用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 贏獎項 當義工 為升小鋪路
樓主: carriebaby111
go

贏獎項 當義工 為升小鋪路 [複製鏈接]

回復 mpyleung 的帖子

Me neither.  Too horrible

看過全文,位媽媽提供好多個女的相片,又出全名,咁高調吾知對小朋友係咪好事。

回覆:贏獎項 當義工 為升小鋪路

引用:小朋友有好多種,我總不明為何有些人不欣賞

原帖由 20072010 於 13-08-23 發表
小朋友有好多種,我總不明為何有些人不欣賞别人做法。如果我個细路有吳小朋友咁叻我都会俾佢試,無咁叻佢又唔 ...
那你認為,為什麼這裡那多人對吳太的教育抱有負面的意見呢? 雖然吳太沒有傷害任何人,但做人做事太過功利化,做每樣事都有目的,孩子學了,又會如何?總不會一世只參與“有獎攞”的比賽架?無呢?孩子還會願意試嗎 ?會為了目的而不擇手段嗎??“叻”的孩子不只是學術興趣皆攞獎,性格人品才是最重要……

引用:看過全文,位媽媽提供好多個女的相片,又出

原帖由 Jane1983 於 13-08-22 發表
看過全文,位媽媽提供好多個女的相片,又出全名,咁高調吾知對小朋友係咪好事。 ...
我冇看全文,佢最終叩到邊間?

回復 kittytse.ah 的帖子

無講,話地區名小。

其實小孩想法跟大人很不同的!仔仔玩fencing我唔同佢報比賽佢會話我做mud唔俾佢去,因佢有好勝心!做義工可以俾孩子學到好多嘢,認識自己幸福,學会珍惜,關爱别人!古勿論出發点是什麽,
所以家長做法因人而異,無可囗非,因孩子能力,性格,愛好不同!你迫个怕醜仔去上台佢才辛苦呢1

回復 carriebaby111 的帖子

This family is financially very capable.  The lady does not need to work and yet she can afford the fees for many ECAs and competitions.

其實教仔真系各師各法,邊個敢講自己果套先正確!?

見到有小朋友in小一都好似BB,爆喊吾肯入課室,亞爸跪在傍邊.....

little_yolky  一定係男仔。  發表於 13-8-27 13:51

其實做咁多嘢都唔去考直資/私校,只係為咗驚派位唔成功可以去叩門....

little_yolky  可以慳啲錢日後學習用。  發表於 13-8-27 13:51

其實interview主重小朋友的表現,好似大人見工,你要interview表現好先得, cv 寫到識飛都無用。

淨係interview表現好都冇用,正式埋位就見真章。

cccbaby 發表於 13-8-22 10:27
我覺得表現大於一切。小朋友咁細個學粵劇好老積,因為粵曲大多數都是情情愛愛,跟本不知曲中意思。三歲要唱 ...

對不起, 請不要一概而論。

我女兒也是慘被祖母薰陶下學習粵曲。我是一點興趣也沒有, 但是, 女孩子覺得粵劇花旦造型好靚, 所以好鐘意。佢好勤力練, 日日重覆又重覆老師俾佢0既CD跟住唱, 佢一邊唱, 我一邊park特效必利痛(真係聽到頭痛)。小朋友鐘意有咩辦法? 強迫唔俾佢學咩? 大人唔鐘意咪自己食止痛藥囉, 我又唔知學粵劇對升學有咩幫助, 又唔係學樂器, 又唔係奧數, 邊度有學校鐘意小朋友學粵劇啫。

唉!

BTW, 老師會同小朋友解釋曲詞內容的。只係呻下, 勿見怪。

stefi  只要小朋友係enjoy就夠  發表於 13-9-2 13:58

好似over咗, 小朋友無晒童真, 做每件事都為win

引用:好似over咗,+小朋友無晒童真,+做每件事都為

原帖由 arlokmama 於 13-09-02 發表
好似over咗, 小朋友無晒童真, 做每件事都為win
水能載舟,亦能覆舟!

回覆:贏獎項 當義工 為升小鋪路

我唔敢評論呢位家長的做法,因自己慢慢都走向如此。小女考n同k時表現都唔好,主要都是由於性格太內向。過去的暑假我帶女女參加了好多暑期班,內向性格改了一點,但也不知到考小一時怎樣。好多家長說學校會欣賞有內涵的小朋友,但現實是否真的如此?正如大人interview一樣,若cv一點亮點都沒有,恐怕一早比hr screen走了,連見都無得見... 我絕對絕對唔想做虎媽,但實在不想再經歷多一次考n同k的失敗

曾有家長問當那類義工有利小朋友升學、社會已經變質

whitepurin 發表於 13-9-2 13:39
我唔敢評論呢位家長的做法,因自己慢慢都走向如此。小女考n同k時表現都唔好,主要都是由於性格太內向。過去 ...

你又唔好咁灰心, 我回想兩三年前都同你一樣, 囡囡考幼稚園考邊間衰邊間, 最後就入咗救世軍(唔駛考, 排報名先後次序)。經過3年, 小朋友進步咗好多的, 期間, 我仍然是一樣hea。

我是如此盤算的, 我囡囡無乜好, 但有兩個亮點:
1. 樣夠靚, 行出嚟好淡定, 就算驚都無人知, 因為佢會一直保持微笑。
2. 畫畫好靚, 因此, 學校入面攞了好多類似的豬肉奬, 我又同佢參加畫展。咁, profolio咪有啲嘢寫吓咁囉。仲有學校的什麼閱讀計劃, 品格計劃一定要支持。

選校時, 就唔好同人去迫名校, 學校見小朋友有一些重點栽培, 起碼CV都過咗關先。至於面試, 咪要靠小朋友彩數囉。學術好的就揀要考筆試或學術口試的。好似我囡咁, 我就全揀品德培養為主的學校。最後, 雖然只中一個, 但一個小朋友只需要讀一間學校啫, 咪唔駛煩 XX vs. YY邊間好咁囉。

‹ 上一主題|下一主題