用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 官塘福建中學 討論區
樓主: peaceandlove
go

官塘福建中學 討論區   [複製鏈接]

回復 a_mum2009 的帖子

應該自行係收大概一百位學生。

想問現在福中的家長, 學校周邊雜嗎? I mean 係咪有其他附近中學生態度不好而又會騷擾他校的學生, 我會幾担心, 因為可能會遲放學, 而如果唔搭車行落山, 中途都幾靜。

回復 thx2000 的帖子

學校周邊不雜,沒聯群結黨的滋事份子。
遲放學,唔搭車行落山, 中途不算靜,康寧道車來車往,亦不少行人。
附近警署,加超級大型紀律部隊宿舍,治安非常好
門外就有綠巴,三分鐘到觀塘地鐵
對面是屋村,但感覺不到複雜

EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

係有雙班主任。

我明白 thx2000 擔心的問題,去年我跟你一樣而且我仲住喺港島區。一直想搵褓姆車俾佢,最後揾唔倒。不過暑假時,福中會安排不少活動給新生,慢慢佢就習慣咗自己坐巴士返放學,而且學校附近好安全,治安亦好好,連過馬路都有隧道。

jimami 發表於 12-2-23 10:47

係有雙班主任。
雙班主任會如何上課?

雙班主任本身有自己嘅科目上堂。但處理班務、見家長等正式課堂以外嘅事務時便可互相cover。而且一男一女班主任同學都方便啲!

回復 jimami 的帖子

很多學校現在都有雙班主任制,很不錯呢。

EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

請問中學係咪英文中學?

回復 tszyaumama 的帖子

觀塘福建暫時不是全英語中學
一半班別是全英語班
一半是雙語班

今年將會轉作全英班

囝囝將會九月升福中中一, 想請問各福中家長,  上年升中暑期班/預備班幾時開始至幾時? 因公司要編下半年大假, 想計劃定同囝囝一齊去 trip的日子, 謝謝!

回復 美菜子 的帖子

日期時間每年都可能不一樣
建議你打電話到校務處詢問
如果時間表已出
他們會很樂意告訴你的

謝謝, 我試下打電話學校問下先~~

心美  我都想知問了請報料給我聽 thanks!  發表於 12-5-3 18:49
peaceandlove  福中校務處的職員超 nice 的呢  發表於 12-5-3 16:04

孩子在過往十多年的求學生涯這裡面,我們做錯過很多決定,

每個抉擇縱然經過深思熟慮,但每每都事與願違。

然後,排除萬難,中學階段的中途毅然跳船,

在一年搜集資料中,最後決定插入觀塘福建,

是非進不可個隻。

眾多的朋友問:唔係嘛,讀得好好地,點解轉?

亦有朋友說:你女兒咁叻,轉間有背景之學校?

我不想多解釋:『因為這間學校好。』

它好低調,但它的『內容』是可以培育出一個我覺得『優秀的仝人』這理想的人材出來

沒對這校有認識的人,或存在著某種偏見的人,聲音仍在耳邊嗡嗡嗡的....

當中的心路經程,不是外人能明白一二

我跟女兒放棄了很多很多,決定義無反顧

毅然投下了這信任的一票,

然後,遞插班信,經歷面試與及整整五個小時的筆試

感恩,終於如願以償

女兒連根拔起,將種子栽種在新土壤上

人際關系、文化、制度、校規… 林林總總

加上每天三小時的交通時間

我們都抱著哭過、互勉過

一天,她跟我說:『我對於怎樣為之真正讀書,終於開竅了,我會努力,我們今次終於選對了!』

我問:『你喜歡褔建?』

她沒答....

然後徐徐  豎起她右手的大姆指

thx2000  感動! 希望我兒子也會對福中豎起大姆指, 很期待的啊! ^^  發表於 12-5-4 22:28

雖然囝囝仲未讀S1,你所講嘅已俾咗我哋好大既支持同鼓舞,希望佢都開心就好了!

回復 peaceandlove 的帖子

真是同道人,孩子的改變和快樂便是我們的最佳答案。

回復 peaceandlove 的帖子

真的講到我的心坎裏。
昨日小兒放學時,班主任帶埋D同學一齊去西灣河文娛中心睇Drama.我真係好佩服老師嘅熱誠。通常中學D課外活動都係俾D學生自己去,最多老師去到點吓名就走人。但小兒嘅老師同D同學放學一齊由觀塘坐巴士再轉地鐵,去到晚上七點才開場,九點都未完場。老師依然陪住佢哋。真係覺得佢哋好錫D學生。

回復 美菜子 的帖子

觀塘福建雖然低調,但知情人卻知道她是銳意追求卓越
可以說她在 功課跟學業要求上,頗 demanding 的
對學生要求蠻嚴謹的
所以單純式的 快快樂樂學習方案 是沒什麼可能
要有成果,努力是必然要付出
給孩子足夠心理準備
做一個玩得又讀得的學生
祝福你兒子喔

回復 PoPofamily 的帖子

同意!
我女兒的 「改變」是何等的正面啊!
「開心」 是努力背後得到的自我認同!
我的女兒入了觀塘建中後「心中那團火」重新被燃點起來了!

回復 jimami 的帖子

我都唔知點解佢地會如此
整個團隊都士氣高昂的
絕大部份老師都傾盡全力
為班學生
會唔會係校長領導有方?
‹ 上一主題|下一主題