用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道vs 培僑
樓主: shiji84
go

宣道vs 培僑   [複製鏈接]

回覆:JadeW 的帖子

如小孩音樂好,揀宣小應該錯不了。只要學業能守在上面個批,不用擔心升中。

回覆:宣道vs 培僑

進取 vs 安放現狀 .....really depends on parents

vincher  也关乎子女的能力!  發表於 13-12-27 11:56

APS 升中學位分配
http://www.apskt.edu.hk/secondary.html

PKC 2012-12 SCHOOL REPORT
1. 2013 香港中學文憑考試成績
1.1 本校十二年級學生在香港中學文憑考試中,成績理想 :
(a) 各科整體達二級或以上的百分率為 91.7%,遠高於全港平均水平;而各科整體達四
級或以上的百分率則為 38.9 %,高於全港平均水平。
(b) 在英國語文科方面,考獲二級或以上的百分率為 100%,而考獲三級或以上的百分率
為 86.5% (符合報讀大學學位課程的最低要求),遠高於全港平均水平。
(c) 通識教育及數學科合格率分別為 91.7%及 82.3%,高於全港平均水平;而中國語文
科合格率為 91.7%,遠高於全港平均水平。
(d) 考獲四級或以上的百分率超逾 50%的科目包括生物、化學、中國歷史、經濟、地理、
歷史、數學(延伸部份 : 單元一) 及數學(延伸部份 : 單元二)。
1.2 本校學生考獲的最佳成績為六科 5**級別及二科 5*級別。
1.3 本校取得報讀本地學位課程最低入學要求的學生百分比為 52.1%,遠高於全港日校的平
均水平。
1.4 根據本校的畢業生出路調查,除其中 3 名學生的出路未能知悉外,在 92 名十二年級學
生中,約 98.9% 獲本地 / 中國內地 / 外地的大學或大專院校取錄,在下學年修讀學士
學位、副學位或專上課程,而獲取錄修讀學士學位課程的學生百分比為 50%。

引用:PKC+2012-12+SCHOOL+REPORT1.+2013+香港中

原帖由 lbbk 於 13-12-27 發表
PKC 2012-12 SCHOOL REPORT
1. 2013 香港中學文憑考試成績
1.1 本校十二年級學生在香港中學文憑考試中,成 ...
成绩好一般!
楼主你要想清楚!

徦如真係有人很放APS 位出來。
我相信一定很多家長會感激你喎 。

回覆:宣道vs 培僑

must be the best Xmas gift for other parents.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實..我都想緊放 aps ....雖然係神級..但係咪自己 杯茶..真係要想清楚

回覆 yeunglam 的帖子

無話神吾神的,客觀因素要考慮,但主觀感受最重要。

千祈唔好睇到好多家長都話好,就唔考慮小朋友同自己的情況就去揀,宣道係一間公認既好學校,佢既好應該係因為好多學生都可以考或派到好中學,但要做到咁,一定要有返咁上下既付出。你應該揀一間最適合既學校,唔係揀最好最出名既學校。正如如果有人問,揀住九龍站凱旋門好,定荔枝角四小龍好,可能好多人都話緊係凱旋門好啦,起碼同人講自己住凱旋門時,個感覺都勁d,但想有呢個勁既感覺,就每月要供幾萬甚至十幾萬比銀行,呢畢數是多是少就睇下你自己既能力喇。

引用:千祈唔好睇到好多家長都話好,就唔考慮小朋

原帖由 gccng0 於 13-12-27 發表
千祈唔好睇到好多家長都話好,就唔考慮小朋友同自己的情況就去揀,宣道係一間公認既好學校,佢既好應該係因 ...
好好的比喻!小弟正是住四小...以身份可能培僑啱d...宣小就留比凯旋門的家長了....

vincher  揀学校,也要看子女实力及家長支援!所以並非选最好,而是选最适合!  發表於 13-12-28 11:48

回覆 shiji84 的帖子

哈哈!我只係求其搵四小黎做比喻,竟然咁都中,要買六合彩喇!

引用:Quote:原帖由+gccng0+於+13-12-27+發表千祈

原帖由 shiji84 於 13-12-27 發表
好好的比喻!小弟正是住四小...以身份可能培僑啱d...宣小就留比凯旋門的家長了....

...

你決定咗?
其實點解唔考慮其他offer(你有5個offer係手)?

希望入宣道而喺waiting list既家長,如果遲些入得到,就記得多謝樓主喇。

引用:Quote:原帖由+shiji84+於+13-12-27+發表好

原帖由 茄子 於 13-12-27 發表
你決定咗?
其實點解唔考慮其人他offer(你有5個offer係手)?
我係有五個offer...但其他三個是深水埗私小都不用考慮了....现在只是宣/培之爭

引用:Quote:原帖由+茄子+於+13-12-27+發表你決定

原帖由 shiji84 於 13-12-27 發表
我係有五個offer...但其他三個是深水埗私小都不用考慮了....现在只是宣/培之爭

...
深水埗私小又有什麼問題?

假如要比較APS 和 SFA 就較為適合相比。
兩間都是同級數。

rainbowcov  對,唔同級數好難比的。  發表於 13-12-29 07:49
茄子  MAMALUK, I AGREE WITH YOU.  發表於 13-12-27 18:23
mamaluk  全對,還有KTS.    就算用禮賢(樓主其中一個offer)和培僑比較,個人也覺得禮小高一線。  發表於 13-12-27 17:24

哈,大家都好心水清,報之前,我爬左sfa vs aps vs kts,好多家長的意見都好好,好有用。

我嫌麻煩(填錯FORM,要再抄一次),沒報SFA,有少少後悔!

其實PK應與WKF比,我有考WKF,沒考PK,視學報告好似WKF好D!可惜WKF都係WAITING,現在天意安排只有宣小一間收阿女,感謝上蒼安排,唔使我煩!樓主真係好頭痕!

‹ 上一主題|下一主題