用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真係輸啦!89網
樓主: kkh2014
go

真係輸啦!89網 [複製鏈接]

回覆 carven1977 的帖子

我系新移民,沒有申請公屋,沒有去攞蹤援;我有好好的工作,不需要申請這些。我在香港工作,你是否會覺得我分了你們的工作機會呢?如果本身有能力,根本不會擔心這些。另外,小朋友系香港人,香港人唔應該在香港讀書嗎?甘都定義爲分學位嗎?我覺得你太斷章取義,一竹竿打死一船人。

引用:回覆+carven1977+的帖子 [size=10.5pt]我

原帖由 linggong 於 14-07-02 發表

我系新移民,沒有申請公屋,沒有去攞蹤援;我有好好的工作,不需要申請這些。我在 ...
唔係大部份新移民都好似你咁

希望你可以感化你啲朋友同你一樣!

引用:Quote:原帖由+linggong+於+14-07-02+發表回

回覆:linggong 的帖子

其實,如果是一間好學校,雙非或單非都不是一個問題。我之前d碩士同學大部份都國內生,連d教授都係內地人。他們好smart。只是咁大間學校,小三至小六只能開到一班,靠雙非才能收多d學生,感覺真係麻麻。在上星期六,迎新日,我覺得有d內地家長實在太noisy,台上校長有校講,家長有家長講,有d唔尊重老師及學校。我冇出聲,但真係有d唔開心。

呢個係社會問題,我贊成一個和諧社會,多包容多體諒。
我相信香港大部分上一代的人⋯⋯也是從國內移居到香港的!
在此討論區多作正面交流,正面分享等。

回覆:kkh2014 的帖子

未到開學都唔好認輸,仲有機會,音樂椅遊戲仲玩緊

回覆 123onebaby 的帖子

咪係, 真係好少新移民係高質素囉, 唔好怪香港人discriminate 你地, 要怪就怪大部份新移民唔爭氣, 影衰哂

我來港10年,算新移民.沒拿政府錢,家人交稅不少.我個女在幼稚園老師都錫她,知道派的差,很關心讓我們去面試.因為個女每個學期都有學術獎,校長有寫特別版推薦信.現在叩門也沒有成功,我同你們一樣痛心.

回覆:真係輸啦!89網

dragonball0301 發表於 14-7-3 15:50
從來香港人沒有歧視內地人的意圖,香港人只係歧視那些好食懶工作,等政府養,隨地吐痰,便溺,打尖,不守秩 ...

你講的對,但是一些香港人卻不是你這樣想的,喜歡貼標簽.

引用:我來港10年,算新移民.沒拿政府錢,家人交稅

原帖由 flora_yy 於 14-07-03 發表
我來港10年,算新移民.沒拿政府錢,家人交稅不少.我個女在幼稚園老師都錫她,知道派的差,很關心讓我們去面試. ...
真心話,我囡好似你囡咁乖就好了,我囡成日搞搞震,激鬼死我。一呂馬主馬循,前幾年我都知有人成功插班,加油!小一努力讀書。

lovebb2 發表於 14-7-3 16:08
真心話,我囡好似你囡咁乖就好了,我囡成日搞搞震,激鬼死我。一呂馬主馬循,前幾年我都知有人成功插班,加 ...
謝謝,我們會努力的.已經接受這個結果,因為幾時都要"think positive".
btw:小女孩細時淘氣沒關系,長大後自然就知道聽媽媽講了.

引用:+本帖最後由+flora_yy+於+14-7-3+16:02+編

正面交流,正面分享
要教懂子女作正面看事情啊,

回覆:真係輸啦!89網

收到兩間offer,向前行了一小步,努力呀,仲有機會

lamn 發表於 14-7-4 01:42
收到兩間offer,向前行了一小步,努力呀,仲有機會
Good!

未開學,都還有機會, 加油!

Totally agree~~~~~~~~~~~~

回覆 lamn 的帖子

👍good news!!

我有純陽小學的補習學生,個小朋友都讀得開心.而且因收生不多老師更能貼身照顧每個學生.
仲有佢今年小四份中文卷其中一篇閱讀理解篇文章同沙小是一樣的!所以沒有因為雙飛多而降低教學程度.
我個學生係新移民但好好家教,所以不要灰心吧!教好自己的小朋友個人修養,學識交一些有教養的小朋友便行了!
‹ 上一主題|下一主題