用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 從一局棋講起:家長明白子女的潛力嗎? ...
樓主: eviepa
go

從一局棋講起:家長明白子女的潛力嗎? [複製鏈接]

eviepa 發表於 14-7-5 11:55
二十幾年前,有一天我回到家中時,弟弟正和同學下一局盲棋,我審視過形勢,發現弟弟已穩操勝券,說:「弟弟 ...
Eviepa您好。
係咁既, 我女女升小二, 佢鐘意睇中文書, 程度唔好講, 係唔方高個種。近來, 佢迷上台灣既林良爺爺, 睇緊佢本700字故事。有一日, 佢講入面有個故事好可憐, 講俾我聽, 我震驚地發現佢會錯意, 即閱讀理解唔掂啦, 即可能程度仲未可以理解林良爺爺啦。

咁您認為我應該攞本淺啲既俾佢睇, 叫佢唔好睇, 定唔好理佢, 照俾佢睇, 但一旁引導, 定唔好理佢, 佢睇幾多都好? 因為佢近日放暑假, 睇書都好快, 我要返工, 怕追唔切佢個進度。請教示。

回覆 little_yolky 的帖子

睇乜嘢書唔緊要,重點係與趣為先。
我讀小一嗰陣,好鐘意睇漫畫,D字寫乜嘢、情節講乜其實唔多清楚,見到D英雄打到D壞人落花流水就已經好滿足。但係日子有功,漸漸睇得明,唔駛人教唔駛查字典。漸漸覺得少字D書唔夠頂癮,要睇D好多字既書。

畀D耐性啦,我同個女伴讀中文,成功建立閱讀興趣之後三年,佢既中文程度先至可以嚮分數反映出嚟。

eviepa 發表於 14-7-7 11:56
回覆 little_yolky 的帖子

睇乜嘢書唔緊要,重點係與趣為先。
好多謝您既意見。
阿女既中文分數無問題, 因為我哋兩公婆定既目標係合格可以升班就得。但依家我已經無陪讀, 因為佢話自己識讀, 同埋我唔得閑, 因為仲有個要三陪既阿妹。咁係咪即係佢自己鐘意睇乜書, 只要唔咪血腥暴力色情, 就由得佢, 佢自己慢慢就會明, 係咪咁講?

另外題外話, 因為參考咗你另一個帖, 現暑假開始, 叫阿女看/聽audio book, 買咗本好益智既賣火柴的女孩佢唔睇, 一個屈尾十又攞本Frozen (因為你囡囡太大, 可能唔知, Frozen 係近期最hit既公主) audio book嚟睇, 仲剩係鐘意聽, 唔讀, 請問你當年係點樣誘使令千金跟住audio book讀的? 十萬個多謝。

scyauchris  賣火柴女孩,我女睇到流淚。  發表於 14-7-14 00:59

joanthony 發表於 14-7-6 23:54
所以可以預料到, 如果而家平時好少睇英文書, 尤其是讀中文小學的, 第日上英中的兢爭會更大, 因為多左人英文 ...
同意, 剛帶細的去幼稚園in K1, 眼見當場個個都可以英文溝通, 好似我大仔K2-3我記得ORT 是跟校買stage 5, 不過佢地個個都識, 冇咩人會當課本來刨.    依家取出來讀給細的(2歲幾), 佢又明又可以跟到某些字.  希望好快不用伴讀.  所以咩年紀讀咩 level 我估其實只是一指標, 深深淺淺又不是限死的. 英文較易, 中文我相信伴讀期需要長些.   保持中英良好都是新一代家長的長期目標.

引用:Quote:eviepa+發表於+14-7-7+11:56+回覆+li

原帖由 little_yolky 於 14-07-07 發表
好多謝您既意見。
阿女既中文分數無問題, 因為我哋兩公婆定既目標係合格可以升班就得。但依家我已經 ...
聽 audio books 和朗讀分開來做囉。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 14-7-7 14:07
聽 audio books 和朗讀分開來做囉。
我叫佢學audio book入面讀, 佢唔肯讀, 只鐘意聽同睇。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-7-7+14:07+聽

原帖由 little_yolky 於 14-07-07 發表
我叫佢學audio book入面讀, 佢唔肯讀, 只鐘意聽同睇。
正常吖,留心聽的時候你叫我讀,大殺風景。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 eviepa 的帖子

hi~ Eviepa

我女兒升小5, 英文閱讀數量同速度都好多好同好好, 而我相信佢也是明白的, 她故事書, 傳記, information book..... 什麼都愛看, 英文成績如你開頭所說, 她不操練, 但成績很好,但本人有點疑問, 希望你能解答:

1. 女兒她認字完全沒問題, 但串字不是很好, 好多時作文, 很多容易的字都不會串, 這方面是否要幫幫她?

