用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正、德望K1面試安排有感
樓主: enkevin
go

培正、德望K1面試安排有感 [複製鏈接]

引用:話家長無睇education+kingdom+posts而唔知

原帖由 enkevin 於 15-12-07 發表
話家長無睇education kingdom posts而唔知流程,去到面試受苦、勞氣是自己攞黎。言下之意,學校無責任,是 ...
請問你係咪講緊我呀?首先我冇意思話媽媽冇睇舊post 而自己攞黎,點解你會將我幾句說話演化成咁黑心的用意?我本意係想提出一個建議,媽媽可以在interview 爬下舊文,理解多一d面試流程,或者可以減少勞氣亦不會嚇怕小朋友,因為有d小朋友可能真係唔適合某d形式的interview. 其實呢個平台provide 左好多有用旳資料,從來我當呢度係理性交流的好地方。不過,從你的言詞,似乎想以挑起事端和嘲笑人一番為樂

引用:Quote:原帖由+enkevin+於+15-12-07+發表話

原帖由 anpanman_baby 於 15-12-07 發表
請問你係咪講緊我呀?首先我冇意思話媽媽冇睇舊post 而自己攞黎,點解你會將我幾句說話演化成咁黑心的用意 ...
唔洗太介懷,大家都係舒發吓感受啫。況且,如果有幸被取錄,到時人唔人性化已經唔再重要

回覆:anpanman_baby 的帖子

Agree,再者,可能呢個“突然搶仔”的動作是考核小朋友分離反應的一環,我諗每間學校安排總有其原因,我們既然報得人地學校就應該服從和信任學校面試模式。塞車遲到唔比入,是確保對所有考生公平,塞車因素應考慮在預算車程內,這不是最正確的嗎?其他學校比入是人情而已。不過無可否認,德望面試流程確實給人較friendly的感覺,易於予人接受。

引用:Quote:原帖由+enkevin+於+15-12-07+發表話

原帖由 anpanman_baby 於 15-12-07 發表
請問你係咪講緊我呀?首先我冇意思話媽媽冇睇舊post 而自己攞黎,點解你會將我幾句說話演化成咁黑心的用意 ...
看了您的回應,更確定我沒有理解錯您。家長只是提出面試流程可能有改善空間,而您卻「好心」建議大家爬EK文。好比大家討論一餐廳如何可以更善待客人,您跑出來說,大家應該上openrice爬文,不喜歡不要去光顧自討苦吃。其實是兩項不同的話題混為一談。真「理性」討論是:表達您對流程設計的想法,您可以覺得學校已經做得很好,並提出理由。其實大家都同意EK平台很有用,有熱心家長分享面試資訊,讓出席者多作準備,所以我們才在此交流。您的「好心」建議,應該寫成:不同學校安排有妥善有欠妥善,所以EK爬文的確有助大家準備得更好。而不是叫人不要出席、減免不必要的「勞氣」云云。我為到您感到被恥笑,或被責難,說聲對不起。但您「好心建議」的潛台詞,是沒有被曲解的。謝謝。

回覆:培正、德望K1面試安排有感

我當時的情況是:個女自己行,突然唔見左!! 抬頭望,已經係老師的手上。我唔知老師係幾時將我女掠走的。 真係好快,我只見到入課室的背影。

引用:Quote:原帖由+anpanman_baby+於+15-12-07+

看了您的回應,更確定我沒有理解錯您。家長只是提出面試流程可能有改善空間,而您卻「好心」建議大家爬EK文 ...
你可以再看清楚,我回覆個位媽媽,感覺老師突然殺出有被搶仔的感覺,於是我只是以我所知以及我上年的做法,interview 前先爬下舊文,知道學校同老師的做法年年一樣,咁媽媽就可以選擇參與/不參面試。學校有權選擇適合的學生,家長亦有權選擇適合自己子女的學校,呢個係我的重點,並不是你所歪曲的家長自己攞黎。記得上年培正面試後,有家長不滿安排,亦有家長認為老師突如其來殺出一個措手不及係好事,因為佢個小朋友完全唔知咩事,已經好快入左課室玩玩具,成功轉而小朋友視線,所以有時面試安排的確有人歡喜有人愁。記得上年仔仔民生同培道同一日面試,自己爬文而得知民生有機會NET in仲要黑人男性,由於仔仔英文少接觸,我知道如果net in 一定唔會答,萬一撞正黑人男性我仔一定會大喊叫走,因為佢從就好怕外國男性的,為免影響下一埸interviews ,最終我放棄去民生。如果大家一心理性討論,就唔會用呢d言詞去回覆別人

引用:Quote:原帖由+anpanman_baby+於+15-12-07+

原帖由 manta_ray 於 15-12-07 發表
唔洗太介懷,大家都係舒發吓感受啫。況且,如果有幸被取錄,到時人唔人性化已經唔再重要

...
謝謝你

回覆:anpanman_baby 的帖子

現在有人提出,老師帶小朋友入面試室,轉接時間太短,會嚇怕部分小孩,妳可以選擇相信這是刻意安排,是考核部分。也有家長提問,能有更好安排令對孩子的潛在傷害少點嗎?我覺得這個提問是有效的,儘管「學校有權選自己學生」,但是選擇的過程,即面試的方式,面試官的提問、態度,都有道德上的責任,不應對被面試者造成傷害,尤其對兩三歲的幼兒。大家大可舒發感受、表達看法。至於那位媽媽,自覺自己爬了文所以很醒目,所以自己可以選擇出席、不出席面試,她沒有錯的,她的世界裡,學校也錯不了的,其他媽媽真的要好好跟她學習學習。

