專心。好睇每個人。

玩時玩足3 ...
我朋友個仔起sc就係久不久就收到老師投訴, 而家k2覺得傳統學校都係唔合適轉IS

引用:Quote:原帖由+picture+於+15-04-12+發表我

原帖由 sugarbun 於 15-04-12 發表
我朋友個仔起sc就係久不久就收到老師投訴, 而家k2覺得傳統學校都係唔合適轉IS

...
不如我講下我點今小朋友坐定……

3歲以下,每日有好多時間free play.

每日到留下平枱或公園同小朋友互動……

我buy montessori 所以佢專心時,我一定唔disturb 佢

回覆:picture 的帖子

其實睇返spk的學生,大家都係斯文淡定形,所以有點活潑都好似好唔定。

當然有個別真係偏活潑,但少許活潑其實都是正常小朋友一個,又真係唔洗去做感統,可能放學放多啲電個balance些。

不過,上小學,雖然個rate好似說低左,但係我知有乖有活潑都會收。

我覺得各有各好,都係睇邊間學校適合自己小朋友

引用:我覺得各有各好,都係睇邊間學校適合自己小

原帖由 Jenniferleeww 於 15-04-14 發表
我覺得各有各好,都係睇邊間學校適合自己小朋友
有小學 backup 當然係好。以我朋友為例,讀緊一間幾出名的小學,但讀到小三先發現唔適合自己小朋友又要再搵其他學校。所以我覺得應該考慮應該搵邊一類型的學校才適合

引用:Quote:原帖由+Jenniferleeww+於+15-04-14+

原帖由 Jenniferleeww 於 15-04-14 發表
有小學 backup 當然係好。以我朋友為例,讀緊一間幾出名的小學,但讀到小三先發現唔適合自己小朋友又要再搵 ...

--

‹ 上一主題|下一主題