2. 如你開頭說, 我明白愛閱讀的小朋友, 到中學看教科書是沒問題, 但考試始終有很多重點需要回答, 那是否閱讀只是比其他小朋友理解方面比較優勝?

thanks!

shadeslayer 發表於 14-7-7 14:17
正常吖,留心聽的時候你叫我讀,大殺風景。
咁樣又係喎.....

見你地的小朋友肯聽AUDIO BOOKS 真好, 我兩個囡都唔鍾意聽, 有時病左, 出唔到聲, 都要一路咳住一路讀....

little_yolky  BTW, 記得帶口罩。  發表於 14-7-7 15:02
little_yolky  真係難為你了。  發表於 14-7-7 15:02

little_yolky 發表於 14-7-7 14:12
緊呵!我的小孩也不願意跟著讀,只聽!

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-7-7+14:07+聽

小朋友自己肯吾肯講番個古仔?不是讀。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

我覺得TSA 好累事,一些學校會把閱讀訓練的重點放在TSA 模式的下的操練,即是把閱讀淪為鬥細心找答案的練習。

引用:我覺得TSA+好累事,一些學校會把閱讀訓練的

Obiepapa 發表於 14-7-13 00:01
小朋友自己肯吾肯講番個古仔?不是讀。
肯, 仲講到七情上面, 不過係用中文講。

回覆 eviepa 的帖子

幾十年前,絕大部分家長都只知道,分數高、名次好就是好學生。他們完全不明白,原來「年紀小小時就很有興趣地研究一種或以上的學術」是一個讀書讀得好的強而有力指標,這就好像我弟弟和同學,因為棋力有限,看不到誰才佔壓倒性優勢一樣。
十分同意你的观察! 但会略微更改为:

原來「年紀小小時就很有興趣地研究一種或以上的學術」是一個上佳的自学兼而非常快活的过程, 而这个自学过程将会成为讀書讀得好的強而有力基础..

凡是孩子有兴趣和迷恋的东西, 父母要懂珍惜和欣赏.

今早,看過這幾年來都坐我女兒旁的老友的成績,我女兒感到悲喜交集。

這個同學,自幼就立志在視覺藝術發展。無論在學習及日常生活中,都花很多時間在這科裡。儘管其他科目不大理想,但視藝一科的成績,一向都和我女兒齊名。

我女兒很希望這位老友在視藝科取得很好成績,結果,一回校,這個同學就受到視藝科老師的祝賀,5**了。

不過,可惜得很,英文不達標,不能進入大學。

一次考試的失敗,只是人生路途上的一個小挫折。她明年大概會重考,在浸會藝術系4+1的取錄標準下,她明年只需讀好核心科目就可入大學了,似乎機會不小。

一個真真正正熱愛一種學術的人,從來都是頑強的,人生都是有目標的。

香港向來都是文化沙漠,很需要有一些好像這樣的人,慢慢改變這格局。

回覆:從一局棋講起:家長明白子女的潛力嗎?

evipa, 唔知你介唔介意同大家分享一下另千金今次放榜成績? 你們都滿意嗎? 恕我唐突,實在好想知道另千金用你既特別方法學習,成績會是如何?

阿女成績和我當初的估計只低了一分,戰果算是合理。應承了她不在論壇公開她的全部成績。她的成績,入大學沒有問題,第一志願大概不成,第二志願應無問題。

她的至愛視覺藝術和她的好同學雙雙拿5**。

cowboymama  恭喜恭喜!!  發表於 14-7-19 11:59
October.  恭喜晒.當初回您貼呻過我囡數學好弱,你仲幫我分析過DSE MATHS課程, 好多謝.
阿囡呢9個月來,日操2-3小時數終於無白費, 今次MATHS攞到5, 俾個驚喜我.  發表於 14-7-16 18:48
ntefamily  恭喜!  發表於 14-7-16 10:13
bvlswsp  恭喜!修成正果了  發表於 14-7-16 09:36
judy  恭喜!恭喜!  發表於 14-7-16 09:00

回覆:eviepa 的帖子

恭喜你

‹ 上一主題|下一主題