引用:現在有人提出,老師帶小朋友入面試室,轉接

現在有人提出,老師帶小朋友入面試室,轉接時間太短,會嚇怕部分小孩,妳可以選擇相信這是刻意安排,是考核 ...
自覺自己爬了文很醒目?ek好多媽媽會將自己的經驗或意見分享,你認為個個都是自以為很醒目嗎?我提到其實培正年年面試模式都是一樣,如果有機會知道老師會咁快手拖走小朋友,為免小朋友嚇親,可以選擇不參與,請你不要胡亂歪曲別人的説話,我並不是叫人唔好去。你可以繼續用你咁嘅態度去留言,更加突顯出自己的品格。

引用:Quote:原帖由+enkevin+於+15-12-07+發表現

自覺自己爬了文很醒目?ek好多媽媽會將自己的經驗或意見分享,你認為個個都是自以為很醒目嗎?我提到其實培 ...
不要動氣,息怒。其實妳已經把「要爬文」翻來覆去說了幾遍。我想其他媽媽已經接收到,如沒有別的見解,可以就此作罷。用妳第一個留言的格式來回應妳:其實如果你留言前爬下舊post就會知道EK討論都係咁嘅模式,留言不同人有不同解讀,我理解妳對被誤解有所不滿。不過如果你係參與討論前花d時間睇下舊post, 知道討論有時係咁,可以選擇唔參與嘛,無謂勞氣呀嘛

引用:Quote:原帖由+enkevin+於+15-12-07+發表現

自覺自己爬了文很醒目?ek好多媽媽會將自己的經驗或意見分享,你認為個個都是自以為很醒目嗎?我提到其實培 ...
其實真的只有妳特別醒目。我說東,妳就說西。

不要動氣,息怒。其實妳已經把「要爬文」翻來覆去說了幾遍。我想其他媽媽已經接收到,如沒有別的見解,可以 ...
我重覆爬文,因為你重覆用呢樣野而認為我覺得家長自討苦吃。最近一次留言亦重申我有爬文所以我自覺自己很醒目,所以我一而再強調番自己的意思,避免再被人胡亂歪曲。我花時間看舊post, 應該知道有時係咁樣?請問係點嘅様?確實我未看過有人會喜歡係呢度冷嘲和諷刺別人

引用:Quote:原帖由+enkevin+於+15-12-07+發表不

我重覆爬文,因為你重覆用呢樣野而認為我覺得家長自討苦吃。最近一次留言亦重申我有爬文所以我自覺自己很醒 ...
我同意了妳所説,爬文有幫助家長為子女作面試前更好的準備。我相信大家都同意,並心存感激分享之家長。這不用多説。

引用:我都滿意GH安排,但我交表和今日,都無見到

原帖由 LLKK 於 15-12-06 發表
我都滿意GH安排,但我交表和今日,都無見到教職員笑容滿面哦!和一些happy school的老師有很大對比!在等時 ...
我都一樣!無諗過睇下畫都唔得... 學校有冇扣我分就唔知,不過我對學校打咗少少折扣,怕對小朋友太嚴...

引用:Quote:原帖由+LLKK+於+15-12-06+發表我都滿

原帖由 ensy 於 15-12-07 發表
我都一樣!無諗過睇下畫都唔得... 學校有冇扣我分就唔知,不過我對學校打咗少少折扣,怕對小朋友太嚴...

...
我個囡都係「想」行去睇畫, 靜靜地慢慢行左幾步, 老師即刻用好「嚴厲」既語氣講: 唔可以離開座位, 坐低!跟住就講多句, 咁樣會跌親!聽完呢句一d都feel唔到佢係驚小朋友跌親lor! 只係覺得佢好嚴謹

引用:兩校面試安排均有效率。但作為面試者的體驗

原帖由 enkevin 於 15-12-06 發表
兩校面試安排均有效率。但作為面試者的體驗,覺得德望人性化多很多。

PC要家長及子女走三層樓梯,小朋友剛 ...
簡單一問,如果PC收你小朋友讀唔讀?

引用:Quote:原帖由+fruitfulsnoopy+於+15-12-06+

原帖由 anpanman_baby 於 15-12-06 發表
其實如果你interview 前爬下舊post就會知道培正年年interview 都係咁嘅模式,老師以高速拖小朋友入房.我理 ...
我有一對仔女,大仔已經k3, 細女今年考k1, 無論面試pn 或k1, 名幼或非名幼,我都有幫大仔細囡在面試前,花時間爬文,讓自己了解多啲,有啲盡備,我會面試前向我仔女講定面試情序,好讓他/她有心理準備,so far 結果一值很理想,  真的多謝各位前輩的面試意見和經歷。

引用:Quote:原帖由+enkevin+於+15-12-07+發表不

我重覆爬文,因為你重覆用呢樣野而認為我覺得家長自討苦吃。最近一次留言亦重申我有爬文所以我自覺自己很醒 ...
唔好怒氣,我都覺

引用:Agree,再者,可能呢個“突然搶仔”的動作是

原帖由 OSMrLai 於 15-12-07 發表
Agree,再者,可能呢個“突然搶仔”的動作是考核小朋友分離反應的一環,我諗每間學校安排總有其原因,我們既 ...
樓上講到面試過程有「傷害」,會唔會誇左啲?

‹ 上一主題|下一主題