用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 想請問學校的品德教育
樓主: puibpuib
go

想請問學校的品德教育 [複製鏈接]

回覆:想請問學校的品德教育

近年ek的網友已变質,多年前多數很helpful, 有心的,現在的不少只会作出無意義或失实的回覆,可惜……

helpful並不是日日話有名望, 樣樣都超卓的學校,
講出個別例子, 又話無意義或失实,
普通津校, 只是多d位上中學, 平常心

回覆:longlokma 的帖子

算吧啦。
喇沙都係一間小學。千幾人。當然有千幾個家庭及更多的家長。一定有好有唔好。
無謂浪費時間去辯論。自己做好自己便算。

回覆:想請問學校的品德教育

helpful是提供有意義及真實的資讯,而不是把沒根據或自己想当然的故事当成事实说出来。要說故事也可以,但請註明。

每间学校也有長短處,要批評很容易,没有人会天真的以為名校便沒有不聽話学生、沒有不負責任的家長老師吧?!

引用:helpful並不是日日話有名望,+樣樣都超卓的

原帖由 ericby 於 15-07-28 發表
helpful並不是日日話有名望, 樣樣都超卓的學校,
講出個別例子, 又話無意義或失实,
普通津校, 只是多d位上 ...

中、小学也是普通津校而已,怎跟你孩子真正在讀的神校相比呢?
→→15/16 DBSPD P.1 揮手區

回覆 小曳人 的帖子

Exactly!  As parents, we try our best to teach the right value.

引用:違例泊車問題唔難處理,勸告左5年!!QUOTE:++

原帖由 ericby 於 15-07-28 發表
違例泊車問題唔難處理,勸告左5年!!
MK神校都被多次投訴違例泊車啦,做打手唔緊要,有sense嘅成年人會懂得分釋您嘅分享。仲有,每當見到閣下喺唔同帖上嘅回覆,只要逆向思維就搵到正確答案!

Ryan_baba  最尾兩句好正!  發表於 15-8-11 13:33

引用:+本帖最後由+longlokma+於+15-7-28+12:51+

原帖由 longlokma 於 15-07-28 發表
MK神校就成個禮堂咁多學生對住表演家賓豎中指講粗口叫囂?咁樣又關唔關學校德育嘅問題呢?

引用:曾經同幾位小學老師傾過關於學校嘅德育問題

原帖由 小曳人 於 15-07-28 發表
曾經同幾位小學老師傾過關於學校嘅德育問題,有宗教信仰嘅官校老師話:有宗教嘅學校比無宗教嘅好,因為可以 ...
多謝你小曳人。

小曳人  唔駛客氣!  發表於 15-7-29 09:35

貢獻勳章

回覆:puibpuib 的帖子

好啦,各位,比比面我好嗎!

引用:好啦,各位,比比面我好嗎! +

原帖由 joemyt 於 15-07-29 發表
好啦,各位,比比面我好嗎!
ok, 我唔再回此帖啦

回覆 longlokma 的帖子

完全同意longlokma 嘅意見. 只要多看BK便知道exxxxx小朋友是今年讀MK神校。但他(她)全是在所有forum發表另䚏意見。很多BKmom巳經知道。可憐還有人追問你。
但是我怕你很難在LS forum挑潑。

Soundervolt  佢小朋友是應該唔係讀MK神校  發表於 15-7-30 10:50

Soundervolt 發表於 15-7-28 22:27
MK神校就成個禮堂咁多學生對住表演家賓豎中指講粗口叫囂?咁樣又關唔關學校德育嘅問題呢?

...
點會唔關學校德育嘅問題, 又是一間所謂有名望 買人的學校, 又是個別例子

回覆 Aerosol_Ma 的帖子

我是從DBS人一入學揮手區看到
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2971500&extra=page%3D1

其實讀那一間不重要,但不要到處發放不盡不實的消息。

Soundervolt  Just said "Hi" doesn't mean anything, MK school must be shamed if his boy studies there  發表於 15-7-31 10:50

回覆 Soundervolt 的帖子

MK神學= MCS??
‹ 上一主題|下一主題