用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園vs維多利亞
樓主: cherry91818
go

學之園vs維多利亞 [複製鏈接]

回覆:Cutemom0808 的帖子

Cutemom0808,請問點解你當初會由維記轉LH?

引用:+本帖最後由+siden+於+15-3-6+15:22+編輯+\

原帖由 siden 於 15-03-06 發表
所以我好中意我女K1 班主任。佢會適當地令小朋友明白 反學唔係去玩。

我有一次問我女今日返學玩左咩。點知佢紏正我話。「我地唔係玩架!」

「咁唔係玩,係做乜野?」

「我地係學野架!」

「ok. 咁今日學左咩野?」

「做實驗law, 張D砂糖擺入D水and then stir stir stir, 跟住就唔見左。」

「係咪溶左呀!」

「呀!係呀,係呀」

然後背了'首廣東話兒歌。

「Mommy, 你反屋企睇呀,本書有架!」

我係溫書型家長。返到屋企就陪佢認下首兒歌D字咁。

回覆:學之園vs維多利亞

LH

dragonmama12 發表於 15-3-6 15:39
Cutemom0808,請問點解你當初會由維記轉LH?

好簡單,LH課程充實實用。

我認同Jane1983的講法。

引用:Quote:原帖由+HauMiranda+於+15-03-06+發表

我又分享少少意見,我大仔剛在維記英普班畢業,今年在普教中的私小讀小一,中英文完全跟到,但中英handwriting勁差,開學初期常被老師捉字體欠佳。維記最大缺點就是沒有好好教小朋友的執筆姿勢丶筆順丶英文大細楷的寫法。就算英文有handwriting 功課,也是在家自行完成,老師不會批改,在校做活動,學生多在白紙寫字,沒有格仔或缐條,我仔升上小一後,要花很多時間練習寫字。另細仔在維記上PN,亦有LH offer,我打算讓細仔九月升LH k1,一來近屋企,二來不想細仔重蹈覆轍。

引用:我又分享少少意見,我大仔剛在維記英普班畢

原帖由 swyan3102 於 15-03-06 發表
我又分享少少意見,我大仔剛在維記英普班畢業,今年在普教中的私小讀小一,中英文完全跟到,但中英handwrit ...
我估字寫得衰,老師就算批收亦不會要求重做?

唔知KV 呢類 學校又有否生字功課的改正或重做?

引用:Quote:原帖由+swyan3102+於+15-03-06+發表

原帖由 picture 於 15-03-06 發表
我估字寫得衰,老師就算批收亦不會要求重做?

唔知KV 呢類 學校又有否生字功課的改正或重做?
KV唔會要學生重寫,因為日日都寫中文字,慢慢慢慢逐漸就會好起來。默書錯咗梗係要改正啦。KV中文課程好structured,循序漸進。上到傳統中文小學,中文寫字能力有利於順利過渡。除英文之後,科科答題也要寫中文,包括數學文字題。

我又分享少少意見,我大仔剛在維記英普班畢業,今年在普教中的私小讀小一,中英文完全跟到,但中英handwrit ...
Wise decision

引用:Quote:原帖由+picture+於+15-03-06+發表我

原帖由 bubuG 於 15-03-06 發表
KV唔會要學生重寫,因為日日都寫中文字,慢慢慢慢逐漸就會好起來。默書錯咗梗係要改正啦。KV中文課程好stru ...
Btw, 英文handwriting KV 也會教小朋友寫靚靚。圓碌碌整整齊齊。

引用:Quote:原帖由+picture+於+15-03-06+發表我

原帖由 bubuG 於 15-03-06 發表
KV唔會要學生重寫,因為日日都寫中文字,慢慢慢慢逐漸就會好起來。默書錯咗梗係要改正啦。KV中文課程好stru ...
真係train 得好全面。

咁K3 一天咪要寫好多字?

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-03-06+發表KV唔

原帖由 picture 於 15-03-07 發表
真係train 得好全面。

咁K3 一天咪要寫好多字?
K2正式認真學寫字,在學校寫一半,回家寫埋另一半。K3下學期抄寫比例低,因為會著重application 多過抄寫。

引用:Quote:原帖由+picture+於+15-03-07+發表真

原帖由 bubuG 於 15-03-07 發表
K2正式認真學寫字,在學校寫一半,回家寫埋另一半。K3下學期抄寫比例低,因為會著重application 多過抄寫。 ...
Application?  即作句? 作文?

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-03-07+發表K2正

原帖由 picture 於 15-03-07 發表
Application?  即作句? 作文?
作簡單句子, 仿句,重組句子, 中英閱讀理解,數學咪教下睇鐘,calendar , coins.

如果target英華、D B S、陳守仁,L H or K V is better?

我見我朋友post小朋友嘅handwriting, 維記出身,手字真係似K2初學寫字,我仲以為係個別事件。。。

sbux 發表於 15-3-7 17:34
我見我朋友post小朋友嘅handwriting, 維記出身,手字真係似K2初學寫字,我仲以為係個別事件。。。

...
如果唔係target傳統學校,手字係點唔重要
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆:sbux 的帖子

我識個d(唔係谷得好勁)維記上聖提同聖心都OK wor,如果家長完全唔理就邊間KG都無用la。

引用:我識個d(唔係谷得好勁)維記上聖提同聖心

原帖由 BandC 於 15-03-07 發表
我識個d(唔係谷得好勁)維記上聖提同聖心都OK wor,如果家長完全唔理就邊間KG都無用la。

...
唔係幾谷...

可圈可點....

除非好熟,否則有幾多個家長好誠實咁話你知佢係屋內或屋外餵自己細路食咗幾多補品?

對不起對你的朋友有所質疑。

‹ 上一主題|下一主題