用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學帶午飯 - 煮/食乜好?
樓主: 小時了了
go

小學帶午飯 - 煮/食乜好? [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 15-3-27 22:41
餸菜我都跟季節,病後食啲易消化既食物先,免得加重腸胃負擔(中醫叫脾),我會煮清淡啲。冬天就滋補多,炆餸 ...

最近帶兩個囡囡睇中醫, 順手多口問句中醫, 原來, C6同我哋三條queen體質好唔一樣, 佢只可以袪濕但唔可以利尿, 乜豆物豆湯唔可以飲, 冬瓜湯、粉葛湯免問, 仲等99係咁煲袪濕茶佢飲, 我就係咁煲袪濕利尿湯水, 兩婆媳夾埋搞到C6腎都虧埋添 中醫話, 佢煲湯最好分開煲, 真係超麻煩。

魚兒小寶貝  忍唔住笑左出聲! 你太攪   發表於 15-4-8 20:12

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+15-4-8+17:29

IloveJJ 發表於 15-4-8 22:14
我都係,兩個仔一熱一寒,兩公婆又係一熱一寒不過,無病無痛時,我會就咁煲啲大路湯,只係阿仔唔 ...

真係好鬼麻煩。不過, 你哋都好誇張喎, 一個屋企又熱又寒。我躁熱底, 黨蔘北芪我真係唔敢飲, 你都好勇。不過, 你老公寒底, 咁都病?

我屋企3條queen都係熱底, C6就虛, 中醫話啱C6既湯水料, 我聽到嚇咗一跳, 我話:吓, 佢要飲咁補? 我飲咗即病喎。咁中醫就建議煲一大煲分開俾C6, 放雪櫃飲三四日咪得囉, 咁話喎。唉!

真係發夢都無諗過有人連冬瓜湯同粉葛湯都唔飲得。豆腐都唔可以多食, 因為話黃豆佢唔可以食得多喎。豆腐仲要係我既至愛添。有一排, 日日煲面豉湯, 面豉湯係我同細囡既心靈雞湯。咁面豉湯緊係加豆腐啦, 真係唔怪得C6越嚟越散。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-4-8+22:14+我都係

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+15-4-9+10:52

引用:回覆+anixon+的帖子 嘩!+您嗰本好似幾好啊

‹ 上一主題|下一主題